2019.11.06. 10:00
Villásreggeli irodalommal Balatonfüreden
Gundel Károly máig világhírű, budapesti éttermének ízeit, hangulatát idézték meg a Szántó Tamás vezette Hamvas Asztaltársaság szervezésében a Füredi gáblin, a késői villásreggelin a Borcsa étteremben vasárnap, sok irodalommal, muzsikával, találkozással, beszélgetéssel.

– A legjobb helyen vannak, ha egy átmulatott éjszaka után nehéz, fejfájós ébredéssel, háborgó gyomorral egy nyugtató gáblira vágynak, invitálta a vendégeket Magyar Kinga, a kasszírnő Pingiczer Szilárd zongorista muzsikája mellett a gáblin (gáblifrüstök), ahogy az író, Krúdy Gyula mondta, villásreggelin, aminek semmi köze a reggelihez, ebédhez.

Ezúttal is a másnapos gyomornak való, tartalmas étkeket főztek, amiket a hazai vendéglátás ikonikus családjának sarja, Gundel Károly kínált a vendégeinek a 20. század elején. Így előételnek többféle almatortácskát sült kacsamájjal, levesnek tárkonyos palóclevest bárányból, főételnek Gundel- fogast vargányagombás zöldségekkel, desszertnek somlói galuskát.

Az ételekhez illő borokat Gyukli Krisztián és Figula Mihály borász ajánlotta az asztalokra. A villásreggelin a békebeli gasztrokultúra jegyében Kalla Kálmán, a Gundel korábbi, legendás konyhafőnöke receptje szerint készült étel is az asztalra került: a tojásos galuska karfiolpaprikással.

A nagyérdemű Gundel János professor emeritus, az egyik unoka jóvoltából betekinthetett a család életébe, így kiderült, János, a dinasztia alapítója 13 évesen, 1857-ben Bajorországból költözött Budára, kisvendéglőkben dolgozott, majd megnyitotta első éttermét, a Bécsi sörházat. Fia, Károly, aki folytatta a vendéglátós szakmát, hétévesen vett először pincérkabátot, a Wampetics nevű éttermet 1910-ben bérbe vette a fővárostól, és átnevezte Gundelnek. Mindig friss alapanyagokból főzött, kifogástalan minőségre, tisztaságra törekedett, megbecsülte dolgozóit, kerülte a luxust, a vendég állt első helyen.

A gáblin a XX. század elejének hangulatát Szombathy Gyula színművész korabeli szemelvényekből, irodalmi művekből idézte meg.

 

Forrás: veol.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva