Hajdú Marianna | 2024.08.13. 14:00
Drámai pillanatok Zamárdiban: megmentették a horgot nyelt hattyút
A vasárnapi fürdőzés során a Balaton partján drámai mentésbe fordult a pihenés, amikor fürdőzők és állatmentők összefogtak egy horgot nyelt hattyú megmentéséért Zamárdiban

Zamárdi partján vasárnap a délutáni fürdőzés váratlan fordulatot vett, amikor a fürdőzők észrevették a vízben szenvedő hattyút. A Balaton csillogó vizében egy kishattyú vergődött – a gyönyörű madár lenyelt egy horgot, és a segítség nélkül elpusztult volna. A helyszínen tartózkodók azonnal értesítették a zamárdi önkormányzatot, akik villámgyorsan megszervezték a mentést.

Egy közeli kép a horgot nyelt hattyúról, amelyen látható a sérült nyak és a madár pihentetése

A horgot nyelt hattyú közeli képe a sérült nyakról a műtét után
Forrás: Tollas Barát Madármentés

Verseny az idővel a bajba jutott hattyúfiókáért

Kállai Gergő és a madármentők csapata gyorsan a helyszínre érkezett. Amikor kihalászták a hattyút a vízből, hamar kiderül, hogy a horog mélyen a nyelőcsövébe fúródott. Azonnal dönteni kellett: a madarat el kell szállítani, hogy esélye legyen a túlélésre. Az idő szorítása alatt a csapat minden erejét bevetette, hogy megmentsék a hattyú életét.

Egy kézben tartott horog és etetőkosár, amelyet egy hattyú nyelőcsövéből távolítottak el

A hattyú nyelőcsövéből eltávolított horog és etetőkosár, amely komoly sérülést okozott
Forrás: Tollas Barát Madármentés

Egy kisfiú váratlan kérése: „Elvihetjük a galambot is?”

Amíg a mentés folyt, két kisfiú odasietett a csapathoz, és megkérdezték, nem vihetnék-e el a sérült galambot is, amit a mólón találtak. Kállai Gergő egy pillanatig sem habozott, a galambot is felnyalábolta, és így már két madár indult el a remény felé a Zamárdi Közterület-Felügyelet autójában a dunaújvárosi Tollas Barát Madármentés bázisára.

Zamárdiban megmentett horgot nyelt hattyú megmentői körében: Kelemen Mária, Gulyás Tamás
Forrás: Tollas Barát Madármentés

Sikeres műtét után új jövő

Az állatgyógyászati ​​centrumban Pilis Tünde állatorvos azonnal megkezdte a műtétet. A hattyúfióka nyelőcsövéből ugyan sikeresen eltávolították a horgot és az etetőkosarat, de sajnos a madár már nem térhet vissza eredeti családjához. A Sonline megkeresésére a madármentők oszlopos tagja, Kovács Klára számolt be a megmentett kishattyú állapotáról. A hosszú rehabilitáció miatt a hattyú a madármentőknél marad – mesélt állapotáról az állatvédő – ahol folytatja „hattyúsuliját,” hogy később új otthonra találhasson a Balaton partján. A fióka hősies küzdelme után, a madármentők gondos kezei között, jó úton halad a gyógyulás felé. Amikor eljön az idő, visszatérhet a Balatonra, ahol egy védett közösségben találhat majd új családra és új életre.

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!
Tervezd meg az utazást!



:


Forrás: sonline.hu
Nyitókép: Tollas Barát Madármentés
Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva