Mészáros Annarózsa | 2024.09.10. 10:00
Kulturális Szüret a Balatoni Múzeumban
A Balatoni Múzeum idén ősszel is programkavalkáddal várja a látogatókat.

A Balatoni Múzeum ismét sokféle programmal készül az őszre, a 11 program között több olyan is van, melyhez korábban nem csatlakozott a múzeum vagy nem tartozott a jelentős programok közé.

Fotó: Mészáros Annarózsa/likeBalaton.hu

Szőttesek

Az ősz szeptember 13-án kezdődik a Balatoni Múzeumban a Szőttesek kamarakiállítás megnyitójában.

A tavalyi év elég mozgalmas volt a néprajzi gyűjtemény bemutatkozása kapcsán, hiszen nagyon sokféle gyűjtemény, együttes is szerepet kapott és több olyan tárgyat is sikerült behozni a múzeumba, amelyek innentől a gyűjteményt gyarapítják. Részben az is a cél, hogy a gyűjteménygyarapítás természetesen. Olyan tárgyak mutatkoznak be a néprajzi gyűjtemény Szőttesek kapcsán, amelyeket vagy egyáltalán nem láthatott a nagyközönség, mióta bekerültek ide, az intézmény falai közé, vagy akár csak évtizedekkel ezelőtt. Így nagyon fontosnak tartja a Múzeum, hogy gyűjteményeink bemutatkozhassanak. A kamarakiállítás megnyitója szeptember 13-án 17 órától a Múzeum Néprajzi Látványtár földszintjén kerül megrendezésre.

Kulthajó

A Balatoni Múzeum idén is csatlakozik a Kulthajó városi programhoz. Szeptember 14-én 11 órakor lehet a Balatoni Múzeummal találkozni, ami továbbra is a mesék terére fog evezni, amit egy kis kézműveskedéssel színesítenek a Helka hajón.

Múzeumok Őszi Éjszakája

A város intézményei, így a Balatoni Múzeum sem csatlakozott korábban a Múzeumok Őszi Éjszakája programsorozathoz. Idén közös karszalaggal és saját rendezvénnyel kapcsolódik a Múzeum ehhez az országos kampányhoz. Szeptember 21-én, szombaton, ugyanazokkal a résztvevőkkel, mint a nyári Múzeumok Éjszakája, tehát a Kastély, a Majortörténeti kiállítóhely, a belvárosi kiállítóhelyek, a Fenékpusztai Majorság és a Balatoni Múzeum együtt, hasonló feltételekkel, tehát közös karszalaggal, mindenki készül valami különlegességgel. A közönséget dotto szállítja a helyszínek között. 17 órakor nyitják a kapukat és 23 óráig várják a látogatókat.
A Múzeum több olyan programot is szervez, amellyel már találkozhatott a közönség korábban, de a látogatók nagy érdeklődésére való tekintettel ismét részt vesz a múzeumi programon Bartos Erika. Vele kezdik a délutánt, az estét. Majd folytatódik a nagyobb, idősebb gyerekeknek szóló programmal a nap: egy rendőrkutyás bemutatóval. A későbbiekben egy antropológus fog mesélni a régi csontokról. Hogyan lehet beazonosítani, illetve miről mesélnek a csontokon levő sérülések? Az estében mélyebbre haladva idősebb generációt szólítja meg a téma, amikor egy rendőr fog beszámolni élményeiről, tapasztalatairól, napjaink bűntényeiről, ugyancsak a csontokhoz kapcsolódva.
A bűntényektől egy kicsit elvonatkoztatva a Bődy Családi Pincészet borkóstolójára várják az érdeklődőket a Látványtárban.
A múzeumi kiállítások, a látványtár, a néprajzi gyűjtemény megismerésére is lehetőség lesz az éjszaka folyamán, hiszen Török Zsófia vezetésével bekukkanthat a közönség a gyűjteményébe, lesz egy kis raktár látogatás, illetve Németh Péter, a Múzeum igazgatója A 125 esztendő múzeumtörténeti kiállítás fegyvereit fogja bemutatni, illetve még olyan fegyvereket, amelyek nincsenek kinn a kiállításban, illetve az elmúlt években nem is voltak láthatóak.

Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatója

Kutatók Éjszakája

A Kuatók Éjszakájához csatlakozott idén a Balatoni Múzeum. Szeptember 27-én, pénteken 17 órától több érdekes előadással várják a hozzájuk érkezőket. Néprajzos, művészettörténész, illetve régész kollégák fognak előadásokat tartani. Illetve a jelenleg is folyó mohácsi ásatások vezető régészét, Neményi Rékát hívták el, aki egy nagyon érdekfeszítő előadást, bemutatást fog tartani, hogy hogyan is zajlanak jelenleg az ott folyó munkák, mit lehet tudni, milyen eredmények lehet elmondani erről a magyar történelem tragikus eseményének a helyszínéről.

Múzeumpedagógiai évnyitó

Október 2-án múzeumpedagógiai évnyitón az építés végéhez közeledő új természettudományi kiállításba is bepillanthatnak a kulisszák mögé a pedagógusok. Illetve megismertetik őket, hogy hogyan fogják tudni használni a kiállítást, miben tudja segíteni az oktatás, ismeretátadás terén.

A madarat tojásáról

A madarat tojásáról című természettudományi kiállítást október 4-én, pénteken 17 órakor nyitja a Múzeum. A természettudományi gyűjtemény madártojás kollekciójára épül, amely még soha nem volt bemutatva, soha nem láthatták a látogatók. Az elmúlt évtizedek sok évtizedes Csipkerózsika álma miatt még a hazai tudományos élet sem tudott erről a gyűjteményről. A közelmúltban kezdett Németh Péter igazgató foglalkozni a a kollekcióval is, egy ornitológus szakemberrel karöltve. Ezt a gyűjteményt nagyrészt Lovassy Sándor gyűjtése adja. Ez azért érdekes, hiszen Lovassy Sándornak aktívan a XIX. század végén, XX. század elején voltak nagy gyűjtései és feltételezhető, hogy ez még abból a korszakból maradt ránk, s egyáltalán nem jellemző, hogy ilyen idős tojásgyűjtemény fennmaradt volna.

A tárlat három részre oszlik. Lesz egy bemutató a kiállítás részeként, mindaz, amit a madarakról tudni lehet – illik – kell címszóval. A második rész egy kis múzeumpedagógiai terem, ahol lehet kisebb kísérleteket végezni, például mikroszkóppal meg lehet vizsgálni a madár tollát, hogyan is néz az ki. Illetve foglalkozásokat, családi délutánokat lehet ebben a teremben tartani, amelyek kifejezetten a madarakhoz, a madárvédelemhez kapcsolódnak. A harmadik terem, nagyterem, ahol diorámák és preparátumok fogják bemutatni ezt a 111 fajt, amelyeknek a tojásai a múzeumban vannak és természetesen azok is bemutatásra kerülnek. A tárlat 2025. december 31-ig lesz látogatható.

Múzeumok Őszi Fesztiválja

2024-ben a téma a gasztronómia. A régészeti ásatások során Fenékpusztán például nagyon sok olyan ételmaradvány, magvak kerültek elő, amelyekből aztán lehet következtetni arra, hogy mit is fogyasztottak a rómaiak. Egy botanikus tart majd egy interaktív előadást. Korabeli ételeket lehet készíteni, a kilencedik századból származó receptek alapján. A Balatoni Múzeum őri a Da Biebere edénykét, amelyből őseink nagy valószínűséggel bort fogyaszthattak, ennek kapcsán visszarepülünk az időben és a római kori borfogyasztás szőlőtermesztésről egy régész tart előadást és a napjaink hazai szőlőmetszése, borászkodása hogyan is néz ki. Dr. Tóth Péter, a MATE főigazgató helyettese fog mesélni.

Sági János Emlékkonferencia

Még látható a Múzeum aulájában Sági János fotókiállítása. Idén ünnepeltük az etnográfus 150. születésnapját, s ehhez kapcsolódóan október 18-án egy konferenciát tartanak Sági Jánossal a központban.

Festészet Napja és a MŰSZAK

Október 18-án nyílik a Festészet Napi tárlat, amely egyelőre szervezés alatt áll. Idén is bemutatkozik a MŰSZAK, aktuális anyagával.

Mesterségek Napja

A Mesterségek Napján a gasztronómián lesz a fő hangsúly. A gyűjtemény mézeskalács formáit mutatják be. Az ütőformákból készített szilikon minták segítségével gipszből készült mintákkal lehet kalácskákat készíteni ezen a napon. Egy méhész is bemutatkozik a nagyközönségnek. Így minden ami méz, méh és mézzel van összefüggésben jelen lesz a Múzeum falain belül.

Mi lesz még?

A Keszthelyi Városvédő Egyesülettel együttműködve november 8-án mutatkozik be a Léleképítő műhely.
A szokásos karácsonyi családi délutánt december 14-én tartják a Balatoni Múzeumban, amely egy szombati nap és délután kettőtől várják az érdeklődőket.

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


Nyitókép, fotók; Mészáros Annarózsa

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva