– A legjobb helyen vannak, ha egy átmulatott éjszaka után nehéz, fejfájós ébredéssel, háborgó gyomorral egy nyugtató gáblira vágynak, invitálta a vendégeket Magyar Kinga, a kasszírnő Pingiczer Szilárd zongorista muzsikája mellett a gáblin (gáblifrüstök), ahogy az író, Krúdy Gyula mondta, villásreggelin, aminek semmi köze a reggelihez, ebédhez.
Ezúttal is a másnapos gyomornak való, tartalmas étkeket főztek, amiket a hazai vendéglátás ikonikus családjának sarja, Gundel Károly kínált a vendégeinek a 20. század elején. Így előételnek többféle almatortácskát sült kacsamájjal, levesnek tárkonyos palóclevest bárányból, főételnek Gundel- fogast vargányagombás zöldségekkel, desszertnek somlói galuskát.
Az ételekhez illő borokat Gyukli Krisztián és Figula Mihály borász ajánlotta az asztalokra. A villásreggelin a békebeli gasztrokultúra jegyében Kalla Kálmán, a Gundel korábbi, legendás konyhafőnöke receptje szerint készült étel is az asztalra került: a tojásos galuska karfiolpaprikással.
A nagyérdemű Gundel János professor emeritus, az egyik unoka jóvoltából betekinthetett a család életébe, így kiderült, János, a dinasztia alapítója 13 évesen, 1857-ben Bajorországból költözött Budára, kisvendéglőkben dolgozott, majd megnyitotta első éttermét, a Bécsi sörházat. Fia, Károly, aki folytatta a vendéglátós szakmát, hétévesen vett először pincérkabátot, a Wampetics nevű éttermet 1910-ben bérbe vette a fővárostól, és átnevezte Gundelnek. Mindig friss alapanyagokból főzött, kifogástalan minőségre, tisztaságra törekedett, megbecsülte dolgozóit, kerülte a luxust, a vendég állt első helyen.
A gáblin a XX. század elejének hangulatát Szombathy Gyula színművész korabeli szemelvényekből, irodalmi művekből idézte meg.
Forrás: veol.hu