MW | 2024.10.06. 14:00
Az éttermek teraszán is betiltanák a dohányzást
Egy új európai uniós szabálytervezet szerint az eddiginél is szogrúbban korlátoznák a szabad dohányzóhelyek számát.

Sem a jászótéren, sem a szórakozóhelyek teraszán, sem az állatkertben nem lehet majd rágyújtani?

A javaslat értelmében nem lehetne rágyújtani játszótereken, szórakozóhelyek teraszán, de még az állatkertekben sem.

A felvetéssel kapcsolatban a veol.hu több vendéglátóhely üzemeltetőjét, strandokat és az állatkertet is megkérdezett.

– Nem látom értelmét a dohányzás további szigorításának, mivel a legtöbb fiatal otthoni példát követ. Ahol a közvetlen környezetben dohányoznak, ott előbb kipróbálják a cigarettát, mint a nem dohányzó környezetben felnövők. A szabad dohányzóhelyek számának csökkentésével nem lesz kevesebb azon ifjak száma, akik kipróbálják, esetlegesen rá is szoknának a cigizésre – kezdte Szász Andrea, a veszprémi Gesztenyés Sörkert ügyvezetője.

– A játszótereken és az állatkertekben is jogosnak tartanám a korlátozást, hiszen ott gyermekekkel vannak a hozzátartozók, és egyik szülő sem örül, ha dohányfüstben úszó helyen kell játszania a gyermekének

– vélekedett a hévízi üzletvezető.

Ha bevezetik az új szabályt, a balatoni vendéglátósok azonnal alkalmazkodnak a szabályokhoz

– Ha mégis bevezetik az új szabályt a szórakozóhelyeken, meg fogjuk oldani. A fiatalokkal nagyon könnyű megbeszélni és megoldani a felmerülő helyzeteket. Igaz, lázadó korban vannak, de egyszerűen mindent meg lehet velük beszélni, elfogadják a változásokat. Ha éttermet vezetnék, örülnék ennek, mivel sok embert zavar, amikor a mellette lévő asztalnál dohányoznak. Azonban úgy gondolom, felesleges a szórakozóhelyekre ilyen szabályokat behozni, mivel ide kikapcsolódni járnak a már 18. életévüket betöltött fiatalok. Ugyanakkor fontos megjegyezni, ha ezt bevezetik, akkor mindenki a vendéglátóegység előtt gyújtana rá, és szemetelne is – tette hozzá az ügyvezető.

Szász Andrea szerint otthoni példákat követnek a fiatalok dohányzás terén
Fotó: veolhu/Titzl Vivien

A balatoni strandok és szállodák már most is szigorúan veszik a dohányzásra vonatkozó korlátozásokat

  • az alsóörsi strand teljes területén kijelöltek helyeket arra, hogy hol lehet dohányozni és ezt a nyári szezonban hangosbemondón is gyakran elmondják
  • az alsóörsi Laroba Hotelben a teraszt dohányzás tekintetében kettéválasztották, az egyik részén tettek az asztalokra hamutartókat, a másikon nem. Ha szükséges, természetesen a teljes teraszon megszüntetik a dohányzást, és máshol jelölnek ki erre alkalmas helyet
  • Örvényesen, a Huszár Vendéglőnél a terasz előtt jelöltek ki dohányzási lehetőséget
  • a sümegi Hotel Kapitány szállodában nem lehet dohányozni, így a szobák teraszain sem, erre az étterem teraszain, külön kijelölt helyen van lehetőség. A medencék közelében eddig sem lehetett dohányozni

A vendégek fele dohányzik a balatoni vendéglátós szerint

– A vendégek fele dohányzik, beülnek a teraszra esténként, ott boroznak, beszélgetnek és rágyújtanak közben. Ha ezt nem tehetnék meg, akkor majd nem jönnek be egy kávéra, nem maradnak ott egy italra, egy ebédre, egy vacsorára. Biztosan bevételkiesést jelentene ez a vendéglátóknak, de ehhez is hozzászoknánk, mint a korábbi változásokhoz. Nálunk jelenleg is úgy van, hogy a terasz egyik felén lehet dohányozni, a másikon nem. Így alakítottuk ki a rendet és így nem zavarja a nem dohányzókat a füst. Én sem dohányzom, de az ismerőseim közül többen, és az ő szokásaikat, igényeiket is megértem – mondta Vajcs Gábor, a zirci Patkó Vendéglő és Pizzéria tulajdonosa.

A Veszprémi Állatkertben dohányzópontok üzemelnek

– A Veszprémi Állatkertben nagy figyelmet fordítunk a szabadidő kulturált és zavartalan eltöltésére, így többek között egy évtizede bevezettük az úgynevezett dohányzópontokat, ahol a dohányosok más látogatók, különösen gyerekek zavarása nélkül hódolhatnak a szokásuknak. Látogatóink hamar megszokták és elfogadták a dohányzással kapcsolatos előírást, így anélkül, hogy egymásnak kellemetlenséget okoznának, a nem dohányosok és dohányosok egyaránt el tudnak tölteni egy önfeledten kellemes napot az állatkertben – mondta Bogdán Dorina, a Kittenberger Kálmán Növény- és Vadaspark szóvivője.

A tapolcai városi strandon csak a bejárat mellett van kijelölt dohányzóhely

– A tapolcai városi strandon a bejárat mellett van dohányzásra kijelölt hely, erre jól láthatóan felhívjuk a figyelmet. A vendégek többnyire betartják a szabályt, de ha mégsem, akkor a dolgozók figyelmeztetik őket. Őrséget nem tudunk állítani ilyen célra – mondta Gáspár András, a Tapolcai Városgazdálkodási Kft. ügyvezetője.

A tapolcai strand 2024-ben, a nyitás előtti napokban
Fotó: veol.hu/Tóth B. Zsuzsa

Az ajkai strandon már most is csak két kijelölt helyen lehet dohányozni

– Egyetértek a javaslattal a nem dohányzó emberek egészségének védelme érdekében. A döntés meghozatalánál a személyiségi jogi kérdéseket is figyelembe kell venni, így azt is, hogy mennyire lehet megtiltani a dohányosnak, hogy szabad területen ne gyújtson rá. A legfontosabb természetesen az egészség védelme – hangsúlyozta a Geri Gyula, szabadtéri fürdőt is üzemeltető Sportváros Nonprofit Kft. ügyvezetője.

Tervezd meg az utazást!



:


Forrás: veol.hu
Nyitókép: illusztráció/Shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva