Krausz Andrea | 2020.04.20. 06:00
Indul a B-terv! Vírus és turizmus, mi várható a Balatonnál? #8 – Mentsük meg a madárparkot!
A balatoni magán madárpark is nehéz helyzetbe került, de ha szereted a gyönyörű tollasokat, te is segíthetsz. Most ugyanis nincs forgalom, elmaradnak a bevételek, de a gyönyörű díszmadarakat természetesen etetni kell, s nem is akármivel. Vedd meg már most - elővételben - a belépőjegyedet, és gyere el a járvány után! Sőt, más lehetőségeket is mutatunk.

Tavasszal mutatják legszebb tollazatukat a Balatoni Madárkert lakói. Kár, hogy nem láthatjuk a pávakakasok pompás ruháját, a ragyogó zöld-kék pöttyös pávaszemes fácánok különös mintázatát, vagy a galléros fácánok produkcióját, amikor tetszeni akarnak a tojóknak. A koronavírus-járvány miatt nincsenek látogatók a Kerekiben létesített magán madárkertben.

A Rácz család 2018-ban nyitotta meg 9000 négyzetméteren Madárparkját, melyet Csongrád megyéből költöztettek át a Balaton déli partja közelébe. A parkban több, mint 100 madárfaj legalább 320 egyede látható. A legnagyobb fajválasztékkal büszkélkedhetnek, madárkertjükhöz hasonló nincs is az országban. A papagájok, díszbaromfik, egzotikus fácánok és ludak mellett olyan fajok tenyésztésével is foglalkoznak, mint a jávai zöld páva, rulrul, a keselyűfejű gyöngytyúk, amelyek különleges szaktudást igényelnek.

Vannak még Benett-kenguruk, mini lovak és a nyuszik, amiket meg is lehet simogatni. Vagyis csak lehetett. A fertőzésveszély felülírta a látogatóhely mindennapjait. Rácz Sándor tulajdonos úgy döntött, hogy önként vállalt karanténba vonul a madárpark, ahol – természetesen – most is több mint 300 csőrt kell etetni.

Rácz Sándor eteti a díszmadarakat Kerekiben (Fotó: Krausz Andrea)

 

– Úgy tudom, hogy nagy tervekkel vágtak volna neki az idei szezonnak, éppen folyt a felkészülés, amikor közbeszólt a koronavírus.
– Igen. Elég sok mindent terveztünk a nyitásra. Útjelző táblákat, pergolákat, padokat létesítettünk. A tihanyi panorámát biztosító kilátó, valamint a felső parkoló avatásához már csak pár nap kellett volna. Március 14-re nyílt napot hirdettünk, amire – a tavalyihoz hasonlóan – több mint ezer látogatót vártunk. Előtte jött a rendelet, hogy az 500 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet megtartani, így az első jelentős napunk „meg lett lőve”. Onnantól kezdve úgy döntöttünk hogy példamutató módon bezárunk, és azt gondolom, hogy ez most a követendő.

– Viszont így nincs bevételük. Mennyibe kerül ennyi madár etetése?
– Az állatpark most rossz helyzetben van, mert ugyanolyan költségeink vannak, mint korábban. Havonta 120-150 ezer forintra tehető a takarmányra kifizetett összeg, ráadásul előttünk áll a tenyészidőszak, amit nagyon visszafogottra kell kalkulálnunk. Normál esetben ilyenkor volna bevételünk az állatok értékesítéséből, viszont most nem tudnak kimozdulni az emberek, nem jönnek a vevők, akik eddig is főként a különleges egzótákat kereső külföldiek voltak.

Tavasszal mutatják farktollaikat a fehér pávák (fotó: Facebook/Balatoni Madárkert – díszmadár és kisállatpark)

 

– Nyugtasson meg, hogy van mit enniük az állatoknak…
– A miénk egy magán állatpark, tehát nem áll mögötte az állam, aki biztosíthatja a fenntartását, amikor nincs egyéb bevétel. Ugyanakkor számunkra, bemutató tenyésztelep számára is elő van írva, mint egy állatkertnél, hogy 3 hónapig biztosítani kell a fennmaradást akkor is, ha bármi közbejön. Több évtizednyi tapasztalattal a hátunk mögött, előrelátó módon, nagyon sok mindent megvettünk hónapokra előre. Viszont a beszerzés később problémát fog okozni, mert például az olyan egzotikus madarak, mint a lórifélék és a turákók speciális tápot fogyasztanak. Ezeket a beszállítóink Olaszországból vagy Belgiumból hozták, de most nem szállítanak a kereskedők, a szerződő partnerünk másfél hónapra bezárt.

– Mi a B-terv? Hogyan próbálnak megbirkózni a helyzettel?
– Három hónapnál is tovább életben tudunk maradni, viszont gyakorlatilag a tartalékainkat éljük fel. Elveszítettük a fedett madárház építésére nyert pályázatunkat, és az önrészt is az életben maradásra fordítjuk. Ha a nyári, turisztikai bevételeink elmaradnak, akkor veszélybe kerül a téli fennmaradásunk, hiszen a hideg időszakban havi 60 ezer forintos plusz villanyszámlával is számolnunk kell. Egy csökkentett forgalmú júliusban, augusztusban bízunk.

Fülbevalók a jávai zöld páva tollából (Fotó: Balatoni Madárkert)

 

– Milyen segítségre lenne szükségük?
Látogatóink a jegyek elővételével tudnának most segíteni. A vásárlók felkerülnek egy listára, és a támogatási összeget lehetőségük lesz 2020-ban vagy akár 2021-ben is beváltani. Nemcsak a belépőjegy árára, hanem más szolgáltatásra is fel lehet majd használni. Ajándékboltunkból rendelni is lehet például kézzel készített tollékszereket, fülbevalókat, nyakláncokat, vagy faragott emutojásokat.

Mindezzel az állatpark lakóit támogathatják a vásárlók. A tavasz lenne a legszebb időszak itt, a madárparkban, amit áthúzott a koronavírus. De a remény hal meg utoljára. Az újraindulásig folyamatosan töltjük fel weboldalunkra és közösségi oldalunkra a friss fotókat. 130 ezren nézték meg legutóbb azt a világraszóló videót, amin a beszélő amazon papagájunk szerepel.

Ezt érdemes meghallgatni! Ilyen kedvesen köszön az amazon papagáj, meg kell zabálni!

Beszélő amazonpapagáj

Amikor az amazon papagáj éppen nem halandzsázik, hanem tisztán beszél :)A videó osztható.

Közzétette: Balatoni Madárkert – díszmadár és kisállatpark – 2020. március 26., csütörtök

 

Ha jegyet szeretnél venni elővételben, ide kattintva informálódhatsz:

Kedves Barátaink, Látogatóink, Olvasóink!Az alábbi sorokkal belépőjegyek elővásárlására, ajándéktárgyaink…

Közzétette: Balatoni Madárkert – díszmadár és kisállatpark – 2020. április 3., péntek

 

A madárparkról itt lehet még olvasni!

 

Krausz Andrea

Nyitókép: facebook/ Balatoni Madárkert – díszmadár és kisállatpark

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva