likeBalaton.hu | 2024.10.22. 14:00
Gasztrohegy: ezer színben pompázó hegyoldal, színes erdei menü
Fácán, borókás vaddisznópecsenye, vargányás arancini, omlós őzlapocka. Sok más őszi ínyencség csalogatja a vendégeket az őszi Gasztrohegy kulináris kínálatában, gazdagítva kulturális programokkal, bringás túrákkal és borkóstolókkal.

A badacsonyi ősz, tél és tavasz már hagyományos rendezvénysorozata a Gasztrohegy, melynek legújabb évada október utolsó hétvégéjén kezdődik, Irány erdő! címmel.

Október utolsó hétvégéjén indul a Gasztrohegy. Ezen a két napon az erdő ízeit kínálják a Badacsonyba érkezőknek

Október utolsó hétvégéjén indul a Gasztrohegy. Ezen a két napon az erdő ízeit kínálják a Badacsonyba érkezőknek Forrás: Gasztrohegy Badacsony

Ez az időszak már tényleg az igazi ősz, a szervezők pedig arra biztatják a vendégeket, hogy kóstoljanak bele a táj ízeibe, fedezzék fel a vidéket sétálva, vagy a BalatonBike365 csúcsszuper elektromos kerékpárjaira ülve. Egy Kéktúra szakasz után, a hegyre felbiciklizve, vagy egy kiadós kerékpár túra után-közben várják a vendégeket a Gasztrohegy fogások: vadak, szarvas, őz, fácán, gombák, erdei termények kerülnek a tányérokra.

Újabb helyszínek a Gasztrohegyen

A tematikus gasztrohétvégékhez – a tavalyi Gasztrohegyről itt írtunk – idén minden eddiginél több, 13 helyszín csatlakozott, így még több kiegészítő helyszín és program biztosítja, hogy egy percre se unatkozzunk ezen a hétvégén.
A fő helyszínek – Hableány, Laposa Birtok, Borbarátok, Bonvino Borbár, Tilia Borvendéglő mellé újként csatlakozott a Nefelejcs – Sike Balázs Pincéje valamint a Folly Arborétum és Borászat. A kiegészítő helyszínek is izgalmas programokkal készülnek: brunch lesz a Gilvesy B-üzemben és a LaTéne desszertműhelyben, irodalmi beszélgetés és aftert party az Istvándy Borműhelyben, a Plánéban borokat lehet kóstolni, a Váli Vinotékában erdei melegszendvicseket párosítanak borokkal, a Hinta Badacsony pedig őszi koktélokkal várja az ideérkezőket.

Irány az erdő!

A Gasztrohegy étkei kisebb, kóstoló adagok, hogy a vendégek tényleg minél több helyet felfedezhessenek. Az október 26-27-i tematikus gasztrohétvégén ezeket az ételeket kínálják a vendégeknek:

  • Laposa Birtok • Fácán erőleves, sacchettoni
  • Hableány • Vargányás arancini házi snidling majonézzel • Szarvas lasagne
  • Borbarátok • Borókás vaddisznópecsenye, szarvasgombás arancini, áfonyás jus
  • Bonvino Borbár • Sous vide szarvasnyak, vargánya sodó, sós mogyorós muffin
  • Tilia Borvendéglő • Gombás vaddisznókolbász / Borókás – vadalmás szarvaskolbász, lepénykenyér, pikáns szósz / bor ajánlat: Von Beőthy Pince: Kurucvér
  • Nefelejcs – Sike Balázs Pincéje • Omlós őzlapocka, erdei gombás házi gnocchi, fenyőmag, szarvasgomba olaj / bor ajánlat: Pinot Noir siller 2023
  • Folly Arborétum és Borászat • Vaddisznó, vargánya, fenyőmag, papardelle, parmezán (L, E, G, N) / borajánlat: Boróka vörös 2022 Istvándy Borműhely

Kiegészítő programok, brunch, buli

Istvándy Borműhely

  • 17:30 Irodalmi beszélgetés 5 tételes borkóstolóval (2 Istvándy tétel, 3 szekszárdi vörös bor)
  • „After party” az Istvándy Borműhelyben 19:00-től zenél: DJ Ernő PiafBrunch és borok a Gilvesy B-üzemben:
  • Szarvas banh mi füstölt gombakrémmel
  • Sült erdei gombás bahn mi
  • Misos gesztenyés pite
  • Savanyított rántott pontyPláne Badacsony Borterasz: izgalmas válogatott borok a borvidékről, kérj tippeket a pultban, vagy indítsd itt az egész Gasztrohegyet egy pezsgővel!

    Brunch és pékség

9-15 óráig a LaTéne Desszertműhelyben:

  • Rókagombás rántotta kecskesajttal vajas briósban
  • Tépett húsos vaddisznó, roppanós croissantban
    11:30.15:00 ebéd menü:
    • Gomba counsommé üveg tésztával (vega)
    • Vaddisznó szűz – szarvasgombás rizottó
    • Tökmag – csipkebogyó eclair (deszert)Borok és falatok a Váli Vinotékában: 3 boros kóstoló
    • Badacsonyi Budai 2023
    • Badacsonyi Kéknyelű 2023
    • Badacsonyi héjon tartott Szürkebarát 2022
    • melegszendvics (Bivaly mozarellás, paradicsomos, saját készítésű és érlelésű sonkával Sándor Tamás sajtjával, Szarvasszalámis melegszendvics zöldségtállal, Erdei gombás melegszendvics salátával)Koktélok és őszi édesség a Hinta Badacsonyban:
    • Pear Aperol Spritz
    • Pumpkin Margarita
    • Berries & Mint Vodka Fizz
      Desszertnek gesztenyepüré és palacsinta (almás fahéjas-diós krémmel vagy erdeigyümölcsös raguval és csokiöntettel)

Biciklis kalandozás

A Gasztrohegy bejárására is egyértelműen a bringa a legjobb találmány: a helyek kellően közel vannak egymáshoz, hogy ez ne jelentsen kihívást, ugyanakkor pont olyan távol is, hogy egy kellemes biciklis túra kerekedjen belőle. A Balaton Bike Tour ide is elhozza legújabb fejlesztésű csúcsminőséget képviselő elektromos kerékpárjait, amelynek köszönhetően idén vezetett ebike túrákon lehet a kalóriák ellen küzdeni.

Fotó: Gasztrohegy

Így folytatódik a Gasztrohegy sorozat

Időpontok, tematikus gasztro hétvégék 2024/2025

  • Október 26-27. Gasztrohegy – Irány az erdő!
  • December 7-8. Gasztrohegy Advent
  • Február 8-9. Gasztrohegy farsangi hétvége
  • Március 29-30. Gasztrohegy Bringás hétvége – „Egykezes” bringás ételek és falatok
  • Május 10-11. Gasztrohegy Tapas weekend

Nyitókép: shutterstock

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva