MW | 2024.08.27. 14:00
Balatoni panoráma a teraszról: nyaraló a varázslatos Száka-hegyen
Vilmát és Csabát meghatározó élmények kötik a magyar tengerhez. Gyermekeik születését követően építették meg saját házukat a varázslatos Száka-hegyen.

Úgy tűnik, ez a balatoni nyaraló igazi álomhely a Száka-hegyen, ahol Vilma és Csaba valóra váltotta elképzeléseit. A tó szeretete és a családi élmények inspirálták őket, hogy megalkossák ezt a különleges helyet. A ház egyesíti a modern kényelmet és a helyi hagyományokat, mint a cserépkályha és a hajópadló. A természettel harmonizáló építészeti megoldásaik, mint a vadvirágokkal és cserjékkel teli kert, a látványos teraszról nyíló balatoni panoráma, mind hozzájárulnak a nyaraló egyedi hangulatához. Az ötletgazdag Csaba számos egyedi bútordarabot és díszítőelemet saját kezűleg alkotott meg, amivel még személyesebbé tette az otthonukat. Az, hogy időnként mások is élvezhetik ezt a különleges helyet, csak tovább növeli a nyaraló vonzerejét.

Vilma otthonról hozta a vitorlázás és a Balaton szeretetét, Csaba pedig a Zamárdiban élő nagymama és a feledhetetlen szünidők miatt gondolt szívesen a tóra. A nyár nagy részét több évtizede a vízparton, főként vitorlázással töltik, de csak gyermekeik születése után merült fel bennük, hogy jó lenne egy saját ház, egy balatoni nyaraló.

Ahogy megfogalmazódott az ötlet, hamarosan adódott egy lehetőség is, merthogy Füred Tihany felé eső részén, a Száka-hegyen Csaba rátalált egy füvészkerti hangulatú telekre. Rögtön rabul ejtette őket a mesés panoráma, a vadvirágokkal és cserjékkel teli sziklás terület vadregényes szépsége. Első látásra beleszerettek, bár tudták, hogy komoly kihívás lesz ide présházat építeni és szőlőt telepíteni.

A pár Kovács Zoltánt, a Kollektív Műterem építészét kérte fel a balatoni nyaraló terveinek elkészítésére. A közösen megálmodott házat alapvetően az egyszerűség és a visszafogottság jellemzi. A legnagyobb fejtörést a 70 m2-es pince létrehozása okozta, illetve egy manapság kifejezetten gyakori probléma: a folyton eltűnő munkások pótlása. Bár az építkezés során számos váratlan nehézséggel szembesültek, semmi nem vette el a kedvüket. Időközben új kivitelezőt kerestek, így végül nyugodt körülmények között fejezték be az 50 m2-es lakóingatlan kialakítását.

– A dizájn alapvetően a Csaba érdeme, rengeteg jó ötlettel állt elő, ráadásul az elképzelései nagy részét ő maga valósította meg – meséli Vilma.

Neki jutott eszébe, hogy lambéria helyett hajópadló legyen a ház burkolata, emellett ő tervezte meg a konyhapult betonszerkezetét. A konyhában és a fürdőszobában elhelyezett látványos rézrudak szintén Csaba keze munkáját dicsérik, csakúgy, mint a galérián található ágykeret, valamint az éjjeliszekrények, amelyeket zártszerelvényekből hegesztett.

A pár tudatosan magyar gyártóktól rendelt minden egyedi kelléket és kiegészítőt. A cserépkályhát a Balaton-felvidéki Hidegkúton készíttették, az egyedi betonlapokat pedig a Kazától vásárolták.

 

Panoráma, ami minden évszakban rabul ejt

Csaba évtizedek óta lelkesen gyűjti a retró és antik bútorokat, a teraszon lévő összes kiegészítő különböző vásárokból vagy aukciókról került hozzájuk. A kerti zuhanyzó különleges élményt kínál: ilyen bámulatos panorámafürdőre kizárólag a Száka-hegyen bukkanhat az ember.

A présház apró, de a hangulata lenyűgöző, a kreatív megoldásokon túl mindenekelőtt a 70 m2-es terasz és a minden évszakban varázslatos kilátás miatt.

A szemsimogató látványt nem csak a négyfős család és barátaik élvezhetik, ugyanis a tulajdonosok úgy döntöttek, hogy amikor ők nem tartózkodnak itt, mások számára is megnyitják házukat. Így ma már alkalmi látogatók is megpihenhetnek és feltöltődhetnek a Száka-hegyi présházban, és egyúttal persze felfedezhetik a Balaton-felvidék szépségeit.

 

Forrás: lakaskultura.hu

Fotók: Darabos György

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva