likeBalaton.hu | 2024.02.03. 12:00
Bringázás télen? Így készülj fel a téli tekerésre
Egyre többen kerékpároznak télen is, ami nem olyan elrettentő dolog, mint elsőre hangzik. Ha jó az idő, süt a nap, akkor semmi sem tarthat vissza egy jó tekeréstől. Főként, ha alaposan felkészülsz a kihívásokra.

A tájnak egy teljesen más arcát fedezheted fel, és a tömegeket sem kell kerülgetned. Persze az időzítésen sok múlik; más egy szikrázó napsütéses napon pedálozni, mint a szemerkélő ködben – írja az aktivmagyarorszag.hu.

Téli kerékpározáshoz szükséges öltözködés

A legnagyobb kihívás gyakran az első lépés megtétele. Biztos lehetsz benne, hogy az első néhány kilométer után kellemesen felmelegedsz. A kerékpározás több energiát igényel, mint a séta, így ha túl sok réteget viselsz, még a hidegben is kiizzadsz. Próbálj meg egy réteggel kevesebbet, vagy vékonyabbat viselni, mint túrázás során! Nem csak a ruházat mennyisége, hanem annak minősége is számít.

Például a kötött pulóver nem a legjobb választás.

A legfontosabb tényező a hőérzet szempontjából az, hogy milyen anyag érintkezik a bőröddel. A pamut anyagok nedvességet szívnak magukba, ami tovább hűthet. A legjobb egy technikai aláöltözet lehet, legyen az műszál, vagy merinó gyapjú, amely elvezeti az izzadságot, így melegen tart.

Érdemes a jó technikai aláöltözetről gondoskodni
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

A külső rétegnek válassz egy olyan kabátot, amelynek a hónalján van cipzár. Meglátod, egy emelkedő után hálás leszel érte. Gyakran nem a hideg, hanem a menetszél jelenti a nagyobb problémát.

Míg a törzsizomzat meleg marad, a vérkeringés nem mindig képes eljuttatni a hőt a kezekbe és lábfejekbe. Ezért fontos, hogy ezeket is megfelelően védjük, például szélálló kesztyűvel (a kötött kesztyű itt nem megfelelő) és magasszárú zoknival.

Ne feledkezz meg az ízületeid védelméről sem, a térd különösen hajlamos a kihűlésre.

A Balatoni Téli Bringatúra balatonvilágosi frissítőpontja – fontos a jó felszerelés
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Téli kerékpározás kellékei: recés gumi, bukósisak, működő lámpa

A recés gumik jobban tapadnak havas, latyakos, jeges úton. A nyomás enyhe csökkentésével javítható a tapadás. Természetesen a fékek és a bukósisak állapota is fontos. Egy gyakran figyelmen kívül hagyott tanács: használd gyakrabban a váltót, és törekedj a könnyű pedálozásra, hogy jobban átmozgasd a tested, és kevésbé fázz.

A téli rövid napokra készülj lámpával!

Korán sötétedik, és a köd miatt romolhatnak a látási viszonyok. Jó ötlet nappal is bekapcsolni a lámpákat elöl és hátul, hogy mások is észrevegyenek. A fényvisszaverő pántok még jobban növelik a láthatóságot. Ne felejtsd el, hogy a hidegben az akkumulátorok is gyorsabban merülnek, így érdemes tartalék lámpát is magaddal vinned.

A menetszél ellen jól jön egy símaszk a sisak alá
Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

Biztonságos útvonal választása

A megfelelő útvonal kiválasztása segít abban, hogy kellemes élményekkel térj haza.

Bár az ismeretlen utak felfedezése nagyszerű kaland lehet, a biztonság most előnyt élvez, ezért jobb, ha jól ismert, könnyen járható útvonalat választasz.

Fontos, hogy legyen lehetőséged félúton kiszállni a túrából, ha úgy érzed, túl nagy kihívást jelent vagy az időjárás változik.

Nyitókép: Krausz Andrea/likeBalaton.hu

 

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva