lakaskultura.hu | 2022.09.13. 08:00
A Balaton-felvidék szerelmesei: egy régi mencshelyi présház új élete
Ennek a mencshelyi háznak a tulajdonosai olyannyira megszerették a Balaton-felvidéket, hogy feladták érte korábbi életüket, nem törődve a szakmai sikerekkel, és valami egészen mással kezdtek foglalkozni. Több régi ingatlant is újjávarázsoltak, amióta ideköltöztek.

A Balaton-felvidék háborítatlan, meseszép részén, a Halom-hegy oldalában áll Anita és Zoltán otthona, a mencshelyi présház, ahonnan páratlan panoráma nyílik a tóra.

A ház szintjéről lépcső vezet a magasabban fekvő teraszig, amely fölött egy kilátó áll a hegy tetején
Fotó: Gosztom Gergő

 

– Hat éve vettük meg az első présházat. Eleinte csak a hétvégékre hagytuk magunk mögött a fővárosi életünket, de folyton azon gondolkodtunk, hogyan maradhatnánk itt végleg. Végül eladtuk a budapesti ingatlanunkat, és tulajdonostársainkkal együtt több ingatlant megvettünk ezen az egyhektáros területen – mesélik vendéglátóink.

Mencshelyi présház: értékmentés szeretettel

Az új ablakok kekizöldje visszaköszön a falon, a konyhabútor átfestett frontjain és a felújított belső ajtókon. A családi örökségből származó székeket a tulajdonosok felújították, de a visszacsiszolt festés miatt őrizik a régi idők hangulatát
Fotó: Gosztom Gergő

 

Amikor a főváros nyüzsgő forgatagából a Balatonhoz költöztek, feladták sikeres fodrászüzletüket is, és létrehozták a Nyúlontúl nevű vállalkozást. A házaspár azóta nagy rutint szerzett a felújításban, hiszen ők maguk varázsolják újjá a megvásárolt régi épületeket. Szinte minden munkát saját kezűleg végeznek, és renoválás közben az épületben laknak, hogy valóban személyessé váljon a tér. A módszer remekül működik, mint azt legutóbb elkészült házuk is mutatja.

Az IKEA ágy fejtámladíszeit Zoltán eltávolította, helyére a nagyszülőktől örökölt szőtt faliképeket tették, és falfestéssel kiemelték a keretet
Fotó: Gosztom Gergő

 

A présház alapvetően jó állapotban volt, mivel az 1980-as években felújították, utána pedig nemigen használták. Épp ezért Anitáék úgy döntöttek, mindent megmentenek, amit csak lehet, hogy a lehető legkevesebb hulladék keletkezzen.

Fotó: Gosztom Gergő

 

 

Kívülről jól szellőző kőzetgyapot szigeteléssel látták el a falakat, majd a műemléki védelmi alatt álló épületeknél használatos fehér dekorvakolattal borították be a homlokzatot, hogy vályogháznak tűnjön, és belesimuljon a környezetébe.

Forrás: lakaskultura.hu

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva