Krausz Andrea | 2020.02.06. 14:00
Tízezreket várnak a három napos Fonyódi Kolbászfesztiválra
Három napon át töltik a kolbászt a hétvégén Fonyódon. Péntektől vasárnapig több mint 60 csapat méri össze tudását. A Fonyódi Kolbászfesztiválon kiderül, hogy ki keveri, fűszerezi és tölti jobban a hagyományos húskészítményt, miközben számos bemutató, koncert és kézművesvásár várja az érdeklődőket.

Február 7-én egy új versennyel, mégpedig a Somogyország Kolbásztöltő Bajnokságával indul a fesztivál, szombaton a munkahelyi csapatok, baráti társaságok bizonyíthatnak a városi sportcsarnokban, vasárnap pedig 22 település mutathatja meg tudományát a Balatoni Kiemelt Üdülőkörzet Településeinek Kolbásztöltő Bajnokságán. Utóbbi versenyen a balatonboglári székhelyű Nemzeti Kézilabda Akadémia fiatal sportolói is részt vesznek edzőikkel együtt.

32 csapat méri össze tudását szombaton (Fotó: Fonyód Média)

 

– 5 kg húst kapnak a csapatok, amelyből kolbászt kell készíteni. Az öt fős, séfekből álló zsűri a megjelenést, a díszítést és természetesen a kolbász ízesítését pontozza – mondta Posza Róbert, a Fonyódi Kolbászfesztivál főszervezője. A hagyományos elkészítési módokat preferálják a legjobban, de mindig vannak érdekes ötletek. Egyszer előfordult, hogy kukoricával keverték ki a húst, de amikor kisütötték pattogatott kukorica lett belőle. Végül is nem volt rossz ötlet, de ki kellett utána cserélni az olajat – mesélte nevetve a főszervező.

A csapatok olaszországi, görögországi nyaralásokat is nyerhetnek, valamint arany, ezüst és bronz minősítéseket szerezhetnek. A legtöbben a szombati töltésre jelentkeztek, idén összesen 32 baráti társaság nevezett. Az ország minden részéből, és a határon túlról is jönnek ezen a napon, például Érsekújvárról.

 

– Imádják a magyarok a fesztivált, tavaly 13 ezer látogatónk volt a három nap alatt, és idén is ennyire számítunk. Érdekesség, hogy Zalából és Belső-Somogyból rengeteg itt élő német, holland és osztrák is meglátogatja a rendezvényt – emelte ki Posza Róbert, aki szerint a négy évszakos Balaton ötlete 11 évvel ezelőtt indult Fonyódról, amikor egy merész elgondolás után elindították ezt a téli fesztivált.
– Az első években egynapos volt, 7 évvel ezelőtt pedig már három naposra bővült, amelyhez egyre növeltük a rendezvény helyszínének méretét, például óriási sátrat is felállítunk a sportcsarnok mellé.

A téli Balatont hirdeti 11 éve a Fonyódi Kolbászfesztivál (Fotó: Sonline.hu)

 

Reggel 10 órától éjszaka 1 óráig tartanak a programok, rengeteg koncert lesz. Ilyenkor tele van a város emberekkel, akik a fesztivál mellett még sétálnak a mólón, vagy megnézik a Kripta Villát. Telítve vannak a város szálláshelyei, többen Balatonbogláron, Balatonlellén vagy éppen Balatonfenyvesen foglalnak házat, szobát. A pünkösdi időszakhoz hasonló tömeg van – mondta a fesztivál főszervezője, aki felhívta a figyelmet a művelődési házban zajló véradásra, valamint arra a karitatív gyűjtésre, mellyel a Civilek az állatokért Egyesület mentett állatait lehet támogatni.

Gasztrokülönlegességek is várják a vendégeket (Fotó: facebook/Fonyódi Kolbászfesztivál)

A három nap alatt kézművesvásár is várja a vendégeket, de lehet vadkolbászt, halkolbászt, mangalicatermékeket is kóstolni. Lesz pulled pork házi buciban, kolbász chipsszel, tortilla salsával, málna ecetes lilahagyma salátával vagy például lazac burger házi buciban, citrusos házi majonézzel tortilla chipsszel, cékla pürével, úgyhogy senki sem marad éhen.
A sok fellépőt fel sem lehet sorolni, pénteken például a Delta zenél, szombaton a verseny idején Rakonczai Imre lép színpadra, este Korda György és Balázs Klári is énekel.

A részletes program itt található!

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva