Szaniszló Hajnalka | 2024.08.23. 12:00
Világító gólyalábasok és a Halott Pénz is ott volt a Strand Fesztivál első napján
Ízek, színek, illatok és dallamok kavalkádja vár a Strand Fesztivál 2024 kertében Zamárdiban.

Eljutás a zamárdi vasútállomásról a Strand Fesztivál helyszínére

A fesztiválra vezető út a vasútállomás felől megközelítve, kényelmes sétával sem több mint 30 perc. A tó partjához közeledve van idő klimatizálódni és a bejárathoz érve, a zökkenőmentesen zajló karszalag-átvételt követően már a hamisítatlan balatoni atmoszféra lengett körül. A kiszűrődő zsivaly és zeneszó hatásra tehát várakozással teli izgalommal léptük át a 2024-es Strand Fesztivál kapuját. Reméljük, hogy nem lesz gond a bejutással szombaton sem, amikor Azahriah a fő fellépő a nagyszínpadon. Ezzel kapcsolatban Lobenwein Norbert főszervező azt nyilatkozta, hogy érdemes korán érkezni, így nem lesz gond a beléptetésnél.

A zamárdi parton világító fákkal is találkozhatunk, amelyek a naplementével együtt pazar látványt nyújtanak
Fotó: Szaniszló Hajnalka

Megindító: idén zenészlegendák előtt tiszteleg a fesztivál

Az idén az utcák és terek elnevezésével zenészlegendák előtt tisztelgő Strand fesztivál helyszínén a Siklósi Örs út fogadott, végigsétáltunk a Fábián Juli sétányon, hogy aztán megérkezzünk a Somló Tamás térre, ahol a fesztivál nagyszínpada áll. A legenda dalain generációk nőttek fel, slágereiből pedig még ma is sokan merítenek inspirációt.

Fábián Juli sétány a 2024-es Strand Fesztivál helyszínén a Balaton-parton
Fotó: Szaniszló Hajnalka

A zenei programok vonzották a legtöbb látogatót

A koncerten többnyire teltház volt – ez a sátrakban vált leginkább látványossá, de a főszínpad előtti küzdőtéren már érkezésünkkor is tekintélyes tömeg gyűlt össze ByeAlex koncertjére. A tömeg pedig egyre nagyobbra duzzadt Krúbi és Beton.Hofi fellépésére, majd a cirkuszi show-t követően közeledett az első nap headliner produkciója, a Halott Pénz. Ekkor már teljesen megtelt a színpad előtti tér. Hazánk egyik legnépszerűbb előadója túl egy sikeres Puskás Arénás koncerten, Zamárdiban is csúcsra járatta a hangulatot.

A Follow the Flow is megtöltötte a hatalmas cirkuszi sátrat (a fesztivál második legnagyobb zenei helyszínét) és persze a Kék a szívemtől a Szélcsenden, a Tavaszon és a Maradok távol című első nagy slágeren át az összes közönségkedvenc felcsendült.

A Hiperkarmába is belehallgattunk: épp az elmúlt évek legnépszerűbb slágere, a Délibáb szólt. Bérczesi Robi üzembiztosan bevonzza a Hiperkarma szép számú közönségét. Az előadó üdvözlendően jól van az utóbbi években. És bár talán unja már, hogy mindenki az ő függő múltjával és absztinens jelenével foglalkozik – üdvözlendő, hogy ki tudott lépni az anno legendássá vált galamb-nézegetős időszakából. Visszahozta tetszhalott állapotából a zenekart, így a Karma méltán szerepel újra előkelő helyen a fesztiválok kínálatában.

ByeAlex és a Slepp koncertje a 2024-es Strand Fesztiválon
Fotó: Szaniszló Hajnalka

Több képzőművészeti program is megjelenik a Strand Art keretein belül

Ezek közül az egyik legizgalmasabb az pop-up kiállítás, amely Kőbányai János múltidéző fotóból nyílt. A művész zenetörténeti dokumentációja látlelet a magyar beat-korszakról. Nem csak fotókat, hanem kivetítők segítségével koncertfelvételeket is láthatunk: többek között a fent említett Somló Tamás zenekarának, az LGT-nek az 1978-as tabáni koncertfilmjét is. (A kiállítás egyébként a Szentendrei Régi Művésztelepen tekinthető meg teljes terjedelmében, így aki Zamárdiban kihagyja, a Duna-parti városkában még elcsípheti.)

A Strand nem csak a zene nyelvén szórakoztat: komplex nevelő-művelő feladatot vállal magára a képzőművészeti és a pszichológiai programok bevonásával.

Szabadtéri kiállítás a Balaton partján a Strand Fesztivál Strand Art programja keretében
Fotó: Szaniszló Hajnalka

A fiatalok párkapcsolati problémáiról szóló podcast Zamárdiban

A fesztivál első napján a podcast teraszon a Highlights Of Hungary keretében Csemer Boglárka és Lackfi János beszélgetése zajlott, főként az alkotói folyamatról, amelynek eredménye esetükben a Szabadító című szerzemény. Pénteken dr. Almási Kitti is vendégeskedik ezen a helyszínen, őt pedig egy, a fiatalok párkapcsolati nehézségeiről szóló beszélgetés vezeti fel. Hasonló témáknak maximálisan helye van egy olyan fesztiválon, amelynek közönségét főként a fiatal generáció alkotja. A Strand nem csak a zene nyelvén szórakoztat: komplex nevelő-művelő feladatot vállal magára a képzőművészeti és a pszichológiai programok bevonásával.

Buborékos Balaton-koktél és zsíros deszka a Strand Fesztivál 2024 kínálatában

Ha figyelünk az árakra és nem farkas éhesen választunk a kínálatból, egészen barátságos áron fogyaszthatunk a Strand Fesztiválon. A pizza továbbra is nagy sláger, de van burgeres, lángosos és még zsíros deszkás választék is. Alkoholos italokból sincs hiány – ezek a legnépszerűbbek. Ennek ellenére nem találkoztunk részegen fetrengő-tántorgó fesztiválozóval. Sőt: kifejezetten sok kisgyerekes család élvezte a koncerteket, az óriáskereket, a kiállításokat, a fények játékát és a világító fákat vagy épp fotózkodott az óriási gólyalábasokkal.

Az egyik népszerű helyszínen sorba kell állni egy fotóért
Fotó: Szaniszló Hajnalka

Hétvégére visszatér a kánikula

Tökéletes strandidő lesz, érdemes tehát letelepedni a partra egy pokróccal és megmártózni a Balatonban, majd belemerülni a Strand Fesztivál gazdag kínálatába.

Tipp!

Hasznos lehet szúnyogriasztóval készülni a Strand Fesztiválra, mert naplemente után rengeteg a szúnyog a parton és a fesztivál helyszínén is.

Nyitókép: Gólyalábasokkal fotózkodó látogatók a Strand Fesztiválon
Fotó: Szaniszló Hajnalka

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva