2018.10.31. 07:00
Településbemutató – Tihany
Aki már járt a Balatonnál, az egy pár órás séta erejéig biztos megállt Tihanyban. Pedig a település ennél sokkal többet ér: épített és természeti csodáit lehetetlen egy nap alatt végigjárni.

 

Látnivalói közül mindenki ismeri az Apátság épületét, melyet 1055-ben I. András alapított. Az ő sírja ma is megtekinthető a XI. századi altemplomban. A Tihany jelképének számító kéttornyos, barokk templom és rendház építését 1754-ben fejezték be. A templom mellé látogatóközpont is épült, ahol a szerzetesi életbe lehet bepillantást nyerni, de időszaki kiállításoknak is helyt adnak.

Az apátságtól a Pisky sétányon keresztül a Visszhang dombig lehet sétálni. Nyugodtan merem leírni, hogy ez a legszebb panorámájú sétaút a Balaton mellett. A sétányról nyílik a Skanzen, ahol két épületet találunk, melyek építészeti stílusa csak Tihanyra jellemző. A 1965-ben helyreállított Parasztgazda-házban egy gazdálkodó életmódjával, a a Halászcéh-házban egy halászcéh mindennapjaival lehet megismerkedni.

Ez a rövid videó a Pisky sétányon készült:

A Visszhang-dombon egy kő jelzi, hogy honnan szól a legjobban a visszhang. Az echo-kőre állva tiszta időben a 300 méterre lévő tihanyi apátságról hétszeresen verődik vissza hangunk, és két másodperc után érkezik vissza hozzánk. A kő mellé Borsos Miklós egyik utolsó szobrát: a Tihanyi echo-t 1986-ban állították. Borsos Miklós szobrászművész egyik alkotói bázisa, ihletforrása volt Tihany. Az Apátság alatt található Kogart Galéria egyik kiállítótermében állandó kiállítással emlékeznek rá, a másik teremben pedig mindig színvonalas kiállítások láthatók, most éppen Ferenczy Béni munkáiból válogattak. A Visszhang dombról lefelé a IV. Károly kálvária mellett visz el az út. Érdemes felsétálni a 14 stációból és 3 keresztből álló kálvária tetejéig, mert innen a Belső-tóban lehet gyönyörködni. A Kálváriát eredetileg az 1920-as években építették, de 1960-ban lerombolták, és felújítása 2012 -ben fejeződött be.

A Tihanyi Echo

A település épített központját elhagyva gyalogosan is könnyen elérhető a Belső tó, melynek partján a Balaton- felvidéki Nemzeti Park látogatóközpontja a Levendula ház található. Itt rövidfilmekkel és interaktív játékokkal mutatják be a félsziget történetét, de rendszeresen tartanak kézműves foglalkozásokat, levendulavirágzás idején még illóolaj lepárlást is meg lehet nézni.

A Belső tó partján legelész a BfNp szürkemarha gulyája, és a szemfülesek ürgéket is megfigyelhetnek itt. A füves part a kutyások kedvelt találkozóhelye is, mert a Belső tóban hivatalosan is fürödhetnek kutyák.

Télen általában itt lehet először a jégre merészkedni, mert a Belső tavon néhány nappal hamarabb alakul ki biztonságos jégréteg, mint a Balatonon, és rendszerint a jégpályát is kijelölik.

Az apátság a Belső-tótól

Az ország első tanösvényét is Tihanyban hozták létre. A Lóczy Lajos tanösvény 7 állomásos, 11 km-es sétaút, mely az Apáti templomtól indul és Tihany főbb természeti látnivalói mentén halad. Az Apáti templom a XII-XIII. században épült, és a török időkben pusztult el. Sokáig csak a romjai álltak a Tihanyi-félsziget északi bejáratánál, csak 1999-ben építették újjá.

A tanösvényen haladva elérjük a Gejzír-mezőt, a Belső-tavat és a bazalttufa falba vájt Barátlakásokat is. Az Óvár -hegy tetején a több ezer éve épült földvár maradványai láthatóak. Az Óvár hegy oldalában található mesterséges üregeket, a barátlakásokat a XI. század szerzetesei vájták ki, és használták a XIV. századig. A séta a Ciprián-forrásnál ér véget.

2016 őszén adták át Tihany legújabb nevezetességét az Apáti-hegyen álló Őrtorony kilátót. A 16,5 méter magas, fából és terméskőből épült kilátóból egyszerre látni a Külső tavat és a Balatont. Ha a kilátót a Belső tó felől hosszabb úton közelítjük, akkor útközben megnézhetjük a műemlék, az 1820-as években épült Apátsági pincét. Ez az épület arról nevezetes, hogy pincéjének mérete meghaladja az apátság templomáét és közel 4000 hektoliter bort tudtak itt tárolni.

A kilátó felé, a Csúcs-hegy és Apáti-hegy között található az őslevendulás. Erre a a tihanyi apátságtól bérbe vett területre Bittera Gyula gyógynövényszakértő 1926-ban ültette az első levendulatöveket. A levendulást az 50-es évek végétől nem gondozták, a BfNP a ’90-es években kezdett itt újra levendulát termeszteni.

Panoráma az Őrtorony kilátóból

Az elmúlt években Tihany a fesztiválturizmus kedvelt színhelye is lett. Szezonnyitó rendezvénye a Kecskeköröm ünnep, majd a levendula Fesztiválra érkezők tömege lassítja le néhány napra a 71-es út forgalmát, kora ősszel a szüretet ünneplik, majd az ősz végén megtartják a Garda Fesztivált.

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva