Krausz Andrea | 2018.07.24. 13:08
Megkezdődött a szüret a Balatonnál
Ordacsehiben a legkorábban érő magyar szőlőfajta, a Csabagyöngye begyűjtésével július 23-án elindult a szüreti szezon. A Varga Pincészet Magyarország és Európa első újborát állítja elő ebből a dél-balatoni szőlőből.

Az év elején kedvező volt az időjárás, így idén kiemelkedő minőségre számítanak. Az illatos szőlőfajta csemegeszőlőnek is kiváló, régebben gyümölcslé alapanyagként is hasznosították, most pedig egy olyan friss bor készül belőle, amit a fiatalok is kedvelnek, jó fröccsalapanyag, de önmagában fogyasztva is élmény.

Varga Máté Péter, a V-Bor Kereskedelmi Kft. ügyvezetőjét a szüret közben kérdeztük a fajtáról:

Ezzel a Gregoire típusú hidas traktorral, más néven szőlőszüretelő kombájnnal végzik a begyűjtést, úgy, hogy a gép finoman megrázza a tőkéket. A lerázott szőlőfürtök az alsó gyűjtőelemekbe kerülnek, majd a szőlőt kosaras szállítószalagok hordják fel a felső, hidraulikusan billenthető tartályokba.

Így működik:

 

Most 350 ezer kg Csabagyöngyét szüretelnek le Ordacsehiben, majd a badacsonyörsi pincészetbe szállítják, majd kíméletes, hideg erjesztés és szűrés után érlelés nélkül palackozzák azonnal. A közel 70-80 ezer üveg bor már augusztus végén a boltokba kerül.

Tavaszi Józsefet, a Balaton Agrár Zrt. elnök-igazgatóját is megkérdeztük Ordacsehiben:

Szöveg és videó: Krausz Andrea

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva