A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete – rendhagyó módon – idén is megszervezte az Év Fagylaltja versenyt, melynek célja a klasszikus és hagyományos módon készített, jó minőségű kézműves fagylalt népszerűsítése.
Selmeczi László, az Ipartestület ügyvezetője azt mondta: a versenyfagylaltok csak természetes alap és járulékos anyagokkal készülnek, kizárólag saját készítésű öntetekkel, variegátókkal ízesíthetők és díszíthetők.
Idén két fordulóban versenyeztek az indulók, a régiós elődöntők után a döntőbe jutott fagylaltokat az Ipartestület tanműhelyében kellett helyben fagyasztaniuk a versenyzőknek. A döntést, hogy kinek a fagyija sikerült legjobban kedden délután hirdetik ki. Drukkoljatok!
Zöldcitrom, egy kis mentával Gyenesdiásról
Somogyi Renáta igazi „versenyfagylaltos”. A Bringatanya fagyizó fagylaltmestere ugyanis nemcsak résztvevője, de rendszeres díjazottja is a versenyeknek. 14 éve dolgozik a cukrászatban és hat éve már önállóan viszi a család gyenesdiási fagyizóját. 2017-ben megnyerte a fagylalt világkupa európai döntőjét, ő készítette Európa legjobb csokifagyiját, ráadásul a Balaton fagylaltját is ő kreálta abban az évben. Az Év fagylaltja versenyt is megnyerte már egyszer, 2018-ban. Akkor a bazsalikomos málna fagyija volt a legjobb. Most is gyümölcsben utazik. Az idei döntőbe egy zöldcitrom fagyival jutott be, amit egy csipetnyi mentával fűszerezett meg.
– Tavaly nem indultam ezen a versenyen és idén a Balaton Fagylaltja megmérettetést is kihagytam, mert meghívtak a zsűribe – mondta Somogyi Renáta. – Arra gondoltam, hogy az Év fagylaltja versenyre kitalálok valami újdonságot. Olyat, ami egyszerűségében lenyűgöző, azt az ízvilágot képviseli, amit amúgy is szeretnek a vendégeink és ami nagyon passzol a nyárhoz. Az idén ünnepli a fagyizónk a 15. születésnapját, ebből az alkalomból pedig sok-sok újdonsággal készülünk a Bringatanyán.
Mámoros málna indul Balatongyörökről
A balatongyöröki Promenád Kávéházból, Vadócz Jenő nevezett be a versenyre. Ő szakácsból nyergelt át cukrászatra és másfél éve foglalkozik komolyabban fagylaltkészítéssel. Az ő versenymunkája szintén gyümölcs, de felnőtt kivitelben, némi alkohollal.
– A mámoros málna egy 100 százalék málnapűréből készült sorbet, amit eperborral bolondítottunk meg, ettől lett mámoros – mondta Vadócz Jenő. – Nagyon örültem annak, hogy bekerültem a döntőbe, számomra ez egy győzelemmel felérő elismerés. Azért pont erre a témára gondoltam, mert nagyon szeretem a sorbet jellegű édességeket, a valódi gyümölcsöt, mint alapanyagot. Ezen belül pedig bátran párosítom a különböző ízeket, hangulatokat. Minden olyan verseny, ahonnan van komoly szakmai visszajelzés, egy jó próba, hogy az irány, amerre tartok, megfelelő-e. Ezért is neveztem be az Év fagylaltja versenyre.
Balatonfüredről két tejes fagyi lett döntős
Dobó Norbert a Füredi Fagyizóból duplázott, két fagyival is bejutott a döntőbe. Norberték fagylaltozója 2007 óta várja a vendégeket Füreden. Az üzletbe az édesapja ötlete alapján vágott bele és vele kezdte a fagyikészítést is, de már öt éve önállóan viszi a boltot.
– Igazából nem fagyival akartunk foglalkozni, viszont az üzlethelyiség, amit kinéztünk úgy volt kiadó, hogy csak fagyizót lehet nyitni – mondta Dobó Norbert. – Nem akarták, hogy az üzletek konkurenciát csináljanak egymásnak, ezért volt egy ilyen leosztás. Arra gondoltuk, kipróbáljuk, folyamatosan tanultunk és megszerettük ezt a szakmát, úgyhogy már 13. éve ezzel foglalkozunk, egyre nagyobb örömmel.
A Füredi Fagyizó két tejes alapú készítménnyel jutott a legjobbak közé. Egy vaníliafagyival, amit diókrémmel és törökmézzel dobtak fel, valamint egy passió-karamell párosítással, amit pekándióval rétegeztek. Indultak már korábban is az Év fagylaltja versenyen, de eddig döntőbe nem sikerült jutni, úgyhogy ezt már önmagában sikernek érzik.