likeBalaton.hu | 2022.10.02. 14:00
Palackba zárt balatoni életérzés
Milyen íze lett a Balaton Gin-nek? Levendula, muskotályos szőlő bújik meg a fiatalos, lendületes és innovatív italban.

Saját gin a Balatonnak

Egy limitált kiadású gin lett a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program gasztroprogramjának legújabb tagja: az EKF borai és söre után, már saját ginnel is büszkélkedhet az EKF! Szimbolikus, hogy a prémium minőségű, kisszériás Balaton gin a kulturális főváros gasztronómiai csúcsrendezvényén, a Balaton Wine&Gourmet első teljes napján került először a közönség elé.

gin

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programnak a kezdetektől az a célja, hogy a kultúrát a lehető legtágabb módon értelmezze. Bár a kultúra ott van a múzeumok falai között, a színházakban, a koncerttermekben, de ugyanígy jelen van az utcán és az éttermekben is.

Nem véletlen, hogy az Utcaképfejlesztési programnak köszönhetően például több vendéglátóegység (reggeliző, borbár) is nyílt az elmúlt időszakban Veszprém belvárosában. A gasztrokultúra, ami a régiónkat jellemzi, több száz éves múltra tekint vissza – elég csak a borkészítésre gondolnunk, ami a Balatoni borrégió egyedülálló, területenként változó talajának és sajátosságainak köszönhetően válik nemzetközileg is elismertté.

– A Veszprém-Balaton 2023 EKF programban szeretnénk, ha mindenki megismerné ezeket az értékeket, ezért mindig fontosnak tartottuk az edukációt is e téren. A kulturális év most a minőségi sör és a kitűnő borok után egy nagyszerű ginnel is gazdagabb lett – mondta el Markovits Alíz, a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója.

Nem csak nevében lett balatoni a gin

A Balaton Gin ötletgazdája a kezdetektől fontosnak tartotta, hogy ne csak nevében legyen balatoni a gin, hanem olyan összetevőket tartalmazzon, amelyek tényleg jellemzőek a térségre.

– Ez nem volt könnyű feladat, bár az elején a levendula elég hamar eszünkbe jutott Tihany kapcsán, ami kifejezetten jó fűszerességet ad a ginnek. Aztán a muskotályos szőlő lett a másik elem, ami egyfajta édes lecsengést biztosít az italnak – mondta el Fehér Péter. – A programmal való együttműködés kapcsán egy olyan limitált kiadású csomagolást álmodtunk meg, ahol a VEB2023 EKF logó szerepel az üvegeken, azaz a nádast a jól ismert EKF-es szikra jelzés váltja fel és a palack hátulján egy QR kód ad több információt a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Programról.

gin

 

Fehér Péter, a Balaton Gin ötletgazdája családja révén több szálon is kötődik a Balatonhoz. Családi vállalkozásuk is nem messze a tótól, a Somló-hegy lábánál található. Az általa megálmodott Balaton Gin, mely egy nemzetközi spirit versenyen Berlinben pont a napokban kapott dupla arany minősítést, a Balaton ízeit ötvözve az igazi balatoni életérzést zárja minden palackba. A gin limitált kiadása megújult csomagolásban a VEB2023 EKF programjával karöltve szeptember 30-án debütált a veszprémi Balaton Wine & Gourmet fesztiválon.

Az EKF ginje hamarosan kapható lesz néhány kiemelt üzletben a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális fővárosa területén, Veszprémben és régió kiemelt üzletben és üzlethálózatban is.

Tömegközlekedéssel is eljuthatsz a Balatonra! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!:


 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva