lakaskultura.hu | 2022.10.25. 14:00
Készítsük fel kertünket a télre: 5+1 szuper tipp
Még gyönyörű idő van, nagyrészt napsütésben kertészkedhetünk. A hosszú hétvégét is érdemes kihasználni a kertben, hogy tavasszal csodás virágözönnel hálálja meg a munkánkat.

Nem véletlenül mondják, hogy a kertészkedés jót tesz a léleknek. Bizonyított tény, hogy az életet is meghosszabbítja. Miért most hagynánk hát magára szeretett növényeinket? Ráadásul, ha az őszi hónapokban is munkálkodunk odakint, megkönnyíthetjük kertünk “téli álmát” és tavasszal sokkal kevesebb plusz teendő akad majd vele. A feladat adott: készítsük fel kertünket a télre! Az Euronics kertészeti szakértői gyűjtötték össze a legfontosabb teeendők listáját.

Készítsük fel kertünket: kezdjük a talajjal

A veteményeskertet vagy a magaságyást érdemes a tél előtt kigyomlálni.

  1. A termés betakarítása után távolítsuk el az elhalt növénymaradványokat, illetve gyomokat a területről. Ez utóbbi azért fontos, hogy minél kevesebb mag szóródjon szét a területen, így tavasszal kevesebb nőjön ki.
  2. Gyomlálás után ássuk fel a területet a jobb vízelvezetés érdekében. Kapálógéppel természetesen sokkal egyszerűbb ez a feladat. A talaj átforgatása nemcsak a gyomnövények mennyiségét csökkenti, de levegőssé is teszi a földet. Ilyen közegben sokkal jobban érzik majd magukat haszonnövényeink a következő szezonban.

Az is fontos, hogy az invazív gyomnövényeket, amelyek a vegetációs időszak alatt megtelepedtek, ne tegyük a komposztba, álljunk ellen a késztetésnek.

A gyomok teljes eltávolítása – elégetése – az egyetlen módja annak, hogy megakadályozzuk a későbbi kihajtást.

Az őszi időszakhoz a virágos- vagy veteményeskert trágyázása, vagy komposzttal való dúsítása is hozzátartozik. Ezt a fenti munkálatok után tegyük meg. Ezekhez a munkákhoz egy gereblye mindenképpen jól jön. Ha komposztálni is szeretnénk, a komposztáló láda mellett egy komposztaprító beszerzése is javasolt.

Évelők visszavágása

Mielőtt a talaj megfagyna, a hidegebb időben is rendszeresen locsoljuk az évelő növényeket, hogy a nedvesség télen is elraktározódjon. A lágyszárú növényeinket szinte a földig, 5-10 centire vágjuk vissza, ez megakadályozza, hogy a téli zord, szeles időjárás kárt tegyen a növény gyökerében. A fásszárúakat, cserjéket, fákat is ilyenkor kell visszametszeni, ezek esetében a sárguló lelógó ágakat, elhalt levélzetet, törzsből eredő sarjakat távolítsuk el.

A gyümölcsfák metszése októberben esedékes.

A gyümölcsfák metszése különösen fontos, ez hozzájárulhat a következő évi nagyobb terméshozamhoz. Ügyeljünk arra, hogy megfelelő ágvágó eszközt használjuk ehhez a művelethez. Ha rendelkezésre áll ágaprító, a levágott növényrészeket érdemes átküldeni rajta, mert így kiváló komposztalapanyagot nyerhetünk.

A talaj menti fagyok beköszöntével alakítsunk ki mulcs- és komposztgátat az érzékeny, de fagytűrő növények – például a füge, vagy a levendula – szárai körül.

A növények átteleltetése

Ha elérkezik az idő, hogy készítsük fel a kertünket a télre, a hagymásokról sem szabad megfeledkezni. A tulipánt, jácintot és a nárciszt ki kell ültetni, mielőtt beállnak a fagyok. Akár alakzatban is ledughatjuk a hagymákat, így tavasszal a szomszédok is gyönyörködhetnek majd a színes virágpompában.

Cserépbe ültetve a hagymát és odabent tartva, rendszeres gondozás mellett már a karácsonyi ünnepekre virágzó növényünk lehet.

 

Fotó: sutterstock

 

Nem csak a virághagymákat, de a dughagymát és a fokhagymát is kiültethetjük októberben, így már a tavasz legelején friss termést takaríthatunk be.

Az évelő, de a fagyot nem tűrő gumós növényeket – dália vagy a kála -, óvatosan távolítsuk el a földből, és tároljuk biztonságos, sötét, száraz helyen, majd a jó idő beköszöntével ültessük vissza őket a földbe.

A dézsás növényeket, amelyek nem bírják a hideget – tipikusan ilyen a leander – vigyük világos, fagymentes helyre. Fagyvédelem szempontjából, és az időjárás függvényében tegyük fadeszkára a nem fagytűrő növényeinket vagy tekerjük takaróba a virágcserepet. 2-3 hetente ne felejtsük meglocsolni őket.

Kerti eszközök megtisztítása

Bár a legtöbb kertész tudja, hogy a szerszámokat egész évben érdemes tisztán tartani, az aktív kertészkedés idején nehéz ezt a feladatot teljesíteni. Az ősz remek alkalom arra, hogy miközben azon ügyködünk, miként készítsük fel kertünket a télre, figyelmet fordítsunk az eszközeinkre is.

  1. A slagból figyelmesen távolítsuk el a vizet, mert a tél során a fagytól károsodhat.
  2. A szerszámokról alaposan távolítsuk el a szennyeződéseket, majd gondosan mossuk.
  3. A rozsdafoltokat smirglivel vagy drótkefével távolítsuk el.
  4. A kapát és a lapátot egy egyszerű ráspollyal megélezhetjük, hogy ezzel tavasszal már ne kelljen foglalkozni.
  5. A metszőollóhoz ugyanerre a célra jól használható egy élezőkő, a fűnyíró kését viszont érdemes szakemberhez vinni.
  6. Végül az eszközök felületét kenjük be gépolajjal.

Legyen télen is állatbarát a kert

Az elhullott növényrészekből, száraz levelekből rakott halmok búvóhelyként szolgálhatnak a hasznos rovarok számára. Nézzük meg, hogy a tavalyi madáretetők még használhatók-e, vagy szerezzünk be újakat, és töltsük is fel őket. A tavasz beköszöntéig gondoskodjunk eledelről. Tegyünk ki sünlakot, hogy ezek az állatkák is kényelmesen áttelelhessenek a kertben.

Fotó: sutterstock

+1 Ideje átgondolni, mi vált be

A nehezén túl vagyunk, így itt az ideje, hogy egy pillanatra elgondolkodjunk azon, hogyan telt ez a szezon. Voltak fajták, amelyek különösen jól vagy rosszul termettek? Érdemes számba venni mindent, és a következő szezonig tartó időt arra használni, hogy a lehetséges megoldások után kutassunk, vagy megértsük, miként tehetnénk jövőre többet a növényeinkért.

Forrás: lakáskultura.hu
Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva