Film és kiállítás 1989 emlékére: Nincs parancs!
Helyszín Veszprém, Vár utca 17
Időpont 2024. szept. 19. 17:00 - 19:45

Az MMA Filmklub szeptemberben, a rendszerváltás 35. évfordulója alkalmából Szalay Péter NINCS PARANCS! című valóságfilmjét tűzi műsorra a veszprémi FOTON Audiovizuális Centrumban.

MMA Filmklub – 1989 – 35 év távlatából – film és kiállítás 1989 emlékére

Európa sorfordító éve volt 1989, amikor egy 40 évig működő rendszer összeomlott. Kísértetiesen hasonló a két alezredes története, akiket a regnáló hatalom – konkrét parancs nélkül – sorsukra hagyott! Ők azok, akik hatáskörüket túllépve, először a magyar-osztrák határon, majd a Berlini Falnál puskalövés nélkül tömegeket engedtek Nyugatra. A film középpontjában álló drámai esemény, egy keletnémet család tragédiája bizonyítja, milyen lehetett volna egy másik forgatókönyv. A filmhez kapcsolódóan Orosz István Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikus, filmrendező, a Nemzet Művésze grafikáiból, valamint Cakó Ferenc Kossuth-díjas alkalmazott grafikus, animációs filmrendező, kiváló és érdemes művész rézkarcaiból és homokanimációs képeiből nyílik kiállítás, amely október 17-ig látogatható.

A vetítést követően Szalay Péterrel, a film rendezőjével közösen a kiállítást megnyitja: Oberfrank Pál Kossuth és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész.

Magyar dokumentumfilm | Rendező: Szalay Péter | 2020 | 72 perc | Orosz István és Cakó Ferenc kiállítás | Az eseményt megnyitja: Oberfrank Pál

Az MMA FILMKLUB szakmai program megvalósítását 2024. évben a Magyar Művészeti Akadémia támogatta.

Helyszín

FOTON Audiovizuális Centrum

Veszprém, Vár utca 17, Magyarország

Nyitókép: illusztráció/Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva