Veszprémben a Patak téren található a Völgy Fagyizó, amit a többség csak „a fagyizó a vár alatt” néven emleget. Nagyon jó adottságú a hely, hiszen Veszprém kedvelt sétaútvonalai a Patak téren keresztezik egymást. Persze mindez kevés lenne, ha nem lenne kiváló a fagylalt. A tulajdonosok – sokak nagy örömére – a klasszikusok mellett hajlanak a különlegességekre. Mindennap készül valamilyen szokatlan fagylalt is: a kísérletező kedvűek kóstolhattak már itt ibolya, tormakrém, sóska vagy kapros túró fagylaltot is. Készül tejmentes fagylalt is, amit akár gluténmentes tölcsérből is lehet fogyasztani. Egy gombóc 250 forintba kerül.
Balatonfüreden a Bagaméri fagylaltozó az alsóvárosban a Kisfaludy utca elején található. Idén hivatalos elismerést is kaptak, mert az ő Anna-báli csemege névre keresztelt fagylaltjuk lett az év balatoni fagylaltja. Ez a tejalapú, linzeres ízesítésű fagyi sült alma rétegezéssel, roppanós linzermorzsával készült, a tetejét aranycsokoládé díszíti. A történelmi hangulat ihlette a másik népszerű fagylaltot is, ez a Jókai Múzsája nevet kapta. A tejszínes alapú fagylalt rumos-meggy ízesítéssel, csokiba mártott ostya darabokkal, a tetején házi készítésű sárgabarackpürével készül. A mentes fagylaltok közül, itt leginkább cukormentes, steaviával készült fagylaltokat lehet kóstolni. 300 forint gombóconként.
A siófoki Villa Grétában mindig nagy a forgalom. 32 fajta fagyit kínálnak, köztük paleo fagyikat. A paleo csoki és málna fagyijuk ízletes, pedig nehéz jó ízű paleo fagyit készíteni, pont azért mert szinte mindenmentes. Itt viszont intenzív a csoki íze, és a fagylaltok nagyon kiadósak, két gombóc után már nem kér az ember ebédet. Krémes, habos állagú fagylaltok. Sétáló-pohárkában kínálták, mert nem volt gluténmentes tölcsér. Egy adag ára 300 Ft.
A siófoki La Rosa fagyizóban sok a visszatérő vendég, akik glutén- vagy laktózmentes fagyira szorulnak, ugyanis nagy a kínálat. 80 (!) féle fagyit kísérleteznek ki, és variálnak a nyári tematikus napokon. A kínálat 90 százaléka gluténmentes, a gyümölcsfagyik laktózmentesek. A vendég kérhet rózsa alakú fagyit, amibe többféle ízt lehet kombinálni. A gluténmentes ibolyafagyi könnyed volt és finom, a glutén és laktózmentes erdei gyümölcsről sem lehet megmondani, hogy mentes. Friss az alapanyaga, könnyű az állaga és van gluténmentes tölcsér. Egy adag ára 280Ft.
Ha tartósítószer- és színezékmentes fagylaltot szeretnénk enni, akkor a Szigligeti-vár tövében található Várkávézó fagylaltozót vegyük fel a listánkra. A szicíliai pisztácia, piemonti sós mogyoró, mangó sorbet mellett új kedvencünk a bazsalikomos citrom és az eper. A bátrabbak gorgonzolás ízű fagyit is kóstolhatnak. Itt nem gombócot, hanem kenést kapunk, egy adag ára 320 Ft, de megéri kivárni a hosszú sort, hogy megkóstoljuk a szigligeti fagyit! Itt minden fagylalt gluténmentes, néhány ízből cukormentes változat is készül.
A tölcsér alapból roppanós, édes, de kérhetjük kóstoló pohárba is a fagyinkat.
A gyenesdiási Bringatanya díjnyertes fagylaltjaiért mindennap hosszú sorokban várakoznak. Nem véletlenül. A hagyományos ízek mellett mindig van több, különleges ízvilágú fagylalt is: bazsalikomos málna, krémsajtos eper, aperol, pezsgős feketeribizli, étcsokoládé maracujával. Mindennap 4-5 féle cukormentes fagyit is kínálnak. Egy gombóc ára 270 Ft.
A Geletában azokra is gondoltak, akik érzékenyek valamilyen összetevőre: minden gyümölcsfagyi tejmentes, és vannak „tejes” fagylaltok is, általában 1-2 féle, amelyek rizstejjel, vagy kókusztejjel készültek. Többféle cukormentes édesség is kapható, amelyeken még a szénhidrát értéket is feltüntették. A fagyik finomak, a Geleta pedig nagyon népszerű a környéken. Egy adag ára: 250 Ft
Ha valaki a Balaton Déli partján jár mindenképpen érdemes kipróbálnia a Florida Fagyizót Balatonmáriafürdőn, amely a környékbeliek számára fogalom. A hely, amely egyébként szerényen meghúzódik egy utcában a kikötő mellett, olyannyira népszerű, hogy a nyári szezonban, illetve az azt megelőző hosszú hétvégéken legalább 30-40 ember áll sorba a jéghideg nyalánkságért. Szerencsére négyen is állnak a pultnál, hogy kiszolgálják a vendégeket, és kedvesen, nyugodtan, fáradhatatlanul adagolják a gombócokat. A fagyi pedig egyszerűen mennyei, az eperfagyi tényleg eperízű, a karamell meg karamell, de nem ám a sima hétköznapi fajtából, hanem a legjobból. Kész ízorgia egész. Nem is beszélve a díjnyertes fagyikról, mint például a Vulkánok Ajándéka vagy a Triász. Aki pedig tényleg különleges ízekre vágyik, ehet sós karamellát, barackos túrógombócot, vagy éppen francia krémest, és még diabetikus fagyikat is lehet kérni. Ennél a fagyizónál érdemes kivárni a sort, mert nem mindenhol lehet ennyi féle és ennyire finom fagyit kapni. 270 Ft egy gombóc.
Glutén, laktóz-és cukormentes fagylaltokat is készítenek a keszthelyi Pálma cukrászdában, sőt olyanokat is, melyekre mindhárom jellemző. Ez utóbbiakból a legújabb ízek közé tartozik a paleo eper és vegán rizses gyömbér. Ezek mellett a jeges finomságra vágyó vendégek húsznál is több íz közül választhatnak nap mint nap: a klasszikusok mellett különleges, egyedi kreációk is megtalálhatóak a kézműves fagyikat rejtő pultban.
Összeállította: Sági Ági, Mihály Szilvia, Krausz Andrea, Keszey Ágnes, Fenyő Zsuzsa