likeBalaton.hu | 2024.07.31. 14:00
A korai szüret rekordjai és a borászati kihívások a Balatonnál
Idén a Balatonboglári Borvidéken rekordidőben kezdődött meg a szüret. A csabagyöngye után az Irsai Olivér is hamarosan hordókba kerül, köszönhetően a kedvező időjárásnak. A borászok a gyors érés miatt örülnek, és bizakodóak a minőség tekintetében.

Idén a Balatonboglári Borvidéken rekordidőben kezdődött meg a szüret. A csabagyöngye után az Irsai Olivér is hamarosan hordókba kerül, köszönhetően a kedvező időjárásnak. A borászok a gyors érés miatt örülnek, és bizakodóak a minőség tekintetében.

Ugyanakkor a borászatok nehézségekkel is szembesülnek, különösen a kötelező üvegvisszaváltási rendszer bevezetése miatt. A regisztrációs folyamat lassú és bonyolult, ami sok termelő számára plusz terhet jelent. Füredi-Hujber Katalin, balatonboglári borász például arról számolt be, hogy bár a címkék készen állnak, a palackok regisztrációja elhúzódik, és ez hátráltatja a zökkenőmentes értékesítést.

Sokan felesleges adminisztrációs teherként élik meg a kötelező üvegvisszaváltáshoz való csatlakozást. Már csak azért is, mert igencsak lassan megy a palackok regisztrációja. A törvény szerint ugyanis a tavalyi évben legalább 5 ezer palack bort értékesített pincészeteknek is olyan csomagolást kell használniuk eztán, amelyik visszaváltható a REpontokon.

Még tavasszal kezdték el a palackokat a MOHU rendszerébe regisztrálni a Hujber Pincészetnél.

– A címkék megérkeztek, már raktáron vannak, de még nem tudtuk felhasználni őket a regisztráció hosszassága miatt, mondta el Füredi-Hujber Katalin balatonboglári borász. Garantáltan 45 nap a regisztráció, de a gyakorlatban ez sokkal több idő. Nem tudjuk, hogy a 45-öt honnan számolják és amint beküldök egy üveget, mindig újrakezdődik a folyamat, mondta a borász. A pincészet kínálatában szereplő 10 bor és a pezsgők közül csak néhány üvegét regisztrálták eddig.

 

Január 1-jén Magyarországon bevezették a MOHU által működtetett kötelező visszaváltási rendszert, amely az italcsomagolások újrahasznosítását célozza. A rendszer lényege, hogy az italok vásárlásakor betétdíjat számítanak fel a csomagolásokra, amit a fogyasztók visszakapnak, ha az üres csomagolásokat a visszaváltó automatákba helyezik.

A gyártóknak regisztrálniuk kell a rendszerben minden 0,1-3 liter közötti műanyag, fém, vagy üveg csomagolású, egyszer vagy többször használatos italterméket, kivéve a tej és tejalapú italokat. Az italcsomagolásokat visszaváltó automatákban lehet leadni, amelyek a sértetlen palackokat és dobozokat azonnal azonosítják és elfogadják. Fontos, hogy a palackokat ne nyomjuk össze, mert a gépek csak a sértetlen csomagolásokat tudják feldolgozni.

Az új csomagolásokon különböző szimbólumok jelzik, hogy azok egyszer vagy többször használatosak-e, így a fogyasztók könnyen beazonosíthatják, mely csomagolások visszaválthatók. Az átmeneti időszak 2024. június 30-ig tart, addig a régi, jelölés nélküli palackok is forgalomba hozhatók, de ezek nem lesznek visszaválthatók a rendszerben.

A visszaváltó automatákat főként nagyobb üzletekben helyezik el, de kisebb boltok is csatlakozhatnak a rendszerhez. Az automaták elhelyezése változó lehet, gyakran az üzleten belül vagy annak bejáratánál találhatók. A visszaváltáskor a fogyasztók választhatnak, hogy az összeg utalvány formájában, bankszámlára utalva, vagy jótékonysági célra felajánlva térüljön meg.

A rendszer bevezetése vegyes visszajelzéseket kapott. Egyes helyeken a visszaváltási folyamat gördülékenyen működik, másutt azonban problémák merültek fel, mint például a blokkok kezelése az önkiszolgáló kasszáknál, vagy az automaták megközelíthetősége és tisztasága. Mindezek ellenére a rendszer célja, hogy hosszú távon javítsa a hulladékkezelést és növelje az újrahasznosítás arányát Magyarországon.

A borászok annyit elértek, hogy türelmi időt kaptak a MOHU által elfogadott üvegek felhasználására, így a még készleten lévő „régi csomagolású” borokat is értékesíthetik. Ezt teszik Füredi-Hujber Katalinék, de a balatonlellei Pócz Pincészetnél is hasonló a gyakorlat. Pócz Attila borász kérdésünkre elmondta: a tavalyi évjáratot értékesítik.

– Az új évjárathoz szükséges regisztrációt ezután kezdjük el – mondta. – Eleinte valóban hosszas volt, de érdeklődtem ismerősök körében és ők azt mondták, hogy pár nap alatt is el lehet intézni, tette hozzá a balatonlellei borász.

A rádpusztai IKON borászat minden terméke palackját regisztráltatta a szolgáltatónál. – Már februárban elkezdtük a folyamatot, ezért minden el is készült időben – mondta Kvak Emil, az IKON Borászat vezetője. Hozzátette: a hosszas várakozást az eredményezte, hogy sokan későn ébredtek és csak júniusban kezdték el regisztráltatni csomagolásaikat. – Azt gondolom, hogy elkényelmesedett a társadalom – hívta fel a figyelmet. – Attól, hogy kijelentjük, gyűjtsük szelektíven a hulladékot, még nem fog mindenki beállni a sorba. Egy kicsit tudatosabbá kellene válnia a társadalmunknak. Nyugaton ez működik, persze mindig lesznek olyanok is, akik nem törődnek az ötven forinttal és kidobják a szemétbe vagy a kuka mellé a hulladékot, fogalmazott Kvak Emil.

Bujdosó Ferenc szerint feleslegesen megbonyolított és túlgondolt a rendszer.

– Próbálunk megfelelni minden törvényi előírásnak, de nem egyszerű – mondta a balatonlellei borász a sonline újságírójának. – Teszteljük mi is a rendszert és vannak üvegek, amiket nem vesz vissza a gép. Az átállás pluszköltségekkel járt, hiszen szaktanácsadó segítségét vette igénybe a pincészet. Kérdésünkre megjegyezte: az egyébként is csökkenő borfogyasztásnak nem tett jót egy ilyen változtatás. – Nehezen találjuk meg a fiatal fogyasztókkal a közös nevezőt, és ez sem segít rajtunk. Ennek ellenére bizakodóan nézünk a jövőbe, kedden kezdjük a szüretet. Augusztusban a fehérszőlők nagy része bejön az ültetvényekről, nagyon szépek a korai fajták, sommázta Bujdosó Ferenc.

Az új szabályozások és a szüret rekordjai egyaránt kihívásokat és lehetőségeket hoznak a borászatok számára. A jövőben a termelőknek alkalmazkodniuk kell az új körülményekhez, hogy megőrizhessék versenyképességüket a piacon.

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva