Krausz Andrea | 2020.06.12. 20:25
A Levendulás Kajszibarack nyerte a Balaton Fagyija 2020 címet
A zsűri döntése szerint a balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó érdemelte ki idén a Balaton fagyija címet Levendulás Kajszibarack elnevezésű hűs édességükkel. Balatonszemesi, veszprémi és balatonboglári különdíjak születtek még. A versenyre idén is 13 cukrászat és kézműves fagylaltműhely nevezett a tó körül.

A balatonfüredi Bagaméri Fagylaltozó második alkalommal került ki győztesen a hagyományos Balaton Fagyija versenyben, legutóbb 2018-ban érdemelték ki a címet.
Különdíjat nyert a balatonszemesi Margaréta Fagyizó „ZabSzemes” édessége, a veszprémi Völgy Fagyizó „Tök Jó Fagyi” nevű sós, tökmagos, vaníliás variációja, valamint a balatonboglári Tejvirág Fagyizó „Balaton forró csókja” fantázianevű fagylaltja.

Tejvirág Fagyizó: „Balaton forró csókja” (Fotó: facebook/Nyitott Balaton -hivatalos )

 

A koronavírus-járvány miatt néhány hetet csúszott ugyan a megmérettetés, de így is nagy érdeklődés kísérte az évek óta hagyományos eseményt. Június 12-én indult útnak a négy fős zsűri, hogy a cukrászatokat meglátogatva, a helyszínen kóstolhassák meg a pályaműveket.
Délelőtt Siófokon, a Dinasztia Cukrászdába érkezett a bíráló bizottság, itt értük utol őket. Bán Tamás, a Dinasztia tulajdonosa és mestercukrásza mondott néhány mondatot az általa kitalált pályaműről. Az „Odacsapós” Körte két fő részből áll, a csípős csilis mascarpone-ból és a karamellizált körtéből. A zsűri tagjai félbevágott körtében tálalva kapták a cékla levével pinkre színezett fagylaltot.

„Odacsapós” körte fagylalt Siófokon (Fotó: Krausz Andrea)

 

Bán Tamás minden évben újabb és újabb hűsítő édességgel rukkol elő, mint mondta, a versenynek szakmai közösségépítő szerepe is van a cukrászok körében. A vendégek egyébként már nagyon várták a fagyit, a Dinasztia már száz százalékon működik, mindkét pultjuk tele van különféle jeges finomsággal.

Így mutatták be az új fagyit a zsűrinek:

Erdélyi Balázs cukrászmester, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szakmai elnöke szerint egy jó fagyinak komplex ízélményt kell nyújtania. Kóstolás közben szép sorban bontakoznak ki, „kopogtatnak be” egymás után a különböző ízek, majd a végén az egész harmóniát alkot.

Somogyi Renáta, a Balaton Fagyija verseny tavalyi győzteseként kapott meghívást a zsűribe. Mint mondta 15-20 percet töltöttek egy-egy helyszínen, ahol a kóstoláson kívül megismerhették az édességek keletkezésének történetét.
Renáta szerint a fődíj egy kiváló presztízs, sokan keresik náluk, a gyenesdiási Bringatanya Fagyizóban a díjnyertes ízeket. Tavalyi, „Illatos Izabella” nevű győztes kreációját azóta is kérik az üzletben.

Ebben a videóban meséli el:

Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke, a zsűri elnöke elmondta, hogy az idei verseny más volt, mint az eddigiek, hiszen a korábbi években a Nyitott Balaton programsorozat keretében már a Balaton Fagyija győztesével indították tavaszi turisztikai kampányukat. A pandémia azonban keresztülhúzta a szolgáltatók és az idegenforgalmi szakemberek számítását is.

– Nagyon örülünk, hogy a járvánnyal kapcsolatos intézkedések lehetővé tették végül a verseny lebonyolítását. Megkerestük a szolgáltatókat és nagyon sok pozitív visszajelzés érkezett. A díjátadó is kicsit másképp alakul, hiszen korábban egy nagy rendezvény keretén belül, egy balatoni hajó fedélzetén adtuk át a díjakat. Idén ezt nem tudtuk megvalósítani, viszont a zsűrizést követően azonnal kihirdettük a Balaton Fagyija győztesét – mondta a turisztikai szakember, aki azt is elárulta, hogy a gasztroturizmus folyamatosan fejlődik a Balatonon, óriási igény van a különleges, jó minőségű, természetes alapanyagokból, helyi termékekből készülő, finom és élvezetes ételekre, italokra, fagylaltokra. A Balaton nyitása és a Balaton Fagyijának megválasztása most már összefonódik.

A zsűri tagjai:

Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség (BTSZ) alelnöke
Somogyi Renáta, a 2019. évi Balaton Fagyija nyertese, a gyenesdiási Bringatanya Fagyizó cukrásza
Erdélyi Balázs, a budapesti FRER Cukrászda cukrászmestere, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szakmai elnöke
Szegő Krisztina, turisztikai szakember

Nyitókép: Levendulás Sárgabarack fagylalt/ Facebook/Nyitott Balaton – hivatalos

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva