A badacsonyi Gasztrohegy legutóbbi hétvégéjén a halak felúsztak a hegyre, hogy a tányérokon kápráztassák el a gasztrokalandorokat. A fogások akár a karácsonyi ünnepi menübe is beilleszthetők, mutajuk, milyen halas ételekkel tudod a családot reggeltől estig kényeztetni.
Reggelire halat?
Igazán tartalmas reggelit készíthetsz az ünnepi időszakban, kocsonyát halból. Első hallásra kissé meglepő lehet, de hidd el, érdemes a többféle halból főzött alaplét kidermeszteni. A halleves természetesen paprika nélkül készül, így lesz átlátszó a remegő fogás. Dermedés előtt füstölt pisztráng, ponty, főtt répa és fürjtojás is kerülhet bele. A Bonvino hotelben egy kis moszatot is tettek a tányérra, ami színezett piskóta volt. Jól illik hozzá a kapribogyó, a citromos krémkaviár felfújt, az olívás bagett és a citromgolyócskák.
Halat a palacsintába
A Hableány által készített hortobágyi palacsinta titka a hal. Hajlamosak vagyunk a maradék pörköltből is hortobágyinak mondott palacsintát készíteni, de sokkal finomabb lesz a végeredmény, ha kizárólag emiatt készíted el a friss halas tölteléket. Ács Ferenc séf karsztvizes balatoni pontyot használtak az ételhez, balzsamecetben érlelt lilahagymával és sült paprikával kínálták. Paprikamártás és fokhagymás tejföl adta meg a krémességet.
A Hableány házi csuszatésztája vongole kagyló mártással érlelt parmezánnal és ördöghallal készült, az ünnepi menü egyik előétele is lehet, ha szeretitek a tengeri herkentyűket.
Az elmaradhatatlan halászlé
Nem kifejezetten balatoni fogás, hiszen Szeged és Baja versenyez a dicsőségért ennél az ételnél, de a halászlé elmaradhatatlan a karácsonyi asztalokról. A Pláne borterasz a bajai, tésztás változatra voksol, ami bográcsban készül.
Ha nincs időd vagy kedved az ünnepi időszakban az udvaron főzőcskézni, nyugodtan megfőzheted a konyhában is.
Kardos Gábor a Gasztrohegy ötletgazdája szeretné, ha elkészülne, és a köztudatba valamint a családok asztalára is bekerülne az a balatoni halleves, amibe nem tesznek piros fűszerpaprikát, inkább a mediterrán hallevesekre hasonlít, mint a közismert halászlére.
Haltej, kagyló, medvecukor zselés tokhal
A Kisfaludy-ház Étterem konyakos süllőpofája citromos vajban pirítva, a konfitált ponyt haltejjel puliszka talpon tálalva póréhagymahabbal igazi étvágygerjesztő fogás, a harcsát pedig derelyébe töltötték, próbáld ki te is. Ki mondta, hogy a barátfüle tölteléke csak szilvalekvár lehet?
A posírozott tokhal medvecukor-zselével és vaníliás majonézzel a Laposa teraszról hihetetlen ízpárosításával lepett meg bennünket, a vendégeid is hátast dobnának, ha elkészíted. Igen, az édes ízek valóban jól passzolnak a halhoz.
A baconba göngyölt harcsafilé rácosan kapros tejfölhabbal és kolbász morzsával a Borbarátokban igazán magyaros fogás, jól csúszik hozzá a Fata olaszrizling. Könnyen elkészítheted, a szalonna nagyon jó kísérője a halnak is.
A csicsókás rizottón tálalt rántott haltej ropogós csicsóka csipsszel igazán meghökkentő, de ízletes fogás.
A Tilia Étteremben a haltejet halászléhez gyakran tálalják, de egyre divatosabb rántva és konfitálva is ez az alapanyag. Ahol halat vásárolsz, haltejhez is hozzájuthatsz, nyugodtan tedd bele az ünnepi menübe.
A fogasfilé rántva cézár salátával egy könnyed fogás, akár két étkezés között is tálalhatod. A Istvándy Borműhely Fish&Chips-e a nyarat idézte, egy szép tálalással ünnepi fogássá varázsolhatod.
Kóstoltál már pisztrángsonkát?
A Vánkosban Tischler Petra séf nyűgözte le az ízlelőbimbókat, tippjeivel te is a konyha ördöge lehetsz.
– A langyos pisztrángsonka úgy készült, hogy a filék sós, cukros pácban áztak két órán keresztül. Ezután hideg vízzel kimostam, kiszálkáztam a halhúst, így egy nagyon jó állagú, intenzív ízű koncentrált pisztrángot kaptam. Langyosítottam, csak fáklyával lett a bőre megégetve, amit aztán lehúztam és rápirítottam egy kicsit a halszelet másik oldalára is.
A tányér aljára a kókuszos répakrémre zöldlencse salátát és hőkezelés nélküli savanyított sárgarépát tettem friss újhagymával és pirított hagymával. Erre kerül a frissen vágott julienne alma. A hal tetejére pirított kókuszos granuláta került, mellé savanyított sárgarépa, alma, újhagyma és pirított kókusz.
Békacombbal koronázd a napot
A békacomb egy nagyon különleges alapanyag, húsa a fiatal csirkéhez hasonlítható leginkább. A bundába rejtett lollipop alakú hófehér és omlós hús azonnal levesz a lábadról, több húskereskedésnél is rendelhető, így akár te is elkészítheted otthon. Kicsit aprólékosabb a panírozása, mint a csirkének, de a siker garantált. Mi a Tölgyes Kúriában kóstoltuk.
Nézd meg képeinket:
A következő Gasztrohegy időpontokat itt találod.