A Balaton régiója elválaszthatatlanul összefonódott a szőlőműveléssel és a borászattal. A borkészítés egészen az I. századig nyúlik vissza: a tavat körülvevő területeken már a római korban is termesztettek szőlőt. Nem véletlenül: a szőlő számára ideális a Balaton környéke.
A Balaton és a bor évezredek óta elválaszthatatlanok
Mivel ez Közép-Európa legnagyobb tava, a nagy kiterjedésű víztükör jelentős hatással van a helyi klímára. Ez egyrészt a tó felületéről visszaverődő nagy mennyiségű napfénynek, másrészt a párásabb, hűvösebb nyaraknak köszönhető. A változatos, vulkanikus, bazalt és mészkő talajok mellett megtalálható a löszös, barna és vörös erdőtalaj is a térségben, akárcsak a dolomit és a pannonhomok.
A sajátos mikroklímának és a változatos talajadottságoknak köszönhetően az ókorban éppúgy, mint később, a középkorban, amikor a szőlőbirtokok nagy része egyházi tulajdonba került, kiváló borokat készítettek a Balaton környékén. Az elmúlt évszázad második felére jellemző tömegtermelés ahogyan az egész országban, itt is a mennyiségi szemlélet térhódítását hozta. Ez sajnos a balatoni borok minőségére is rányomta bélyegét.
A Balatont körülvevő hat borvidék
Az 1990-es éveket követően azonban fokozatosan – akár a balatoni vendéglátás és gasztronómia egésze -, a borászat is magára talált. A tó körül elhelyezkedő hat borvidék egységes borrégiót alkot, és számos kitűnő borász és borpince termeli a jobbnál jobb borokat Balatonfüredtől Zaláig.
A hat balatoni borvidék:
- Badacsonyi,
- Balatonboglári,
- Balaton-felvidéki,
- Balatonfüred-Csopaki,
- Nagy-Somló,
- Zalai borvidék.
Minden borvidéknek más jellegzetességei, adottságai vannak. Van, ahol a vulkanikus talaj a meghatározó, másutt a mediterrán jellegű mezoklíma vagy éppen a relatíve sok csapadék a jellemző.
Balatoni bortúra: több, mint egy szimpla borkóstoló
A tó napjainkra nem csak a strandolók számára jelent paradicsomi úticélt, a borkedvelők éppúgy a mennyországban érezhetik magukat a Balaton partján. A tavat körbeölelő borvidékeken számos kisebb-nagyobb borászat és pince várja az élményekre és finom borokra szomjas vendégeket. De nem csak egy-egy pince meglátogatására van lehetőség: számos bortúra is kitűnő alkalom a vidékkel és persze a környék legjobb boraival való megismerkedésre.
Egy bortúra ugyanakkor sokkal nagyobb élményt jelent egy sima pincelátogatásánál. Ilyenkor a borász személyesen ajánlja a finomabbnál finomabb nedűket. A résztvevők számos, a borkészítést övező műhelytitkot, esetleg adomát, sztorit is megismerhetnek. Ráadásul nagy eséllyel olyan borok is előkerülhetnek a pincékből, amelyek egyébként nem kerülnek forgalomba.
Nem kell sommelier-vé válnod, de jól jöhet, ha ismered a borokat
Nem csak egy balatoni bortúrán vagy borkóstolón lehet előnyös, ha tisztában vagy a borkészítés és -fogyasztás alapjaival. Ha tudod, az adott borvidéknek melyik a jellegzetes szőlő- és borfajtája, sokkal magabiztosabban válogathatsz a kínálatból. Így a különlegesnek számító borokat iis könnyebben fedezed fel. Sőt, azt is tudni fogod, hogy egy vacsoránál melyik bor illik az adott ételhez.
Egy sommelier tanfolyam elvégzésével ezek mellett számos egyéb, a borok világát érintő hasznos ismeretet is elsajátíthatsz. A tanfolyamot persze sokan elvégzik, akik azután hivatásszerűen űzik ezt a szakmát. Ettől függetlenül olyan laikus borkedvelőknek is tökéletes választás egy ilyen tanfolyam, akik a saját, vagy a családtagjaik, barátaik öröméért szeretnének jobban érteni a borokhoz.