Tihany és a Balaton part a novemberi őszben is gyönyörű arcát mutatja meg az idelátogatóknak. A környék sokkal csendesebb, mint a nyári nyüzsgésben, a tó vize egyre hidegebb, lassan a halak is aludni térnek, ám nagy sétákat, kirándulásokat tenni a félszigeten ilyenkor is csodálatos élményt nyújt.
Ezen az őszön pedig a település egyik legnagyobb rendezvénye, a Garda Fesztivál is a megszokottól eltérő módon kerül megrendezésre. A szervezők szándéka azonban változatlan, hiszen idén is szeretnének emléket állítani a balatoni halászatnak, a Tihanyban kemény munkát végző halászoknak. A település számára a garda mindig kiemelt jelentőségű volt, a Garda Fesztivállal pedig évszázados hagyományt elevenítenek fel. Olyan hagyományt, amely csak ezen a helyen volt ismert, csak itt voltak gyökerei. A „látott hal” kifejezés elválaszthatatlanul kötődik Tihanyhoz és a régen itt élt bátor halászokhoz. Olyannyira, hogy bár már csak az emléke él az egykori gardázásnak, maga a hal bekerült a település címerébe is.
Idén az egészség védelmében rendezik meg a XIX. Gardáliát, ezért azok a programok, amelyek nagyobb tömegeket vonzanak, vagyis a kirakodóvásár, a nagyobb zenés rendezvények, a táncos programok nem kerülnek megrendezésre, és nem lesz látványsütés sem.
Aki viszont ellátogat Tihanyba november 13. és 15. között, igaz, hogy gardát idén nem kóstolhat, ám mégsem marad halgasztronómiai élmény nélkül. A helyi éttermek erre az alkalomra összeállított menüsorokkal várják a vendégeket. Zenés programokban nem lesz hiány, a falu több pontján lesznek kisebb koncertek, többféle műfajban. Lesz geotúra a vulkánok és hévforrások világába, a gyerekeknek gólyalábas előadás, és kézműveskedésre is lesz lehetőségük. Lesz kóstoló az Apátság termékeiből és idegenvezetés a templomban és múzeumban.
A kísérőprogramok színes kavalkádjában mindenki talál kedvére valót, Tihany különböző ékszerdobozai szállnak be a fesztivál izgalmába: az éttermeken, pincészeteken és az Apátságon kívül a Levendula Ház, az Illatok Háza és a Kotyogós Kávéterasz is felejthetetlen pillanatokkal gazdagítja ezt a három napot.
Idén a népszerű halászlé főzőverseny is kicsit másképp történik, ugyanis ebben az évben az éttermek és a családok, baráti társaságok külön kategóriában indulhatnak. Mindenki otthon, vagy a saját portáján főzi meg a levesét, vasárnap délután pedig a rendezvény fénypontja lesz, amikor kiderül: ki nyeri el a „Tihany legjobb halászleve 2020” fődíjat.
Tihany tehát változatlan szeretettel és lelkesedéssel várja vendégeit ebben a különös évben is a Gardáliára, a szervezők remélk, hogy az új, rendhagyó rendezvényen mindenki megtalálja a kedvére való programot, és feledhetetlen, jó élményekkel tér majd haza.
„A garda volt a tihanyiak „kenyérhala”, az a cserealap, amit a helyi asszonyok a környező falvakba vittek el, hogy lisztre, gabonára cseréljék. A hal egy részét a halkereskedők- a „fisérek”- szállították el a közeli piacokra, vendéglőkbe. Ami megmaradt sem veszett kárba. Felfüstölték, vagy zsinegre akasztva kiszárították. Az így tartósított hal megmaradt a szűkösebb napokra. A balatoni halászat nagyon nehéz kenyérkereset volt. A halászok nagyon kevés bérért tették kockára az életüket. A garda fesztivál egyik célja volt, hogy ezeknek a bátor embereknek emléket állítson az utókor számára.” (Forrás: gardafesztival.hu) |