Krausz Andrea | 2023.11.05. 21:00
Látványos sarki fény tombolt a Balatonnál
Felrobbantotta az internetet a november 5-én este megjelenő sarki fény, olyan sokan fotózták le a vörös jelenséget szerte az országban. A Balatonnál is többen látták és megörökítették.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kamerája Siófokon 18 óra 15 perckor rögzítette a legszebb vörös sarki fény jelenséget.

Sarki fény 2023. november 5-én Siófokról fényképezve
Forrás: met.hu

Peter Schidru a fonyódligeti Árpád parton fotózta le:

Somogyi László, a badacsonytördemici Ökoturisztikai Látogatóközpont vezetője a Tapolca felett látható jelenséget kapta le a Szent György hegy északi oldalán fényképezve.

A sarki fény az erős naptevékenységhez köthető

A sarki fény (az északi féltekén gyakran: északi fény (aurora borealis), délen: aurora australis) a Föld északi és déli sarkánál a légkörbe behatoló töltött részecskék (elsősorban protonok és elektronok) által keltett időleges fényjelenség.

Erős naptevékenységet követően, mágneses viharok idején megváltozik a magnetoszféra szerkezete (mágneses bolygók, holdak körül kialakuló plazmatar­to­mány, amelyen belül a belső mágneses tér hatása dominál), ilyenkor a sarki fény alacsonyabb szélességi körökön, így nagyon ritkán Magyarországon is megfigyelhető.

Nyitókép: met.hu

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva