Így született meg a levendulás sör ötlete
Tihanyban egy összefogás keretében megszületett a legfinomabb levendulás sör, ami szó szerint a párját ritkítja. Rengetegen rajonganak érte, az ország minden tájáról érkeznek csak azért, hogy megkóstolják a különleges nedűt. A lila sör egy együttműködés keretében született meg, amelyben a helyi önkormányzat, a Tihanyi Bencés Apátság, a magyar értékeket felkaroló Legendás Zrt. és a HopTop Brewery sörfőzde is közreműködött. A sört az ezeréves tihanyi kultúra és tradíció ihlette és az ott termő növény. Ilyen különleges levendulás sör azonban még nem készült.
Milyen ízű ez a különleges ital?
– A tihanyi levendulás sör alapját egy búzasör adja. Egy úgynevezett hidegkomlós eljárással készül. A főerjedés után adjuk hozzá csak a komlót. Ez azért is fontos, mivel így ki lehet az aromáját emelni, egy kis citrusos ízvilággal. Aggódtunk, hogy egyáltalán iható lesz-e, de szerencsére óriási a sikere, és nagyon büszkék vagyunk rá – mondta a Borsnak Csapó Tibor, a Legendás Zrt. egyik vezetője.
Tudtad? 70 éves a legidősebb tő a tihanyi levendula-mennyországban! Videónk is van róla!
Így készül a tihanyi levendulás sör
Az apátság levenduláját használják fel a sörhöz, amit a főkertész vezetésével, sarlóval szüretelnek. Folyékony nitrogén segítségével úgymond porrá őrlik a levendula virágát, így egy hintőpor állagot kapnak. Nem szűrik le, így lesz különleges a levendulás, szűretlen búzasör.
Mit szólnak a sörhöz bencés szerzetesek?
Az ital a bencés szerzetesek körében is osztatlan sikert aratott, annyira, hogy szívesen kortyolgatják egy nehéz nap végén. Közéjük tartozik Gergely Gellért bencés szerzetes is, akinek a kedvencévé vált a levendulás sör, ahogy az apátság többi tagjának is. A levendulának egyébként is számos jótékony hatása van: segít a stressz és alvászavarok ellen, gyulladáscsökkentő, nyugtató és keringésjavító, továbbá az immunrendszert is erősíti.
Nyitókép: borsonline.hu