Krausz Andrea | 2024.10.09. 08:00
Balatoni fotós készítette a legszebb képeket a hétfői sarki fényről
Hétfőn éjszaka az ország több részén is látható volt a sarki fény. A lilás fényben pompázó jelenséget fényoszlopok tarkították, amit Fonyódon le is fotóztak.

Újra megjelent a sarki fény Magyarországon. Hétfőn 23 órakor Kőszegen, Füzéren és Fonyódon is észlelte az Időkép kamerája.

Kajetán Jácint, fonyódi fotósnak ezúttal is sikerült lencsevégre kapnia az égi jelenséget. Mint mondta, van egy bevált helye, ahonnan jó fotókat tud készíteni. Ott nincs túl nagy fényszennyezés.

Idén már negyedszer fotózta le a sarki fényt a fonyódi fotós

– Mindig figyelem a sarki fényt előrejelző applikációt, és hétfőn éjszaka is kiültem, hogy jó képeket készítsek. Ezúttal szép, oszlopos megjelenésű volt a fény, bár a korábbiaktól eltérően halványabb volt a derengés – mondta a Travelonak Kajetán Jácint, aki hozzátette, idén már negyedik alkalommal sikerült megörökíteni az égi tüneményt.

Ezek közül az augusztusi fényjelenség volt a legszebb, de a mostani is különlegesnek számít, hiszen érdekes fényoszlopok tarkították az eget.

Október 7-én Fonyódon fotózták le a sarki fényt Fotó: Kajetán Jácint

Szinte minden alkalommal látható volt a sarki fény a Balatonnál

Úgy tűnik, hogy nem kell Skandináviába utaznunk, hogy sarki fényt láthassunk. Idén már ötödször tűnt fel Magyarország fölött a furcsa, lilás, vöröses látomás.

A sarki fény a Föld északi és déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék (elsősorban protonok és elektronok) által keltett időleges fényjelenség. Erős naptevékenységet követően, mágneses viharok idején látható. A fény színe a gerjesztett atomok típusától függ. A vörös és a zöld szín a leggyakoribb, de ritkábban kék és lila sarki fényt is lehet látni.

Nyitókép: Kajetán Jácint

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva