likebalaton.hu | 2023.01.27. 10:00
Balatoni fagylaltmesterrel szerzett bronzérmet a magyar válogatott a fagylalt Eb-n
Harmadik lett a Sigep Rimini Gelato Europe Cupon – vagyis a fagylalt Európa-csapatbajnokságon – a magyar válogatott, soraiban a gyenesdiási Somogyi Renátával.

A gyenesdiási Bringatanya többdiplomás fagylaltmestere mellett Füredi Krisztián (Hisztéria Cukrászda) és Gácsi Zoltán (Csokoládé Akadémia) alkotta a teamet, amely az olaszországi Riminiben elkápráztatta a zsűrit. Asztalukra egy tortából, fagylaltból, mono desszertből és karamellszoborból álló alkotás került, dobogós helyezésük pedig azt jelenti, hogy jövő januárban indulhatnak a fagylalt-világbajnokságon.

Füredi Krisztián, Somogyi Renáta és Gácsi Zoltán dobogós helyével kivívta a jogot a világbajnokságon való indulásra
Forrás: Facebook

A Gelato Europe Cupon hét nemzet válogatottja mérette meg magát, a magyar csapat kapitánya Somogyi Renáta volt. A háromnapos viadal múlt pénteken kezdődött, az ünnepélyes eredményhirdetést hétfőn tartották Riminiben.

A Gelato World Cupot 2003 óta kétévente rendezik. A vb-re a világ minden tájáról érkeznek cukrászok, akiknek az a feladatuk, hogy felhívják a figyelmet a hagyományos kézműves fagylalt kiválóságára, bemutassák a legújabb trendeket, s hozzájáruljanak az ágazat professzionalista fejlesztéséhez.

Forrás: Facebook

A jövő évi Gelato World Cup mezőnye most formálódik, az európai válogatók első fordulóját rendezték az elmúlt hétvégén Riminiben, ahol Ausztria, Németország, Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország, Spanyolország és Magyarország válogatottja állt rajthoz.

A nemes versengést az olaszok nyerték a németek és a magyarok előtt, s ez a három nemzet jogot szerzett a 2024-es világversenyen való indulásra, vagyis Somogyi Renáta, Füredi Krisztián és Gácsi Zoltán már biztosan ott lesz a világbajnokságon, amit szintén Riminiben rendeznek.

Olaszország egyébként már számos sikert hozott a Bringatanya fagylaltmesterének, hiszen például 2017-ben a Gelato World Tour szakmai különdíját nyerte el Riminiben, 2019-ben pedig egy mandulás alapú málna-eper variegátóval kevert fagylaltjával, az Amore Szicilianóval jutott ki a firenzei Európa-bajnokságra.

Mit lehet tudni a Sigep Rimini Gelato Europe Cup-ról?

A Sigep Rimini Gelato Europe Cup egy évente megrendezésre kerülő, olaszországi verseny, amely a világ legjobb fagylaltkészítőinek összecsapását szervezi. A versenyen részt vevő versenyzőknek fagylaltjaikat kell bemutatniuk a zsűrinek, akik a legjobbakat díjazzák. A verseny története egészen a 80-as évekig nyúlik vissza, és azóta számos neves fagylaltkészítőnek adott lehetőséget, hogy bemutassák tehetségüket.

Az olaszországi Rimini városában található Sigep (Fagylalt és Cukrászat) kiállítás alapította, 1981-ben. A kiállítás célja, hogy összegyűjtse és bemutassa a világ legjobb fagylaltkészítőit és a legújabb technológiákat, így a verseny is ennek a kiállításnak a része. A verseny egyre népszerűbbé vált az évek során, és mára a fagylaltipar egyik legfontosabb eseményévé vált.

Az elmúlt években számos féle fagylaltot díjaztak. A versenyen résztvevőknek különböző kategóriákban kell versenyezniük, ilyenek pl. a tradicionális fagylaltok, a tejes fagylaltok, a sorbetek, a csokoládé fagylaltok, stb. A zsűri általában a legkreatívabb, a legötletesebb és a legfinomabb fagylaltokat díjazza, így a nyertesek kategóriája változó lehet.

Volt, hogy a versenyen egy olyan fagylaltot mutattak be, amelyet jégkrém formájában készítettek el, és a jégkrémbe rejtve voltak a hozzávalók. Voltak olyanok is, melyeket exkluzív alapanyagokból készítettek, mint a truffel, a cseresznye, a méz, vagy a bor; máskor pedig szokatlan módon lettek tálalva, mint például egy mini hamburger formájában.

A versenyen a kreativitás, az íz és a minőség a legfontosabb, így a legkülönlegesebb fagylaltok is ezeken alapulnak.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Forrás: zaol.hu
Nyitókép: zaol.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva