Mihály Szilvia | 2019.04.15. 17:00
Izzó lávakő és tüzes borok vártak Badacsonyban
Kardos Gábor idegenvezetésével jártuk be hétvégén a badacsonyi a Gasztrohegyet, és bár szeles, időnként esős idő volt, kár lett volna kihagyni ezt az élményt.

A hétvége koncepciója eredetileg a szabadtéri grillezés köré épült, ezt a rossz idő felülírta, a téli hónapokban melegebb, naposabb arcát mutatta a hegy. A tűz így most nem a szabadtéri grillsütők alatt, hanem a kályhákban égett, de az ételcsodák, na meg a tüzes, vulkanikus badacsonyi borok is felmelegítettek bennünket.

A Bonvino Borhotelben Török Péter várt bennünket. – Megpróbáljuk az ízt és az élményt ugyanúgy átadni a benti környezetben, mintha a teraszon grilleznénk.
Göngyölt marha hátszín volt a hétvége extra kínálata medvehagymával és parázs burgonyával. A húst spárgával és piros édespaprikával töltötték, a színek összjátéka is a tavaszt idézte.
– Ez az idő most arra jó, hogy sokat kóstoljunk, hogy jobban lelassuljunk, több időt töltsünk egy helyen – mondta Kardos Gábor.

Fotó: Mihály Szilvia

A Szölőhegy Bisztróban Tóth Miklós üzletvezető mesélt a tavaszi színekbe és ízekbe burkolt epres, rebarbarás őzgerincről és új köntösbe bújtatott almás pitéjükről. Nem is pite volt ez, hanem egy egészséges, szinte diétás gyümölcs fogás. A grillezett alma mellé mandulás kekszmorzsát kínáltak.

Fotó: Mihály Szilvia

A Laposa teraszon Tauber Áron ismét a fúziós konyhába vezetett bennünket. A múlt hónapban a tojáslevest bújtatta ázsiai köntösbe, most a gulyást robbantotta atomjaira, hogy az ízeket megkavarva, kiegészítve egy különleges tányért tehessen a vendégek elé.
– Nekem a fixa ideám, hogy az ikonokat kell újragondolni, amihez a legkevésbé mernek nyúlni, ilyen a gulyás, nagyon kíváncsian várom az eredményt – mondta Gábor.
A séf valódi gulyásleves alapot készített.
– A marhapofa 5 órán keresztül rotyogott a levesben, a gulyás 8 órán át főtt. A húst ezután barna vajon grilleztük. Az alapfűszereken kívül koriandert, gyömbért és szóját, édesköményt használtam. Az ázsiai gulyást bébirépával, shimeji gombával, savanyított shiitake gombával, áfonyaecetes friss retekkel és pak choi salátával tálaltam.

Fotó: Keszey Ágnes

A Kisfaludy-ház fűtött teraszán ismét Török Péter kalauzolt bennünket. A színek és textúrák játéka meglepő volt az ételen. A célkaporral színezett tészta tufaszerű, a marhapofa rusztikus formája jelenti a a bazaltköveket, a zöldségchips a kitörő lávát jelképezi. A láva süti málnaraguval is ezt a kitörő élményt erősíti. A belga csokoládé és a friss málnaíz tökéletesen passzol egymáshoz.

Fotó: Mihály Szilvia

Istvándy Gergőéknél testvére, Csilla szürkemarha nyakat készített paprikakrémes-lencsés láva salátával. Gergő elmondta, hogy neki a Gasztrohegy legkülönösebb élménye az volt, hogy az emberek milyen nyitottak voltak egymással.
– Idegen társaságok, párok barátkoztak össze, akik a következő túrákra már együtt érkeztek. A közösen átélt ízélmény, Badacsony felfedezése közelebb hozták egymáshoz a résztvevőket. Egy ilyen Gasztrohegy túrán egy nap alatt több helyen is találkozunk egymással, és elindul a párbeszéd.

A Tölgyes kúria sötétedés után is csodás, az alkonyati színekkel teljesen ellentétes, tavaszi színorgia fogadja a betérőt. Az első tányér faszénen sült körtés kacsakolbász friss, citrusos salátával és ehető virágokkal.
– A főétel hibachin sörhas malacból, juhtúrús kukoricalepénnyel és chimichurri mártással. A hibachi egy smoker, a chimichurri pedig egy argentin mártás korianderrel, lime-mal és citrusokkal – mutatja be a kínálatot Vincze Péter.

Fotó: Mihály Szilvia

A malac bőre roppan, a húsa omlik a szánkban, zseniális, és bőséges az adag. Ha nosztalgiázni vágyunk, a karamellás sült alma mandula keksz morzsával és vanília krémmel olyan ízemlékeket idéz fel, ami visszarepít bennünket a gyerekkorunkba.

Méltó zárása volt az estnek a Tillia vacsorája. Ha nem ettél még kőlevest, itt az ideje kipróbálnod. Igen, egy bazalt darab is lehet levesbetét, körülötte a tálon zöldségek és kolbaszchips, ki-ki íz ízlésének megfellően adagolja levesbetétet. A tálalási mód is meghökkentő, mutatjuk:

Muflonhúst sem ehetünk minden nap, gerincet készítettek fóliában grillezett zöldségekkel. A desszerthez pannonhalmi meggylikőrt kaptunk, a csokoládé és a meggy tökéletes páros.

Kíváncsian várom a Gasztrohegy következő eseményét, de addig is induljunk el a hegyre és fedezzük fel a lávakövek titkait.

Mutatjuk a gasztrotúra képeit:

 

Kiemelt kép: Gasztrohegy Badacsony

Készítette: Mihály Szilvia

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva