likeBalaton.hu | 2024.10.14. 14:00
Balatont álmodom – Mészáros Annarózsa fényképészeti öröksége és a múlt megőrzése
Mészáros Annarózsa, a Balatont álmodom s melléje magamat címet viselő gödöllői fotókiállítás alkotója, hat éve él Keszthelyen. A Festetics kastély és a Balaton közelségében élve a fényképész a világ szépségeit szeretné megragadni és megőrizni az utókor számára. Nem tartja magát fotóművésznek, inkább fényképésznek, hiszen ebben a szakmában immár negyedik generációs szakember.

A családjában több évtizedes hagyománya van a fényképezésnek, nagyapja, édesanyja, nagynénjei mind ezzel foglalkoztak.

mészáros annarózsa

Mészáros Annarózsa, aki családjában a szakma negyedik generációs művelője Fotó: Halász Gábor

Te is fényképész leszel, mint az anyád, simogatták a fejét a rokonok és ismerősök, és nagyon hamar be is lett vonva a műtermi munkába. Bár más tervei voltak, a nyelvészet érdekelte, végül a három testvér közül csak ő végezte el a fényképésziskolát. A női vonal erősnek bizonyult.

A fényképészet öröksége és a digitális korszak kihívásai

Mészáros Annarózsa fényképészeti pályája összefonódott a családi hagyományokkal, de a szakma az évek során jelentős átalakulásokon ment keresztül. Ma, amikor szinte mindenki fotózik, a valódi, kézzel fogható képek értéke megkopni látszik. A digitális korban született gyermekekről ugyan rengeteg fotó készül, de kérdéses, hogy ezek a képek megmaradnak-e a jövő nemzedékének. Annarózsa attól tart, hogy a mai generációk képek nélküli múlttal nőnek fel, hiszen az albumok és emlékek helyett az e-mailek és digitális üzenetek elfelejtődnek. Ahogy ő mondja: „A modern középkorban már nincsenek képek és könyvek az otthonokban, csak a jövő nélküli jelen van.”

A Balaton és Zala inspirációja

Annak ellenére, hogy Mészáros Annarózsa nem tartja magát természetfotósnak, a Balaton és Zala dombjai, valamint színei mindig lenyűgözik. Fotókiállításaival nem csupán az esztétikai értéket közvetíti, hanem a pillanatok megörökítésével az elmúlt idők szépségeit is megmenti. A mostani kiállítása egyfajta tisztelgés is a negyvenes évei előtt, hiszen negyven képével saját születésnapját ünnepli. Az álmodozó cím, Balatont álmodom s melléje magamat, hűen tükrözi életfilozófiáját: a természet és a környezet szépségének megörökítése olyan módon, hogy az örökre fennmaradjon.

Ezért figyelmeztet Mészáros Annarózsa: a képek elvesztésével a múlt is elveszik.

Modern középkorban élünk, mondja Mészáros Annarózsa

A felvetésre, hogy nemcsak szóval, hanem képpel is lehet hazudni, azt feleli: ahogy a hír manipulációja nem újkeletű, úgy képé sem. Már Sztálin mellől is kiretusálták azokat, akik kiestek a kegyeiből. Igaz, hogy a fotóval nagyot lehet hazudni, de nagyobb igazat is lehet mondani. A legfőbb veszélyt azonban abban látja Mészáros Annarózsa, hogy múlt nélküliek lesznek a kétezer után született gyerekek. Ugyan százezer képet készítenek róluk, de vajon mi és mennyi marad meg?

Lesz-e albumuk, amelyből annak idején végignézhetik az életüket, és emlékezhetnek rá, hogy hol, mikor és merre jártak, kivel találkoztak, ki fényképezte le őket?

Ahogy eltűnnek a családi levelezések is, hiszen az e-maileket, üzeneteket senki nem gondolja megőrzésre méltónak. Modern középkorban élünk mondja Annarózsa, az otthonokban már nincsenek képek és könyvek, csak a jövő nélküli jelen van.

Fotó: Mészáros Annarózsa

Az a vágya, hogy szépet alkosson

A kérdésre, miért fényképez, azt feleli: az a vágya, hogy szépet alkosson. A kollégák azt mondják, nem elég kortárs, mert nem meghökkentő és nem progresszív. A szép kép ma nem trendi, csak a szociofotó, ami a falu szélén készült, és a nyomorról szól. A halál, az erőszak a mindennapok része, ő ezzel szemben a szépet szeretné tisztességesen megmutatni. Vidékről érkezett, nem látogatóba jár, mint a városi fotósok. Gyerekkorában látta, hogyan élnek, dolgoznak az ottani emberek, ismeri őket. Képek között élte az életét, múzeumokba vitték, a családjában mindenki tudott rajzolni, festeni, a fotóműteremben ki volt terítve a papír, és a gyerekek is folyton rajzoltak. A gyermekeit is most a fantázia szabadságára biztatja, tanítja.

Fotó: Mészáros Annarózsa

A fényképészből újságíró lett

Mészáros Annarózsa hat éve él és dolgozik Keszthelyen, közben a fényképészből újságíró lett, mint mondja mindig grafomán is volt. Szerencsés, hogy újságíróként is fotózhat – multifunkcionális médiamunkásnak vallja magát –, de egyre többet fényképez a maga kedvére. A Balaton számára az a közeg, amelyikre mindig vágyott, és bár nem természetfotós, Zala dombjainak és színeinek sem tud ellenállni.

A Gödöllőn most látható Balatont álmodom s melléje magamat című kiállítás negyven képével Mészáros Annarózsa a negyvenedik születésnapját is ünnepeli.

Nyitókép: Mészáros Annarózsa

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva