Az év elején kedvező volt az időjárás, így idén kiemelkedő minőségre számítanak. Az illatos szőlőfajta csemegeszőlőnek is kiváló, régebben gyümölcslé alapanyagként is hasznosították, most pedig egy olyan friss bor készül belőle, amit a fiatalok is kedvelnek, jó fröccsalapanyag, de önmagában fogyasztva is élmény.
Varga Máté Péter, a V-Bor Kereskedelmi Kft. ügyvezetőjét a szüret közben kérdeztük a fajtáról:
Ezzel a Gregoire típusú hidas traktorral, más néven szőlőszüretelő kombájnnal végzik a begyűjtést, úgy, hogy a gép finoman megrázza a tőkéket. A lerázott szőlőfürtök az alsó gyűjtőelemekbe kerülnek, majd a szőlőt kosaras szállítószalagok hordják fel a felső, hidraulikusan billenthető tartályokba.
Így működik:
Most 350 ezer kg Csabagyöngyét szüretelnek le Ordacsehiben, majd a badacsonyörsi pincészetbe szállítják, majd kíméletes, hideg erjesztés és szűrés után érlelés nélkül palackozzák azonnal. A közel 70-80 ezer üveg bor már augusztus végén a boltokba kerül.
Tavaszi Józsefet, a Balaton Agrár Zrt. elnök-igazgatóját is megkérdeztük Ordacsehiben:
Szöveg és videó: Krausz Andrea