likeBalaton.hu | 2024.10.27. 10:00
Új magyar elektromos hajó szolgálja 2025-től a balatoni Erzsébet-táborokat
Új elektromos hajót épített az Erzsébet-táborok részére a szigetmonostori székhelyű Horányi Hajógyár. 2025-től ezzel járhatják be a gyerekek a Balatont. A napelemekkel is rendelkező Szent Erzsébet hajót vízre bocsátották, jelenleg a tesztelés zajlik.

Újabb mérföldkőhöz érkezett az Erzsébet táborok története: egy környezetbarát hajóval bővült a szolgáltatások köre.

– Az Erzsébet-táborok mindig arra törekednek, hogy a gyermekeknek mindenből a legkülönlegesebbet, a legjobbat nyújtsák, és hogy a fiatalok egyedi lehetőségeket, élményeket tapasztaljanak meg – írta közösségi oldalán az erzsebettaborok.hu.

2024-ben a táborozók a Szent Imre sétahajóval és a Szélkirálynő katamaránnal hódíthatták meg a Balatont. 2025-ben egy nagyobb újdonság várja őket. Az állami támogatással megépülő Szent Erzsébet nevű, elektromos hajó csendesen és környezetbarát módon szeli majd a balatoni hullámokat.

A technika és a környezetvédelem találkozása

A Szent Erzsébet hajó megépítése jelentős mérföldkő, hiszen a magyar Horányi Hajógyár Kft. által megálmodott és kivitelezett hajó modern technológiával és környezetbarát megoldásokkal van felszerelve.

Az elektromos hajó méretei is impozánsak: 16,6 méter hosszú, 6,4 méter széles, és mintegy 4 kilométernyi vezetékkel és kábellel szerelték fel.

Két 86,4 kWh teljesítményű propulziós akkumulátor biztosítja az energiatakarékos működést, míg a hajó irányítását a legmodernebb eszközök, mint például a Side-Power orrsugárkormány, Garmin szélműszer és radar, valamint a Garmin autopilot rendszer segítik.

A hajón 10 kW napelem is helyet kapott, így a nap energiáját is felhasználva képes működni.

Élmény a Balatonon

A hajó 2 x 60 lóerő (2 x 45 kW) teljesítményű főgépekkel rendelkezik, a fedélzeten egyszerre 80 gyermek és kísérőjük élheti át a felejthetetlen kalandokat, miközben a modern technológiának köszönhetően maximális biztonságban érezhetik magukat.

Mint írták, a hajó első vízrebocsátása megtörtént, és ezzel az elengedhetetlen üzemi próbák is megkezdődtek.

A következő hónapokban az utolsó simítások zajlanak majd a hajón, ami az üzemi teszt után átkerül a Balatonra.

A likeBalaton.hu is beszámolt arról, hogy júliustól augusztus végéig a zánkai és fonyódligeti táborokba mintegy 700 intézményből érkeztek csoportok, országszerte 510 településről, valamint a határokon túlról is. A gyermekek a Balatonnál koncerten, hagyományőrző, digitális kompetenciafejlesztő és sportprogramokon, ügyességi játékokon, zenei és táncfoglalkozásokon, környezetvédelmi és ismeretterjesztő előadásokon, közösségépítő programokon vehettek részt, emellett kalandpark, sárkányhajózás és íjászat is várta őket. Mindemellett idén mintegy 600 órát sétahajóztak.

Nyitókép: Facebook/Erzsébet Táborok

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva