viharjelzés: I. fokozat
22°
27° 18°
ÉK
4 km/h
Mihály Szilvia | 2019.01.13. 07:00
Ez őrület – showműsor a szaunában
A Szaunaőrültek éjszakája negyedik éve kerül megrendezésre Vonyarcvashegyen. Az ötlet és házigazda Szabó Zoltán többszörösen díjazott szaunamester avat be bennünket a szaunashow-k titkaiba.

– A szaunamesterek Magyarországon nagyjából tíz évvel ezelőtt jelentek meg. Egészen addig a szaunázás a hotelekben egy melléktevékenység volt. Tudták a vendégek, hogy van szauna, de legtöbben mindenféle tudatosság és iránymutatás nélkül használták. Beültek melegedni, pihenni és locsolgatták a szaunakőre az illóolajjal kevert vizet.

A szaunázás élménnyé varázsolt élvezete főként Németországból, Ausztriából és Olaszországból ered. A finn, norvég, dán területeken a szaunázás még mindig egyéni, bensőséges dolog, nem társasági programként használják.

A szaunaélményből mára már egy kiajánlható wellnes animáció lett. A szaunamesterek élményekkel, illóolajokkal, gyógynövényekkel vagy különleges show elemekkel töltik meg a szaunázást.

Fotó: Hotel Zenit

– Milyen élményelemekkel gazdagítja a szaunamester a vendégeket egy ilyen program során?

A legelső változat az volt, amikor csak illóolajokat használtunk a felöntéshez, és egyszerűbb ventilációs, törölközőtekerő technikákat alkalmaztunk. Ma már akár showműsort is be tudunk mutatni hang és fénytechnikával, felépített tematika mentén, jelmezben, dekorációval kiegészítve azt.

– Hogy bírja a szaunamester tekerni a törölközőt, miközben mi vendégek egy helyben ülve is izzadunk, fáradunk a melegben?

Én személy szerint sokkal nehezebben bírom a szaunázást, ha nem dolgozom. A szaunamesterek agya átáll, és munka közben nem figyelünk már a melegre. Én oktatok is szaunamestereket, ilyenkor egy nap hatszor-nyolcszor is bemegyünk 10-15 perces közökkel a szaunába, és átállítjuk az agyunkat. Megtanuljuk, hogy mi történik bent, és arra hogyan reagál a test.

Fotó: Hotel Zenit

Olyan ez, mint amikor egy kisgyereket elvisznek az operába, de nem mondják meg neki, hogy ott végig énekelnek. Az első felvonás végére a gyerek szinte megőrül, de ha szerencsénk van, megszereti a műfajt. Ez a helyzet a meleggel is. Ha a tudatunk fel van készülve arra, mire számíthatok, ha ráöntök egy kanállal a vízből a szaunakőre, tudom, hogyan kell venni a levegőt, ha fáradok, akkor nem érhet meglepetés.

“Egy nagyon komoly testkontroll alakul ki nálunk, megismerjük a testünk jelzéseit, tudom, mikor kell lassabban venni a levegőt, tudom, mikor kell egy kicsit kinyitni a szauna ajtót.”

– A jelekből a vendég érzéseit is felismered?

Folyamatosan figyelem a vendégeket. Az arcuk és a testtartásuk nagyon jó indikátor. Ha látom, hogy görnyed, ki van pirulva, vagy szaporábban veszi a levegőt, akkor kinyitom az ajtót egy pillanatra, és friss levegőt engedek be. Ilyenkor, mint a virág, kinyílik a vendég, kihúzza magát.

Miközben dolgozunk, nekünk szaporább a szívverésünk, mi nem relaxált állapotban vagyunk, mint ők. Mi folyamatosan mozgunk, beszélünk, fizikai aktivitást végzünk. De elárulok egy titkot. A lábunknál lévő levegő 35-40 fokos, tehát lényegesen hűvösebb, mint a testem magasabb pontjait érő hő, és ez sokat segít a hűtésben.

– Van más trükköd is?

Én többnyire ruhában dolgozom. Póló, kesztyű, sapka. Ez mind véd a közvetlen hőhatástól. Ugyanúgy, mint egy hortobágyi juhászt, aki nyáron is subában, kalapban van. A sapka azért fontos a szaunában, mert a forró pára felfelé száll, és először a fejünket éri az erős hőhatás. A sapka leszigeteli a fejünket.

Fotó: Hotel Zenit

Mi az improvizatívnak tűnő mozdulatokra is hetekig készülünk, egy 12-15 perces szaunaprogram előkészítésében sokszor hónapok munkája fekszik. Van olyan 12 perces show-műsorom, amihez a zenei alapot vagy fél napig vágtam.

– Milyen elemei, változatai vannak a szaunaprogramoknak?

– Három ága van a szaunamesterrel vezetett szaunázásnak. Van a klasszikus szaunafelöntés. Itt nincs nagy show, pozitív atmoszférát alakítunk ki, esetleg, ha olyan a társaság, beszélgetünk a vendégekkel, vagy háttérzenét használunk, illatokat párologtatunk, amit a törölközővel elventilálunk.

Fotó: Hotel Zenit

Vannak a showprogramok. Ebből már országos és világbajnokságot is szerveznek. Ez egy színház jellegű program jelmezekkel, díszlettel, hang és fény, nem ritkán füsttechnikával. Annyira megnövekedett a vendégek ingerküszöbe, hogy szükség van ezekre az elemekre. Filmek, musicalaek jeleníthetők meg egy-egy alkalommal, és csak a fantázia és az anyagiak szabnak határt egy ilyen műsornak. Európa legnagyobb szaunája Hollandiában egy közel 220 fős szauna, ami tavaly a világbajnoki döntőre készült el, kimondottan a showprogramok szerelmeseinek.

– Mekkora egy átlagos szauna a balatoni hotelekben?

– A 20-30 fős szauna már normál méretűnek mondható, de Magyarország legnagyobb szaunájában, Balmazújvárosban 100 ember tud egyszerre szaunázni. A Balaton környékén Siófokon a Galérius fürdőben van a legnagyobb, megközelítőleg 40 fős szauna, Molnár István értő keze alatt.

– Ha valaki nem kedveli a nagyobb tömeget, neki mit ajánl a szaunamester?

– A kisebb szaunaműhelyeket, hirdetett szaunaesteket és tradicionális, úgymond „vissza a természethez” szaunázási ágat. Itt gyógynövényekkel, virgácsolással dolgozunk, sokszor csak egy-egy főnek. Ennek a hátránya, hogy speciális eszköz és helyigénye van, le kell venni a hőfokot is a szaunában, de sokan kedvelik, mert ez az igazi elvonulást, csendes felöltődést jelenti.

Minden ágnak megvan a vendégköre, de a jelmezes show felöntéseket ma még többnyire csak nagy rendezvények során használjuk, nem a mindennapokban. Nem akarjuk, hogy ez jelentse az alapot a vendégeknek. Ez legyen egy különlegesség, amiért érdemes akár egy fürdőt, vagy egy szálláshelyet meglátogatni.

– Kik tartanak ilyen őrületes szaunaprogramot?

– A szaunamesterek között több olyan húzónév van, aki miatt Budapestről, Székesfehérvárról, Debrecenből, Szegedről is eljönnek a vendégek Vonyarcvashegyre.

– Ezek szerint a szaunamesterek között is vannak celebek?

Fotó: Hotel Zenit

– Igen. Mondhatjuk azt, hogy vannak saját rajongótáborral rendelkező szaunamesterek. 20-30 ember van, akiért megmozdulnak a vendégek. Mindenkinek más az erőssége. Nekem a beszélőkém és az előadási stílusom, amit nagyon szeretnek. A mostani vonyarcvashegyi rendezvényre Csősz Tibi kollégám Komáromból jön, neki olyan egyedülálló törölközőtechnikája van, mint keveseknek az országban. 2018-ban Magyarhertelenden, a II. Szauna Klasszik minősítő versenyen a zsűri a legjobb legyezéstechnika díjjal jutalmazta. Zenét is szerez, dalszöveget ír, és ezt viszi be a programjaiba. Olyan mozdulatai vannak, amiket ő talál ki, és emiatt teljesen egyedi az előadásmódja.

– Kik járnak ezekre az őrült szaunashowkra?

Van egy megszállott szaunázó réteg, akik a kedvenceikért a világ végére is elmennének. Ha valaki már ismeri ezt a szaunázási minőséget, és tetszik neki ez az újfajta élmény, amit egy ilyen show-n megtapasztalt, akkor úgy szervezi a pihenéseit, wellness hétvégéit, hogy ezeken részt tudjon venni.

– Hány szaunakört lehet egy ilyen programon végigcsinálni?

Általában 3-4 egymás utáni programot javaslunk a vendégeknek, ez egy normál wellness délutánba is belefér. Az ötödik felöntés már nem mindenkinek esik jól. Amikor verseny van, akkor van olyan vendég, aki ha 10-12 felöntésen nincs ott, akkor már morogva megy haza.

Fél órás, háromnegyed órás pihenési közökkel a 3-4 szaunázás még jól esik a szervezetnek. Közben legalább annyi időt javaslunk pihenni, mint amit bent vagyunk a szaunában. A testnek minimum fél órára van szüksége a regenerálódáshoz, de ez még mindig csak a pulzus, a vérnyomás és a vérsűrűség helyreállásának ideje. A távozó vitaminokat és ásványi anyagokat folyamatosan pótolnunk kell. Amit elvettünk, azt vissza is kell adnunk.

Fotó: pixabay

A szaunában felmegy a pulzus, megváltozik a vérünk sűrűsége. Ha tudunk, fogyasszunk a pihenés során folyadékot, gyümölcs vagy zöldséglét, könnyű salátát. Nem meríthetjük le a szervezetünket.

Egy ilyen komplex, több szaunaprogramból álló est tudatosan van felépítve. Egy könnyedebb programmal kezdünk, de az estek során van testradírozó, ápoló program is. Mind a vendég mind a szaunamester korlátait figyelembe kell venni. Nekem a legtöbb 12 felöntés volt, amit megtartottam egy nap. Persze nem teljes erőbedobással, de így is megviselt. Utána vagy fél napig aludtam.

– Mi történik, ha valaki túl sok felöntésen vesz részt egy nap alatt?

– A túlszaunázás során túl sok víz távozik a szervezetünkből. Ez ugyanolyan érzés, mint a másnaposság. Fejfájás, enyhe szédülés, rossz közérzet, szájszárazság és még lehetne sorolni. Éppen ezért nagyon figyelünk a vendégekre és a kollégákra is. Az őrület csak a show elmekre, látványra vonatkozik, nem a túlzásba vitt szaunázásra.

Nézze meg képeinket:

A vonyarcvashegyi Szaunaőrültek éjszakájának részletes programja itt olvasható!

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva