2020.07.01. 06:01
Ismerd meg jobban a balatoni borokat és borvidékeket!
Hirdetés - Fantasztikus élmény részt venni egy balatoni bortúrán - és ez még tovább fokozható, ha a borvidékeket és borokat illető alapismeretekkel is tisztában vagy.

A Balaton régiója elválaszthatatlanul összefonódott a szőlőműveléssel és a borászattal. A borkészítés egészen az I. századig nyúlik vissza: a tavat körülvevő területeken már a római korban is termesztettek szőlőt. Nem véletlenül: a szőlő számára ideális a Balaton környéke.

A Balaton és a bor évezredek óta elválaszthatatlanok

Mivel ez Közép-Európa legnagyobb tava, a nagy kiterjedésű víztükör jelentős hatással van a helyi klímára. Ez egyrészt a tó felületéről visszaverődő nagy mennyiségű napfénynek, másrészt a párásabb, hűvösebb nyaraknak köszönhető. A változatos, vulkanikus, bazalt és mészkő talajok mellett megtalálható a löszös, barna és vörös erdőtalaj is a térségben, akárcsak a dolomit és a pannonhomok.

A sajátos mikroklímának és a változatos talajadottságoknak köszönhetően az ókorban éppúgy, mint később, a középkorban, amikor a szőlőbirtokok nagy része egyházi tulajdonba került, kiváló borokat készítettek a Balaton környékén. Az elmúlt évszázad második felére jellemző tömegtermelés ahogyan az egész országban, itt is a mennyiségi szemlélet térhódítását hozta. Ez sajnos a balatoni borok minőségére is rányomta bélyegét.

A Balatont körülvevő hat borvidék

Az 1990-es éveket követően azonban fokozatosan – akár a balatoni vendéglátás és gasztronómia egésze -, a borászat is magára talált. A tó körül elhelyezkedő hat borvidék egységes borrégiót alkot, és számos kitűnő borász és borpince termeli a jobbnál jobb borokat Balatonfüredtől Zaláig.

A hat balatoni borvidék:

  • Badacsonyi,
  • Balatonboglári,
  • Balaton-felvidéki,
  • Balatonfüred-Csopaki,
  • Nagy-Somló,
  • Zalai borvidék.

Minden borvidéknek más jellegzetességei, adottságai vannak. Van, ahol a vulkanikus talaj a meghatározó, másutt a mediterrán jellegű mezoklíma vagy éppen a relatíve sok csapadék a jellemző.

Balatoni bortúra: több, mint egy szimpla borkóstoló

(Forrás: Pixabay)

A tó napjainkra nem csak a strandolók számára jelent paradicsomi úticélt, a borkedvelők éppúgy a mennyországban érezhetik magukat a Balaton partján. A tavat körbeölelő borvidékeken számos kisebb-nagyobb borászat és pince várja az élményekre és finom borokra szomjas vendégeket. De nem csak egy-egy pince meglátogatására van lehetőség: számos bortúra is kitűnő alkalom a vidékkel és persze a környék legjobb boraival való megismerkedésre.

Egy bortúra ugyanakkor sokkal nagyobb élményt jelent egy sima pincelátogatásánál. Ilyenkor a borász személyesen ajánlja a finomabbnál finomabb nedűket. A résztvevők számos, a borkészítést övező műhelytitkot, esetleg adomát, sztorit is megismerhetnek. Ráadásul nagy eséllyel olyan borok is előkerülhetnek a pincékből, amelyek egyébként nem kerülnek forgalomba.

Nem kell sommelier-vé válnod, de jól jöhet, ha ismered a borokat

Nem csak egy balatoni bortúrán vagy borkóstolón lehet előnyös, ha tisztában vagy a borkészítés és -fogyasztás alapjaival. Ha tudod, az adott borvidéknek melyik a jellegzetes szőlő- és borfajtája, sokkal magabiztosabban válogathatsz a kínálatból. Így a különlegesnek számító borokat iis könnyebben fedezed fel. Sőt, azt is tudni fogod, hogy egy vacsoránál melyik bor illik az adott ételhez.

Egy sommelier tanfolyam elvégzésével ezek mellett számos egyéb, a borok világát érintő hasznos ismeretet is elsajátíthatsz. A tanfolyamot persze sokan elvégzik, akik azután hivatásszerűen űzik ezt a szakmát. Ettől függetlenül olyan laikus borkedvelőknek is tökéletes választás egy ilyen tanfolyam, akik a saját, vagy a családtagjaik, barátaik öröméért szeretnének jobban érteni a borokhoz.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva