Krausz Andrea | 2024.06.04. 08:08
A sörkészítők is megmutatják magukat a Balatonnál
Sörakadémia, csapra vert kézműves sörök, fesztiválhangulat. Balatonfüreden, a Balaton Beer Weekenden mutatkoztak be azok a Balaton-környéki és dunántúli kézműves főzdék, akik bebizonyították, a minőségi sör a balatoni gasztronómia szerves része.

2024. július 12. és 14. között Zamárdiban találkozhatunk újra a nemes italok készítőivel.

Hét sörfőzde települt ki június 1-jén Balatonfüreden, a Helka Bisztró melletti területre. A Stari (Tapolca), a Kiro (Pusztaszemes), a Helka (Balatonföldvár), a Sümegi (Sümeg), a Krenner (Csempeszkopács), a Kobrunn (Kapuvár), és a Bors (Győrzámoly) kínálta legjobb italait a standokon, vagy a jópofa Beertruckokból.

Jópofa Beertrack a Balatonfüreden rendezett Balaton Beer Weekenden
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Újdonság a jó alkoholmentes sör

A magyar kézműves sörkészítés doyenje, Starcsevics László (a tapolcai Stari alapítója) személyesen szolgálta ki a fesztivál résztvevőit.

– 1992-ben mi voltunk az elsők Magyarországon, akik kézműves sörök készítésébe kezdtünk – elegyedett szóba velünk Starcsevics László és felesége, miközben megkóstoltunk egy isteni feketeribizlis, és egy újdonságnak számító alkoholmentes, pils típusú sörüket.

– Ebben élesztő van, viszont az eljárás titkos

– mondta László az alkoholmentes sörről, amit tényleg élvezetes volt fogyasztani. – A gyümölcsös söreink 30 százalék gyümölcsből készülnek, amik az ászokoláskor kerülnek bele, az erjedés végén – tette hozzá.

Kiváló alkoholmentes sör lecsavarható kupakkal a Balaton-felvidékről
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

„Másnaposságra tökéletes”

Az ínycsiklandó falatok sem maradhattak ki a kínálatból, a Kazánház, a Kolbice, a Paneer, a Szürkeharcsa Halbár, valamint a The Grilled Piggy finomságai várták a közönséget, akik közül

a balatonfödvári főzde, a Helka truckjánál sokan választották a bajor búzasört, vagy a kölsch stílusú világos, felsőerjesztésű sört.

Ez utóbbi eljárása Köln városából ered, friss ízét pedig a maláta és az élesztő egyensúlya határozza meg. Érdekességként megemlíthetjük még az Európában újdonságnak számító, de Afrikában jellemző cirokmalátából készült italt, amit a kapuvári Kobrunn kínált. Vagy a csempeszkopácsi Krenner Brewery spontán erjesztett ribizlis sörét.

– Kiváló, frissítő, fanyar, könnyed, mégis testes gyümölcsízű sör, másnaposságra tökéletes. Hiteles, visszafogott, nem túl erős a gyümölcsíz

– jellemezte a helyszínen a Krenner ribizlis sörét Bart Dániel, a rendezvény házigazdája, aki elmondta, a Balatonnál rendezett dunántúli sörszemlén úgynevezett Sörakadémiára is várták a jelentkezőket.

A Balatonnál is menő a kézműves sör
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

A Sörakadémia segít, hogy kiköveteljük magunknak a jó söröket

– A Sörakadémián 5 sör kóstolása közben a sör összetevőiről és a sörstílusokról esik szó – mondta a szakértő, az egykori Főzdefeszt szervezője, a Folyékony kenyér című blog írója, aki felhívta a figyelmet, hogy

2024. július 12. és 14. között a Zamárdiban megrendezendő sörfesztiválon is mindenkit szeretettel várnak, ráadásul ott még több kiállítóval találkozhatnak az érdeklődők.

Balról: a Kiro Sörfőzde (Pusztaszemes) black stout söre, a Krenner Brewery (Csempeszkopács) pils, és ugyancsak a Krenner Brewery spontán erjesztett ribizlis söre a Balaton Beer Weekenden
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

– A rendezvények célja hogy segítsük a minőségi sörfogyasztást, és hogy Magyarországon is lehessen jó sört kapni.

Ez utóbbi a fogyasztókon is múlik.

Nézzük meg Csehországot! Azok a sörfőzdék sem különlegesek, csak az ottani közönség egy évszázada kiköveteli magának a jó italokat. Nem hajlandók vacakot inni – meséli Bart Dániel, majd hozzáteszi, a bor- és a sörfogyasztás közötti ellenkezést viccnek tartja. Vagyis, hogy lehet-e Balatonfüreden, a szőlő és bor nemzetközi városában, vagy épp Zamárdiban sörfesztivált rendezni. Mert miért is ne lehetne! Mint mondja, ennek a két világnak az egymás ellen való ugrasztása egy közhely.

A sörkészítők és a borászok valójában rokon lelkek.

Ahogy a borászok az egész napos munka után leülnek, és megisznak egy sört, úgy a sörfőzdések között is van olyan, aki otthon a legtöbbször bort iszik.

További fotókért kattints a képbe!

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

 

 

Nyitókép: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva