Krausz Andrea | 2024.05.23. 16:00
A lelked is megnyugszik a füredi Tagore sétányon
Balatonfüred egyik leglátogatottabb helyszíne a nyugalmas Tagore sétány, ahol árnyas platánfák alatt üldögélve csodálhatjuk a szemünk elé táruló Balatont. A történelmi hangulatot árasztó korzón számos látnivalót is felfedezhetünk.

Csak ülj le néhány percre a sétány valamelyik padjára, vagy a partot szegélyező kövekre, mólóra! Máris elcsendesülsz, megnyugszol. Belefeledkezel a suhanó hajók, és a pompás hattyúk látványába, a Balaton vízén táncoló fények változatosságába. Ha kiüldögélted magad, sétálj végig, hogy téged is megérintsen a város történelmi hangulata.

Sétálj végig, vagy üldögélj egy padon a Tagore sétányon
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Régen Deák Ferenc sétánynak hívták

1865-66-ban hozták létre a mai Tagore sétány elődjét, méghozzá úgy, hogy a Balaton több mocsaras részét lecsapolták, és hagyták a parti részt kiszáradni. „Ezek feltöltésével létesült 1865-ben a nagyszerű Deák Ferenc-sétány, később az Esterházy-grófi család engedélyezése alapján a birtokrészükből nyert parti részlet kibővítésével a Kolos-sétány.” – írta a Budapesti Hírlap 1915-ben.

Csak nézni a Balaton vizét és átérezni a történelmi korok hangulatát
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Indiai költő ültette az első emlékfát Balatonfüreden

A sétány 1957-ben vette fel Rabindranath Tagore, Nobel-díjas indiai író és költő nevét, akit az Állami Szívkórházban 1926-ban meggyógyítottak. Tagore erről verset is írt, és hagyományt teremtve elültette az első emlékfát. A hársfa azóta igen nagyra nőtt, ahogy azoké a hírességeké is, akik követve a költő példáját, újabb fákat ültettek.

Rabindranath Tagore, irodalmi Nobel-díjas indiai költő szobra, és a mögötte magasodó hársfa, amit ültetett
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Hatalmas vihar pusztította el a fákat a Tagore sétányon

1972. május 19-én a Balaton egyik legnagyobb vihara csapott le a korzóra. A 140 km/órás széllel és a tyúktojás nagyságú jégesővel érkező tornádó kitépte, vagy ketté törte a sétány 86 nyárfáját (régen ugyanis nyárfákat ültettek), de a többi fa gyökere is mind meglazult. Végül az összes fát ki kellett vágni a sétány mentén, helyettük több éves, előnevelt gemenci platánfa csemetéket ültettek el 1973 tavaszán. Így ma már a hatalmas platánok alatt sétálhatunk.

Régen nyárfák szegélyezték a sétányt, az 1972-es vihar után platánokkal telepítették be a Tagore sétányt
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Rózsaliget, pancsoló gyerekek

A Tagore sétány nemcsak egy gyönyörű kirándulóhely, hanem egy olyan kulturális örökség is, amely megérinti az idelátogatók szívét és lelkét. Emléktáblákat, tucatnyi köztéri szobrot és emlékművet fedezhetünk fel a környező parkban. A hajókikötőnél különösen figyelemre méltó a Halász és a Révész szobra, amelyek megérintése – a hiedelem szerint – szerencsét hoz. Mellettük a lugasok alatt kora nyáron rózsaillat tölti be a levegőt. A térkövek közül feltörő szökőkút vizében pedig rendre megfürdenek a gyerekek.

Rózsák, a távolban pedig Pásztor János 1937-ben készített szobrai, a Halász és a Révész őrködnek a parton
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Bujtor István szobra

A sétány nyugati felén, a Vitorlás téren áll Bujtor István szobra. A színész, producer, rendező, és a veszprémi Petőfi Színház egykori igazgatója legnagyobb sikerét Ötvös Csöpi megszemélyesítőjeként aratta több filmben is. Mivel a művész lételeme volt a vitorlázás, ezért Farkas Ádám Munkácsy-díjas szobrászművész egy hajórészletben, kormányosként ábrázolta a színművészt.

Bujtor István színművész szobra a Vitorlás téren
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Az ország legjobb borai a Tagore sétányon

Tavasszal a Balatoni Hal- és Borünnepen, augusztusban pedig a Borhetek alatt élettel telik meg a sétány. A pavilonoknál megkóstolhatjuk a Balatonfüred-Csopaki Borvidék borászatainak kiváló, zsűrizett nedűit. Emellett a Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpont vagy a Vitorlázeum is kiváló programlehetőségek a család minden tagja számára.

Balatoni Hal- és Borünnep a Tagore sétányon
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

Tervezd meg az utazást!



:


 

 

Nyitókép: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva