likeBalaton.hu | 2024.09.29. 10:00
Büdös csapvíz a Balaton-parti településeken: mi áll a háttérben?
Az elmúlt hetekben több Balaton környéki település lakói panaszkodtak arra, hogy a csapvíz sárga, poshadt szagú, és egyesek szerint kifejezetten büdös. A problémát több községben, például Zamárdiban, Siófokon, Ságváron és Balatonendréd környékén is tapasztalták, de a környező települések lakói sem voltak elégedettek a csapvíz minőségével.

Mi okozza a szokatlan vízszagot?

A Dunántúli Regionális Vízmű Zrt. (DRV) tájékoztatása szerint a Balatonból származó ivóvíz kellemetlen szaga a tóban bekövetkezett jelentős algavirágzásra vezethető vissza. A rendkívül forró nyár következtében a tó vize túlságosan felmelegedett, ami kedvező környezetet teremtett az algák elszaporodásához. A meleg vízben az algák nagymértékben elterjedtek, ám a szeptemberi hirtelen lehűlés miatt az algák tömegesen elpusztultak, és szaganyagokat szabadítottak fel.

A viharok is közrejátszottak

A helyzetet tovább súlyosbította a Borisz-ciklon érkezése, amely intenzív széllel és viharos időjárással járt. A viharos szelek erőteljesen felkavarták a Balaton vizét, így az algák bomlása során keletkező anyagok szélesebb körben elterjedtek a tóban. Ez a keveredés kihatott a balatonszéplaki felszíni vízmű nyersvizére is, amely nem tudja teljesen eltávolítani a szaganyagokat a jelenlegi tisztítási technológiával.

Iható, de kellemetlen

A szakemberek hangsúlyozzák, hogy bár a víz szaga nem éppen kellemes, a csapvíz fogyasztásra alkalmas. Az ivóvíz mikrobiológiai és kémiai paraméterei megfelelnek a jogszabályi előírásoknak, tehát az egészségre nem ártalmas. A helyiek azonban továbbra is jogosan elégedetlenek a víz minőségével, hiszen senki sem szeretne poshadt szagú vizet inni.

Mit tehetnek a lakók?

A DRV igyekszik enyhíteni a kellemetlen helyzetet: ha panasz érkezik, 24 órán belül megkezdik a hálózat átmosását. Emellett folyamatosan együttműködnek a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet szakértőivel a probléma hosszú távú megoldása érdekében. A vízmű ígérete szerint addig is arra kérik a lakosokat, hogy türelmesen viseljék a kellemetlenségeket.

Mi a hosszú távú megoldás?

Az ilyen jellegű problémák elkerülése érdekében a DRV tervezi a víztisztítási technológiák korszerűsítését, hogy a jövőben az algavirágzás és a lehűlés okozta szagokat is hatékonyabban tudják kezelni. Azonban ez egy hosszadalmas és költséges folyamat, így a helyieknek még egy ideig el kell viselniük a szokatlan íz- és szaghatásokat.

Hogyan hat a Balaton hírnevére?

A Balaton híres tiszta vizéről és kellemes környezetéről, így az ilyen jellegű problémák negatívan befolyásolhatják a tó körüli települések hírnevét. Az ivóvíz kellemetlen szaga és az algásodás miatt a helyiek aggodalma érthető, hiszen ezek a jelenségek nemcsak az életminőséget rontják, de a turizmusra is rossz fényt vethetnek. A szakértők szerint a helyzet stabilizálódása időbe telik, de a probléma nem jelent hosszú távú veszélyt a Balaton vízminőségére.

 

Nyitókép:shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva