likebalaton.hu | 2018.07.13. 22:00
Top 9 fagyizó, ahol a mentes is finom
Nyalni csak úgy lehet, ha élvezzük az ízeket – szól a Bikini együttes szövege. A finom, ám mentes fagyikhoz pedig egy icipici varázslat is szükséges.

Veszprémben a Patak téren található a Völgy Fagyizó, amit a többség csak „a fagyizó a vár alatt” néven emleget. Nagyon jó adottságú a hely, hiszen Veszprém kedvelt sétaútvonalai a Patak téren keresztezik egymást. Persze mindez kevés lenne, ha nem lenne kiváló a fagylalt. A tulajdonosok – sokak nagy örömére – a klasszikusok mellett hajlanak a különlegességekre. Mindennap készül valamilyen szokatlan fagylalt is: a kísérletező kedvűek kóstolhattak már itt ibolya, tormakrém, sóska vagy kapros túró fagylaltot is. Készül tejmentes fagylalt is, amit akár gluténmentes tölcsérből is lehet fogyasztani. Egy gombóc 250 forintba kerül.

Kóstolhatunk itt ibolya, tormakrém, sóska vagy kapros túró fagylalt is Fotó: Völgy fagyizó FB

 

Balatonfüreden a Bagaméri fagylaltozó az alsóvárosban a Kisfaludy utca elején található. Idén hivatalos elismerést is kaptak, mert az ő Anna-báli csemege névre keresztelt fagylaltjuk lett az év balatoni fagylaltja. Ez a tejalapú, linzeres ízesítésű fagyi sült alma rétegezéssel, roppanós linzermorzsával készült, a tetejét aranycsokoládé díszíti. A történelmi hangulat ihlette a másik népszerű fagylaltot is, ez a Jókai Múzsája nevet kapta. A tejszínes alapú fagylalt rumos-meggy ízesítéssel, csokiba mártott ostya darabokkal, a tetején házi készítésű sárgabarackpürével készül. A mentes fagylaltok közül, itt leginkább cukormentes, steaviával készült fagylaltokat lehet kóstolni. 300 forint gombóconként.

Különleges fagyikat kínálnak

 

A siófoki Villa Grétában mindig nagy a forgalom. 32 fajta fagyit kínálnak, köztük paleo fagyikat. A paleo csoki és málna fagyijuk ízletes, pedig nehéz jó ízű paleo fagyit készíteni, pont azért mert szinte mindenmentes. Itt viszont intenzív a csoki íze, és a fagylaltok nagyon kiadósak, két gombóc után már nem kér az ember ebédet. Krémes, habos állagú fagylaltok. Sétáló-pohárkában kínálták, mert nem volt gluténmentes tölcsér. Egy adag ára 300 Ft.

Itt krémes, habos állagú fagylaltokból választhatunk

 

A siófoki La Rosa fagyizóban sok a visszatérő vendég, akik glutén- vagy laktózmentes fagyira szorulnak, ugyanis nagy a kínálat. 80 (!) féle fagyit kísérleteznek ki, és variálnak a nyári tematikus napokon. A kínálat 90 százaléka gluténmentes, a gyümölcsfagyik laktózmentesek. A vendég kérhet rózsa alakú fagyit, amibe többféle ízt lehet kombinálni. A gluténmentes ibolyafagyi könnyed volt és finom, a glutén és laktózmentes erdei gyümölcsről sem lehet megmondani, hogy mentes. Friss az alapanyaga, könnyű az állaga és van gluténmentes tölcsér. Egy adag ára 280Ft.

Fotó: Villa Rosa Facebook

 

Ha tartósítószer- és színezékmentes fagylaltot szeretnénk enni, akkor a Szigligeti-vár tövében található Várkávézó fagylaltozót vegyük fel a listánkra. A szicíliai pisztácia, piemonti sós mogyoró, mangó sorbet mellett új kedvencünk a bazsalikomos citrom és az eper. A bátrabbak gorgonzolás ízű fagyit is kóstolhatnak. Itt nem gombócot, hanem kenést kapunk, egy adag ára 320 Ft, de megéri kivárni a hosszú sort, hogy megkóstoljuk a szigligeti fagyit! Itt minden fagylalt gluténmentes, néhány ízből cukormentes változat is készül.
A tölcsér alapból roppanós, édes, de kérhetjük kóstoló pohárba is a fagyinkat.

A mangó sorbet mellett új kedvencünk a bazsalikomos citrom és az eper Fotó: Mihály Szilvia

 

A gyenesdiási Bringatanya díjnyertes fagylaltjaiért mindennap hosszú sorokban várakoznak. Nem véletlenül. A hagyományos ízek mellett mindig van több, különleges ízvilágú fagylalt is: bazsalikomos málna, krémsajtos eper, aperol, pezsgős feketeribizli, étcsokoládé maracujával. Mindennap 4-5 féle cukormentes fagyit is kínálnak. Egy gombóc ára 270 Ft.

Naponta 4-5 féle cukormentes fagyit is kínálnak Fotó: Mihály Szilvia

A Geleta fagyizóban Balatonlellén rengeteg fagylalt közül választhatnak a vendégek. A hagyományos ízek kedvelői és az egyedi ízekre vágyók is megtalálják számításukat a cukrászdában. Igazi kuriózumnak számítanak azok az alkoholos fagylaltok, amelyek finom borokkal készítettek el: ilyen a szeder-merlot, az eper-rosé vagy éppen a körte muskotály, ha ezeket szeretné valaki megkóstolni, akkor nem ajánlott autóval menni, mert 2 százalék alkoholt tartalmaznak.
A Geletában azokra is gondoltak, akik érzékenyek valamilyen összetevőre: minden gyümölcsfagyi tejmentes, és vannak „tejes” fagylaltok is, általában 1-2 féle, amelyek rizstejjel, vagy kókusztejjel készültek. Többféle cukormentes édesség is kapható, amelyeken még a szénhidrát értéket is feltüntették. A fagyik finomak, a Geleta pedig nagyon népszerű a környéken. Egy adag ára: 250 Ft

Mindig van 1-2 „tejes” fagylalt, ami rizstejjel vagy kókusztejjel készült Fotó: Fenyő Zsuzsa

 

Ha valaki a Balaton Déli partján jár mindenképpen érdemes kipróbálnia a Florida Fagyizót Balatonmáriafürdőn, amely a környékbeliek számára fogalom. A hely, amely egyébként szerényen meghúzódik egy utcában a kikötő mellett, olyannyira népszerű, hogy a nyári szezonban, illetve az azt megelőző hosszú hétvégéken legalább 30-40 ember áll sorba a jéghideg nyalánkságért. Szerencsére négyen is állnak a pultnál, hogy kiszolgálják a vendégeket, és kedvesen, nyugodtan, fáradhatatlanul adagolják a gombócokat. A fagyi pedig egyszerűen mennyei, az eperfagyi tényleg eperízű, a karamell meg karamell, de nem ám a sima hétköznapi fajtából, hanem a legjobból. Kész ízorgia egész. Nem is beszélve a díjnyertes fagyikról, mint például a Vulkánok Ajándéka vagy a Triász. Aki pedig tényleg különleges ízekre vágyik, ehet sós karamellát, barackos túrógombócot, vagy éppen francia krémest, és még diabetikus fagyikat is lehet kérni. Ennél a fagyizónál érdemes kivárni a sort, mert nem mindenhol lehet ennyi féle és ennyire finom fagyit kapni. 270 Ft egy gombóc.

A Florida Fagyizó díjnyertes fagylaltjai is kaphatók például a Vulkánok ajándéka és a Triász Fotó: Fenyő Zsuzsa

Glutén, laktóz-és cukormentes fagylaltokat is készítenek a keszthelyi Pálma cukrászdában, sőt olyanokat is, melyekre mindhárom jellemző. Ez utóbbiakból a legújabb ízek közé tartozik a paleo eper és vegán rizses gyömbér. Ezek mellett a jeges finomságra vágyó vendégek húsznál is több íz közül választhatnak nap mint nap: a klasszikusok mellett különleges, egyedi kreációk is megtalálhatóak a kézműves fagyikat rejtő pultban.

A legújabb ízek közé tartozik a paleo eper és vegán rizses gyömbér Fotó: Keszey Ágnes

Összeállította: Sági Ági, Mihály Szilvia, Krausz Andrea, Keszey Ágnes, Fenyő Zsuzsa

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva