lakaskultura.hu | 2022.10.12. 10:00
Ideje felkészíteni a muskátlit a télre: mutatjuk, mit kell tenni
Muskátli díszíti a legtöbb balatoni ház ablakát, kertjét. Ám, itt az ideje felkészíteni kedvenc virágunkat a téli időszakra. Fontos ez a feladat, hiszen így tavasszal ismét fantasztikusan virágoznak majd a tövek!

A muskátli az egyik leghálásabb balkonnövényünk. Kellő gondoskodás mellett májustól októberig ontja a virágait, de lassan lejár idénre a szezonja.

Még a fagyok előtt neki kell látni a muskátli téliesítésének, hiszen ez a növény védelemre szorul a hűvösebb időszakban. Bár elviseli az enyhe fagyokat, október végétől viszont megjelenhetnek a komolyabb mínuszok is, amelyek a muskátli számára végzetesek lehetnek. Így jobb, ha már most felkészülünk a betelepítésre. Lássuk, hogy mik a teendők!

Álló- és parasztmuskátli

Bátran kint lehet hagyni a szabadban az első fagyokig. Legkésőbb október közepén érdemes fagymentes helyiségbe átrakni – ez lehet nyári konyha, folyosó, pince, előszoba, garázs. A lényeg, hogy a muskátlitövek 4-10 fok között pihenjenek a tél során.

A megnyúlt ágakat érdemes visszavágni, így könnyebb a tárolás, kevesebb lesz a télen lehullott levél és a növénynek is könnyebbség a kisebb test. Öntözni elég kéthetente.

A futómuskátli kicsit más

Nincs különösebb gond a csodaszép futómuskátlival sem. Télen mérsékelten meleg helyen (legföljebb 15 fokon) érzi jól magát, és nem kell túl gyakran öntözni. Ládáit érdemes ablak közelében elhelyezni, mert szereti a fényt, és szépen fog ott mutatni. Amennyiben pincében teleltetik át, úgy tavasszal vissza kell vágni a töveket 8-10 cm-re, majd egy hét múlva 2-3 rügyre. Az új szezonra érdemes átültetni, de legalábbis korábbi, kiélt talaját friss, tápdús virágfölddel borítani.

Kerti muskátli

A kertbe kiültetett muskátlit sem szabad kint hagyni a földben. Az elszáradt virágok és levelek, illetve a túlnyúlt ágak eltávolítása után a töveket ki kell ásni gyökerestül a talajból, majd ezeket a téli átmeneti időszakra tegyük ládába. Ebben az esetben nyugodtan lehet zsúfoltan rakni a muskátlit, akár 15 tő is kerülhet egymás mellé a ládába. Nagyon fontos, hogy vágjuk vissza az ágakat és hogy az összes gyökeret gondosan befedjük földdel. A felásott és ládába rakott kerti muskátlit hűvös, de fagymentes helyre tegyük, ha éri egy kis fény ezekben a hónapokban, az jót tesz neki. Nagyon ritkán, óvatosan öntözzük. Tavasszal kiültetés előtt érdemes vízbe áztatni és egy kicsit visszavágni az elhalt részeket. Visszaültetés után (május eleje) nagyon hamar újra virulni fognak.

A muskátli föld nélkül is áttelel

A muskátli nagyon jól bírja a sanyarú körülményeket. Ezért aztán a töveket gyökerüknél fogva fellógatva is átteleltethetjük a pincében. Azt azonban fontos tudni, hogy ehhez jó klímájú pince és megfelelő nedvességtartalmú levegő szükséges. Amennyibben kimondottan száraz a pince levegője, érdemes egyesével újságpapírba csomagolni és faládába sorakoztatva tárolni a töveket.

 

 

Fiatalítsuk a töveket!

A muskátli pár év alatt elöregszik. Ezért virágzás után, vagy legkésőbb szeptember-októberben érdemes egészséges hajtásokat vágni az ágak végéről. Ezeket a hajtásvégeket pici cserepekben ültessük el úgy, hogy óvatosan megnyomkodjuk a szár körül a földet.

A dugványokat tegyük az ablakpárkányra, melegben és fényben meggyökeresednek. Öntözzük rendszeresen, tavaszra akár bimbókat is hozhatnak. Jó ötlet több kisebb darabra szétszedni a túlságosan terebélyessé vált töveket – ez a megoldás átültetéssel jár, és tavasszal lesz aktuális.

Forrás: lakaskultura.hu
Fotók: shutterstock

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva