Mészáros Annarózsa | 2023.10.17. 10:00
A Balatoni Múzeum 125 éve
A Balaton legizgalmasabb közgyűjteménye idén ünnepli fennállásának 125. évfordulóját. Ennek kapcsán beszélgettünk Németh Péterrel, a Balatoni Múzeum igazgatójával.

A Balatoni Múzeum létrehozásához és működtetéséhez az egyesületi hátteret választották az alapítók. A Balatoni Múzeum-Egyesület 1897 nyarán alakult meg Keszthelyen, és innen kezdődött a szervezőmunka. Kitűzött céljai között ekkor és a későbbiekben is szerepel, hogy a Balaton-kultuszt, a tó és környékének megismertetését, népszerűsítését segíti elő.

Fotó: Belovári András

A múzeum az egyesület első rendes közgyűlésétől, 1898. augusztus 7-től számítja fennállását. Az eseményről tanúskodik a nyomtatott meghívó, amit a tagok kaptak meg, és a közgyűlés írott, hétoldalas jegyzőkönyve. A jegyzőkönyvet Csák Árpád szolgabíró, az egyesület titkára írta meg. A dokumentumot az aláírások alatt az egyesület 1898-as évszámmal ellátott bélyegző lenyomata hitelesíti. Mindkét darab a történeti dokumentációs gyűjteményhez tartozik. Ezen a közgyűlésen Lovassy Sándor gazdasági tanintézeti tanár, természettudós elnöklésével megválasztották a tisztségviselőket és az igazgatóválasztmányt. Csák Árpád külön felszólalt, és letétként felajánlotta saját régészeti kutatásainak 15 évnyi anyagát, hogy a múzeumi gyűjteményeket megalapozzák.

Németh Péter
Fotó: Mészáros Annarózsa/LikeBalaton.hu

– Büszkék vagyunk! – mondja Németh Péter, a Balatoni Múzeum igazgatója. – Hiszen, ha körbenézünk az országban – és nem csak a múzeumokat nézzük, hanem egyéb más intézményeket –, akkor azt láthatjuk, hogy nem sok olyan intézmény van, amelyik ennyi időn keresztül egyfolytában működött. Az épületünk ugyan nem 125 éves, de abban az épületben vagyunk, ami múzeumnak épült 95 éve. Büszkeség és köszönet fogalmazódik meg! Nem a mi érdemünk, akik most itt tevékenykedünk, hiszen az elődeink nagyon sokat tettek azért, hogy létrejöjjön, gazdagodjon, majd amikor a megszűnés szélére került a múzeum, megvolt az akarat, a küzdés, összefogás, hogy továbbműködjön az intézmény!

 

 

– Mert kell ide Keszthelyre, a Balaton partjára egy olyan múzeum, amely a Balatonnal foglalkozik, a Balaton kultusz ápolása a feladata. A Balaton kultusz megjelent az alapítóatyák gondolatában, ezt papírra is vetették. Ezt ma is olvashatjuk a küldetésnyilatkozatunkban. Tehát ez a folytonosság megvan és mi nem szeretnénk eltérni ettől. Persze a XXI. századi kihívásoknak, eszközöket felhasználva, megfelelve. De nem feltétlenül mindennek megfelelve és nem feltétlenül mindenhez alkalmazkodva haladunk tovább ezen az úton.

 

125. születésnapját ünnepli 2023-ban a Balatoni Múzeum. Ennek kapcsán múzeumtörténeti kiállítás nyílt 2023. október 14-én a nagyteremben, amely 125 tárgyat mutat be, ezzel keresztmetszetet adva a Múzeum gyűjteményéből, munkásságából. A tárlat 2024. október 5-ig látogatható.

A tárlattal azt a nem kis célt tűzte ki a Múzeum, hogy megmutassa milyen volt, mivel foglalkozott, hogy maradhatott fenn töretlenül a Balatoni Múzeum az elmúlt 125 esztendőben. Ezen időutazás során nem csak a Múzeum 125 évét barangolhatod be a „születés” előtti időktől a megszűnés küszöbére kerülésén át egészen napjainkig. A Múzeumi gyűjtemények mesélő tárgyai révén visszarepülhetsz az őskorig. Megelevenedik előtted a Balaton térségében élt ember múltja, részese lehetsz nagy birodalmak tündöklésének és bukásának, a honfoglalástól végigkísérheted őseink életét egészen a közelmúltig.

A Múzeum 15 gyűjteményéből, gyűjteményi egységéből olyan tárgyak jelennek meg, amelyekkel évtizedek óta vagy egyáltalán nem találkozhatott a nagyközönség, illetve egyediségükkel tűnnek ki hazánk vagy akár Európa más múzeumaiban őrzött hasonló tárgyak sorából.

 

– 2023-ban nem ugyanaz a múzeum, mint 1923-ban, amikor még állandó épületünk sem volt. Akkoriban az volt a fő cél, hogy minél több tárgyat gyűjtsenek és forrást szerezzenek az épületnek. Amikor az épület elkészült, akkor a kiállítást építése volt a fő cél. Nagyon erős volt a tudományos tevékenység a későbbi időkben is. Persze hol volt szakmuzeológus, hol nem. Körülbelül a 70-es évek végétől megerősödött ez a vonal is és minden szakágnak lett muzeológusa. Itt a főbb szakágakra gondolok, mint régészet, néprajz, természettudomány. Erős, nagyon magas színvonalú a múzeum kutatókönyvtára. A 80-as évek közepétől erősödött meg a ma múzeumpedagógiának mondott, akkor népművelés. A korábbi forrásokból és az akkori intézményvezető elmondásából tudjuk, illetve még mindig van olyan intézmény, ahol megvan ez a kiállítás, hogy kis kiállításokat hoztak létre oktatási intézményekben és így segítették a tanulást. De már az 50-esévekből van olyan forrásunk, hogy már az akkori kulturális felső vezetés ösztökélte a múzeumokat, hogy muzeológus szakköröket hozzanak létre a középfokú oktatási intézményekkel karöltve. Akkor jött létre a Múzeum és az akkori gimnázium között az első szakkör. Ez mégse ugyanaz volt, mint amit manapság végzünk. Az óvodás korosztálytól kezdve. Itt sajnos meg kell említenünk, hogy a költségvetésünk erősítésére is hangsúlyt kell fektetni. Nem tehetjük meg azt, hogy ingyen tartunk táborokat, ingyen szervezünk múzeumpedagógiai szolgáltatásokat, hiszen a költségvetésünk harmadik lába az a saját bevétel. A szakmai tevékenység mellett a forrásszerzés is cél.
Az a tapasztalatunk, hogy múzeumpedagógiai foglalkozásokon, a családi napokon, a táborokon résztvevő gyerekek hozzák magukkal a szüleiket, újra visszatérnek, egymást generálják a programok.

 

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Tervezd meg az utazást!



:


 

Nyitókép: Belovári András

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva