2019.10.17. 10:00
Ezren ünnepeltek a murcifesztiválon a Nivegy-völgyben
Kitűnő hangulatban, ragyogó időben néptánc, nótaszó, borkóstolás, finom falatok, sok-sok nevetés és beszélgetés mellett sétált végig a Nivegy-völgyben élő, ezernél is több ember egy színes forgatagban, lovasokkal, fogatokkal, kombájnnal a hét végi murcifesztiválon, amelyből a szentantalfai Csillag Richárd fő szervező mellett sokan kivették a részüket.

– Figyeljen minden szem, meg fül, mert az teszi jól, aki eljön, és nem otthon ül! – ütötte meg az alaphangot Szarka Lajos kisbíró Óbudaváron, az Irtás-dűlőnél, a Végh pincészetnél, ahonnan a kitűnő kedélyű menet elindult. Mindenekelőtt megkóstolták a helyi gazdák friss borát, amelyhez útközben zsíros kenyeret, frissen sütött kolbászt is kínáltak nekik a helyiek.

A fesztiválozókhoz csatlakozott a falvak apraja és nagyja, így Óbudavárról, Szentjakabfáról, Balatoncsicsóról, Szentantalfáról és Tagyonból. A menet egyre színesebb, különlegesebb és terebélyesebb lett, mert lovasok, fogatok, traktor, kombájn, kamion, valamint quadosok is csatlakoztak hozzá.

A sétát nem egyvégtében tették meg, útközben meg-megálltak, hogy megpihenjenek, éhüket-szomjukat csillapítsák, és vastapssal jutalmazták mások mellett a Nivegy-völgyi iskolások, a zánkai Bokafogó néptáncegyüttes és a Magyar Tenger Népdalkör műsorát. Nem beszélve a pincészetekről, a borászatokról és a nyitott pincékről, ahol kitűnő nedűket kóstolhatott a színes forgatag, amelynek az asszonyok finom falatokat, házi süteményeket kínáltak.

A programot tovább színesítették lovasbemutatókkal, táncházzal, és végül Tagyonban finom étellel-itallal, egyebek mellett pörkölttel, kitűnő muzsikával várták a legkevesebb ezer embert, akik a Nivegy-völgy friss borait, elsősorban a környékre jellemző olaszrizlinget is megkóstolhatták. A borászok szerint kitűnő évjárat ígérkezik, köszönhető a kedvező időjárásnak.

Csillag Richárd fő szervező azt mondta, tagyoni barátaival, Boda Tamással és Szelei Bálinttal együtt tavaly határozták el, hogy megrendezik a murcifesztivált a völgyben, amely már egy éve is örömünnep lett. Ilyenkor tartják ugyanis a termények, elsősorban a szőlő betakarítási ünnepét, illetve a nagy nyári és őszi munkák végét. Annak is nagyon örülnek, hogy találkoznak egymással, mert itt, a Nivegy-völgyben összetartó, egymást tisztelő, a másik munkáját elismerő emberek élnek.

Forrás: veol.hu
Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva