viharjelzés: nincs
26°
29° 15°
É
8 km/h
2019.04.24. 14:00
Megismertük a faművesmesterség titkait Zalakaroson
Ácsfúrót, vonókést és hordó­készítő gyalut is láthattunk a zalai fürdővárosban. A faművesmesterségek bemutatója mágnesként vonzotta a gyerekeket.

A Gyógyfürdő téri forgatag szombaton állatsimogatóval kezdődött, a gyerekek kipróbálhatták a lábbal hajtható kis­autókat, este koncert zárta a napot. A forgatókönyv vasárnap is hasonlóan alakult, ám akkor már a hagyáros­böröndi Magyar Hagyományőrző Fa­művesek interaktív foglalkozása is kínált látnivalót. Ottjártunkkor egy kisfiú és a szakember épp farönköt darabolt egy keresztvágó fűrésszel. A művelet – mint mindegyik faműves munka – nagy koncentrációt igényelt.

Régi mesterségeket, illetve azok szerszámait igyekszünk bemutatni, amelyek közül sok szinte teljesen ismeretlen a mai kor gyermekei számára – mondta Németh Bálint, a hagyományőrzők egyik vezetője. – Szeretnénk érzékeltetni a fiatalokkal, miként dolgozott, miket használt munkájához az ács, a bognár és a kádár. Rendkívül látványos a korabeli állványos, három­emberes rönkhasító fűrész, amelyet a fiatalok ki is próbálhattak. Ezenkívül a szerszámok között láthattak fűrészfog-hajtogató eszközt, melynek használatával hatékonyabbá vált a munka.

Fotó: Szakony Attila

Németh Bálint hozzátette: a mesterség iránti alázatot édesapjuktól tanulták, aki bútorrestaurátorként imádott fával dolgozni, és mellette gyűjtötte a szerszámokat is.

Nemcsak a gyerekeket nyűgözték le a különféle eszközök, hanem a szüleiket is. A magyar határ mellől, a felvidéki Ipolyságból érkezett családjával a hosszú hétvégére Bakai Péter. A férfi jó kezdeményezésnek tartja, hogy e régi technikákat felelevenítik a mai fiataloknak, hiszen sokat lehet belőlük tanulni.

Forrás: zaol.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva