VII. Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál 2024 – 1. nap
Helyszín Veszprém, Óvári Ferenc út 2
Időpont

Az operett az egyik legizgalmasabb stílus a zenei palettán, nem véletlen, hogy népszerűsége hosszú évtizedek óta töretlen a közönségnél. Főleg nekik, az operettrajongóknak szól a Rátonyi Róbert Operettfesztivál minden év júniusában a Veszprémi Petőfi Színház szervezésében.

15:00

Egyszer fenn… – Ziránó Színház

 

Helyszín: Latinovits-Bujtor Játékszín

 

Műfaj: bábjáték

 

Rendező: Veres András

 

Műsoridő: 45 p

 

Joseph-Michel Montgolfier öccsével, Jacques-Étienne-nel együtt találta fel az első, ember irányította hőlégballont.

 

A kezdeti, bíztató kísérletek után, elérkezett a nagy kérdés, vajon egy élő szervezet kibírja – e az utazást a magasban?

A Montgolfier testvérek következő, 18 méter átmérőjű ballonjukat már a király jelenlétében bocsátották fel. A kosárban XVI. Lajos személyes parancsára kis ketrecben egy kacsát, egy tyúkot és egy birkát is elhelyeztek. A világ első légi utasai épségben értek vissza a földre, így az is kiderült: a repülés nem árt az élő szervezeteknek. A tyúk ugyan kicsit megviseltnek látszott, de a beható vizsgálat tisztázta: nem a magasság ártott neki, hanem az, hogy a birka rálépett. 
Ezek a tények, de hogy mi történt az utazás során a három légi utassal, azt senki sem tudja. 
A három állat különböző módon éli meg élete nagy kalandját, de mindannyian meg vannak győződve róla, hogy nevük bekerül a történelemkönyvekbe, hiszen maga a király küldte fel őket a levegőbe.

16:30

Életutak – Szendy Szilvi és Lőcsei Jenő – beszélgetés

 

Beszélgetés az operett műfajának kiemelkedő alkotóival a Schőnig Cukrászdában.

 

A beszélgetést vezeti: Kellerné Egresi Zsuzsanna

 

17:30

Latabárné fia

 

Helyszín: Petőfi NézőPont

 

Műfaj: monodráma

 

Rendező: Győrei Zsolt és Peller Károly

 

Latabár Kálmán másik arca.

 

Keveset tudunk arról, hogy a táncos-komikust 1944-ben leparancsolták a színpadról, szerepét másnak adták, mert anyja zsidó volt. Megható, hogy Kálmán mennyi odaadással és melegséggel ápolta évtizedekig fekvőbeteg anyját. A háború után, a Rákosi – rendszerben sem kapta meg Latabár Kálmán az őt megillető kihívásokat. Sok új dolgot tudunk meg a táncos-komikusról Győrei Zsolt drámájából, amit végig melegség és humor fűszerez.

 

19:00

Mágnás Miska

 

Helyszín: Nagyszínház

 

Műfaj: operett

 

Rendező: Oberfrank Pál Kossuth- és Jászai Mari-díjas, Érdemes művész

 

Azért mindent mégsem lehet az emberrel megtenni!

 

A vasútnak ott a helye, ahol valóban szükség van rá, a jókedv, a humor mégiscsak éltető forrás, a szerelemnek pedig győznie kell! Mágnás Miska, Marcsa, Rolla és Baracs, Mixi és Pixi, mind a mi hőseink, és helyük van a veszprémi színpadon, az operett egyik fővárosában! Szirmai Albert zseniális művet alkotott, zenéi gyönyörűséget okoznak minden operettkedvelőnek: Hoppsza-Sári, Csiribiri, Adj egy csókot, Cintányéros csak néhány cím a sok közül. A nő szívét ki ismeri, Úgy szeretnék boldog lenni…Kérdések és vágyak, a színpadon és a nézőtéren is!

Helyszín

Veszprémi Petőfi Színház

8200 Veszprém, Óvári Ferenc utca 2.

 

Jegyek itt.

 

Nyitókép: Fotó: V. Veszprémi Rátonyi Róbert Operettfesztivál

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva