Krausz Andrea | 2019.09.06. 08:00
A Dél-Balaton érdekes látványossága a Kereki Madárkert
A Balatonföldvártól pár kilométerre fekvő Kerekiben egy madárkert létesült, ahol 8 ezer négyzetméteren közel 300 pompás színezetű, csodálatos madarat láthatunk. A kisállatparkban más meglepetés is vár ránk, például a cuki Benett-kenguruk.

Egyedülálló látványosság várja egész évben a Dél-Balatonra látogató vendégeket. 2018 tavasza óta működik a Balatoni Madárkert, amely egy csapásra ismertté vált a régióban.

Szakvezetést is tartanak a madárkertben (Fotó: Krausz Andrea)

Korszerű röpdesorok között sétálva csodálhatjuk meg a madarakat, melyekről a tulajdonosok, Ráczné Csóti Tímea és Rácz Sándor órákig tudnának mesélni. A papagájok épp permetfürdős zuhanyt kapnak a késő délutáni melegben, és érkeznek a friss gyümölcsfalatok is. A dísztyúkok már ott tolakodnak a görögdinnyéért, az ara-papagájokat mogyoróval kínálják. Elképesztően ügyesen fogják karmaik között a csonthéjas gyümölcsöt, úgy ropogtatják.

Az Arák szeretik ropogtatni a mogyorót (Fotó: Krausz Andrea)

Tímea szakvezetésével bepillantást nyerhetünk a díszmadártenyésztés világába, tájékozódhatunk az egzotikus állatok életéről. Van itt olyan fekete kakas, aminek még a húsa is fekete, hófehér páva, amely a többi pávához hasonlóan nyáron ugyan tollat vált, de tavasszal pompás nászruháját mutogatva udvarol a tyúknak. Vagy ott a királyfácán, amelynek farktolla elérheti akár a 2 méter hosszúságot is.

A pávák a tavaszi hónapokban a legszebbek (Fotó: Rácz Sándor/facebook/Balatoni Madárkert)

Ráczék a legnagyobb fajválasztékkal büszkélkedhetnek, madárkertjükhöz hasonló nincs is az országban. A papagájok, díszbaromfik, egzotikus fácánok és ludak mellett olyan fajok tenyésztésével is foglalkoznak, mint a jávai zöld páva, rulrul, a keselyűfejű gyöngytyúk, amelyek különleges szaktudást igényelnek.

Keselyűfejű gyöngytyúkok (Fotó: Rácz Sándor/facebook/Balatoni Madárpark)

Ausztrália és Ázsia szárnyasai mellett Afrika és a dél-amerikai Amazonas esőerdőinek madárvilágával is megismerkedhetnek itt a vendégek. Nagyon népszerű a látogatók körében az emu pár. Az Ausztráliából származó futómadár Magyarországon télen költ, amikor a déli kontinensen nyár van, neki ugyanis akkor van a költési ideje. Érdekesség, hogy zöld színű a tojása. Előfordul, hogy a tojó ideges, ilyenkor hosszú, felfújt légcsőzacskójának segítségével doboló hangot ad ki, de olyan mélyet, mintha egy japán taiko együttes adna koncertet.

Tímea szerint az emu igazi ősmadár, amolyan dinoszaurusz-féle, nézzük csak meg a lábát, vagy a kis elcsökevényesedett szárnyát!

Ebben a videóban Tímea mesél az emukról:

Ráczné Csóti Tímea szerint a díszállattenyésztés arról szól, hogy a természet szépségét bevisszük az otthonunkba. Édesanyja is díszmadártenyésztéssel foglalkozott, ezért kis kora óta mindig ott forgott a díszmadarak között. Mint mondja, ezek az állatok szépek, okosak, taníthatóak, és ha jól bánunk velük, egész hosszú életet élhetnek meg.

A létesítményben persze más érdekességek is fogadnak bennünket. Van itt japán mókus, törpenyúl, meg lehet fogni az afrikai fehérhasú törpesünt, megsimogatni a tengerimalacot. Meg lehet csodálni a különböző méretű tojásokat, csuda jó fejek a Benett-kenguruk és ha már elfáradtak a család legapróbb tagjai, akkor egy játszótér is a rendelkezésükre áll.

Olvastad? Megírtuk, hogy a nyáron egy másik Somogy megyei helyről elszöktek a kenguruk. Ide kattintva felidézheted az eseményt!

Benett-kenguruk (Fotó: Krausz Andrea)

A festői kis faluban kialakított madárkertben 8 hónap alatt közel 10 ezer ember fordult meg, az egy éves évfordulóra meghirdetett ingyenes napon 1200 vendéget fogadott a házaspár. Ráczék tenyésztőként elismert szaktekintélyek, a Dél-Alföldről települtek át a balatoni régióba.

Gyönyörű helyen fekszik Kerekiben a madárpark (Fotó: Krausz Andrea)

Mint mondják, Kereki gyönyörű és nyugodt hely, ahová mindig érdemes elkirándulni, hiszen a településen lévő várromhoz túraútvonal vezet, ráadásul ők is folyamatosan nyitva tartanak, ősszel, télen is fogadják a vendégeket. A folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően nemsokára új parkoló, vadászles és madárház is létesül majd az egyedülálló magyar madárparadicsomban.

A Dél-Balaton látványosságairól, kihagyhatatlan helyekről itt olvashatsz!

További fotókért kattints a galériára!

 

Kép, szöveg, videó: Krausz Andrea

(Nyitókép: Ara papagáj/Rácz Sándor/Facebook/Balatoni Madárkert)

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva