Péntektől vasárnap estig minden a tradicionális húsfeldolgozásról, a kolbászról, hurkáról szólt a városi sportcsarnoknál, ahol számos táncegyüttes, zenekar és énekes műsora mellett a kolbásztöltők ügyessége is vonzotta a látogatókat.
– Tizenegy évvel ezelőtt rendeztünk egy városi szilvesztert, ahol egy helyi vállalkozó felajánlott egy disznót. Ebből jött az ötlet, hogy dolgozzuk fel egy kolbásztöltő verseny keretein belül – mesélt a rendezvény kezdeteiről Posza Róbert, az esemény főszervezője, a Fonyódi Turisztikai Egyesület elnöke. – Ebből a gondolatból jutottunk el mára odáig, hogy rekordévvel számolhatunk. A háromnapos rendezvényen összesen 59 csapat mérhette össze tudását kolbásztöltésben.
Már a pénteki napon hét csapat mérkőzött, míg szombaton harminckét, vasárnap pedig húsz csapat rejtette bele minden tudását az öt kiló húsból készült kolbászokba. Az ide verseny különlegessége, hogy a Balaton-parti településeknek vasárnap külön versenyt rendeztek.
A kolbászfesztivál szombati megnyitóján Biró Norbert, a Somogy megyei Közgyűlés elnöke kiemelte: ezzel a rendezvénnyel tovább növelhetjük Somogy megye jó hírét, nem csak hazánkban, de a határainkon túl is. Az öt fős kolbásztöltő csapatok számos titkos recepttel, egzotikus fűszerrel, és egyedi megoldásokkal érkeztek a versenyre. A jó hangulat garantált volt, de az eredmények sok mindentől függtek.
– Második alkalommal veszünk részt a fesztiválon – mondta Somogyi Tiborné Marika, aki Somogyvárról érkezett csapatával. – A somogyvári ifjúsági és nyugdíjasklub nevében indultunk ezen a versenyen. Sokat készültünk az idei megmérettetésre, de az utolsó két hét volt igazán sűrű. Még a hét elején kíváncsiságból próbatöltést is csináltunk. A mi kolbászunk különlegessége, hogy rozmaringos. Bízom benne, hogy mindenkinek ízleni fog.
Somogyi Zoltán Max gasztroblogger, és a zsűri vezetője szerint a jó kolbászhoz nem csupán egy jó recept kell.
– Elsősorban a hagyományos ízeket keressük minden évben – részletezte Somogyi Zoltán. – Paprika, só, bors, fokhagyma, megfelelően zsíros állag, megfelelő hús, ami alap kell legyen. Nem vágyunk a csodákra, de szeretjük az új dolgokat is. A legnagyobb hiba az lehet, ha egy csapat túlgondolja a kolbászát. Ezért aztán gyakran túlfűszerezik. De az sem tesz jót a kolbásznak, ha az idő előre haladtával a készítőknek túl jó kedve kerekedik, és nem az történik a töltési folyamat során, aminek kellene.
A kolbász sikerén túl külön pontozta a zsűri a díszítést és a körítést is. Ez olyannyira fontos tényező, hogy mint Somogyi Zoltán elmondta, az előző években is előfordult, hogy ezek döntötték el egy-egy kolbásztöltő csapat végső helyezését. Az idén a balatonőszödiek vitték a pálmát, hiszen két csapatuk, az Őszödi Öregfiúk és Szép Lányok, és Balatonőszöd Községért Egyesület is arany minősítést kapott a Baglas-Hús Kft. csapatával együtt. A Somogyi Tollforgatók, azaz a Somogyi Hírlap és a sonline.hu csapata a verseny különdíját érdemelte ki tíz másik baráti, munkahelyi indulóval együtt.
A kolbásztöltő verseny eredményei:
Különdíjat nyert:
Kolbászház Fonyód
Buzsáki Boszorkányos Néptáncegyesület
Retrokonok Baráti Köre
Érsekújvár csapata
Várudvari Kolbászműhely csapata
Schneider Róza Kolbásza
Somogyi Tollforgatók
Somogyi Fakanálforgató Suták
Főcsövezetők
Ifjúsági és Nyugdíjas Klub Baráti Köre Somogyvár
Érsekújvár
Bronzérmes kolbászt töltött:
Csurgói Kontárok
Coca Colbász
Kopasz és Bandája
Ezüstérmes kolbászt töltött:
Unokatesók Nagytarcsa
Somogyi Fakanálforgató Suták
Malacka Jaj
Aranyérmes kolbászt töltött:
Öszödi Öregfiúk és Szép Lányok
Baglas-Hús kft
Balatonőszöd Községért Egyesület
Forrás: Sonline.hu