R. K. / borsonline.hu | 2020.07.29. 10:00
Tudtad? Csak különleges sört isznak a tihanyi bencés szerzetesek
Óriási sikert aratott a tihanyiak levendulás söre, a bencés szerzetesek is imádják és még a levendulát is ők termelik hozzá. Mutatjuk, miért olyan kelendő, hogy az egész ország rajong érte!

Így született meg a levendulás sör ötlete

Tihanyban egy összefogás keretében megszületett a legfinomabb levendulás sör, ami szó szerint a párját ritkítja. Rengetegen rajonganak érte, az ország minden tájáról érkeznek csak azért, hogy megkóstolják a különleges nedűt. A lila sör egy együttműködés keretében született meg, amelyben a helyi önkormányzat, a Tihanyi Bencés Apátság, a magyar értékeket felkaroló Legendás Zrt. és a HopTop Brewery sörfőzde is közreműködött. A sört az ezeréves tihanyi kultúra és tradíció ihlette és az ott termő növény. Ilyen különleges levendulás sör azonban még nem készült.

Milyen ízű ez a különleges ital?

– A tihanyi levendulás sör alapját egy búzasör adja. Egy úgynevezett hidegkomlós eljárással készül. A főerjedés után adjuk hozzá csak a komlót. Ez azért is fontos, mivel így ki lehet az aromáját emelni, egy kis citrusos ízvilággal. Aggódtunk, hogy egyáltalán iható lesz-e, de szerencsére óriási a sikere, és nagyon büszkék va­gyunk rá – mondta a Borsnak Csapó Tibor, a Legendás Zrt. egyik vezetője.

Tudtad? 70 éves a legidősebb tő a tihanyi levendula-mennyországban! Videónk is van róla!

Így készül a tihanyi levendulás sör

Az apátság levenduláját használják fel a sörhöz, amit a főkertész vezetésével, sarlóval szüretelnek. Folyékony nitrogén segítségével úgymond porrá őrlik a levendula virágát, így egy hintőpor állagot kapnak. Nem szűrik le, így lesz különleges a levendulás, szűretlen búzasör.

Fotó: borsonline.hu

Mit szólnak a sörhöz bencés szerzetesek?

Az ital a bencés szerzetesek körében is osztatlan sikert aratott, annyira, hogy szívesen kortyolgatják egy nehéz nap végén. Közéjük tartozik Gergely Gellért bencés szerzetes is, akinek a kedvencévé vált a levendulás sör, ahogy az apátság többi tagjának is. A levendulának egyébként is számos jótékony hatása van: segít a stressz és alvászavarok ellen, gyulladáscsökkentő, nyugtató és keringésjavító, továbbá az im­munrendszert is erősíti.

 

Nyitókép: borsonline.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva