Virágmotívumok, indiánfej tejhabból művészien megrajzolva a forró cappuccino tetején, üdítő, jeges kávéköltemények, ehető virágokkal díszített, vagy csillámló koktél-többek között ilyen érdekességeket is készítettek a térségből és az ország távolabbi részéről érkezett versenyzők májusban Gyenesdiáson, a Balatoni Barista és Koktél Bajnokságon.
– Egy adag eszpresszó kávé, cseresznyepüré, kicsi citrus és tonik le van shakelve és jégre van szűrve, majd mindenki kedve szerint díszíti – mutatta be a Pelso Novan névre keresztelt italt megálmodója, a Győrből érkezett Csóka Richárd, aki ehető virágokkal kínálta kreációját.
Fotó: Keszey Ágnes/ Zalai Hírlap
– Milyen italkülönlegességet kortyolgathatnak a vendégek a tó körül a Balaton Koktéljaként?
– A Balaton szíve nevet kapta. Ebben gin, rózsalimonádé, barack-és kardamon bitter, levendula-és bodzaszirup, valamint friss lime van. A levendula Tihanyhoz, a bodza Balatonfenyveshez kötődik: koktélhoz próbáltam virágosabb ízt adni – mesélte a gyömrői Keleti Máté, akinek a Balaton a természetet, a harmóniát, a nyugodt, kellemes hangulatot jelenti, ezt próbálta visszatükrözni italában.
Legkedveltebb kávék
Nagyon sok embernek lételeme a kávézás. Az itallapokon szereplő legnépszerűbb különlegességek közül válogattunk.
Olasz módra
» Az eszpresszó finomra őrölt, sötét pörkölésű babkávéból készült, 25-30 ml-nyi krémesre, sűrűre főzött ital. Ennél még rövidebb az úgynevezett ristretto: ez mindössze 20 ml, a kávé esszenciája. Ha az előbbieket túl erősnek találja, akkor válasszon americanót, amihez az eszpresszót forró vízzel öntik fel. Ezzel szemben a lungo eleve kétszeres mennyiségű, kb. 50 ml vízzel készül.
» A választék a tejes változatokból is széles.
A kapucsínó egy adag eszpresszó, habosított tej és tejhab egyenlő arányú elegye.
A macchiato alapja szintén egy eszpresszó, amelyre egy foltnyi tejhab kerül. A latte macchiatóhoz általában egy magas falú üvegpohárba töltik a felhabosított tejet, amibe lassan, kanál segítségével csorgatják bele az eszpresszót, így látványos rétegek alakulnak ki.
A caffè latte pedig 1/3 rész eszpresszóból és 2/3 rész gőzölt tejből áll, vastag tejhabbal a tetején. A szomszédoknál így szokás Az ottani feketék alapja a közepesen pörkölt, vagyis bécsi babkávéból készült ital.
A melange kávé és tej fele-fele arányú keveréke, a tetején tejhabbal, leginkább a kapucsínóra hasonlít. A kapucínerhez pedig a bécsi jellegű kávét tejszínhabbal rakjál meg, és kakaóport vagy csokiforgácsot szórnak a tetejére.
Török hagyomány
» A finomra darált kávét egy hosszú nyelű rézedényben cukorral (netán kardamommal) főzik, de még forrás előtt leveszik a tűzről. Ezt egyszer kétszer megismétlik, majd a kávét a zaccal együtt csészébe öntik, és tej nélkül isszák.
Nem csak a csészében!
Maria Aristidou brit művész festményei elképesztőek, de ami igazán érdekessé teszi művészetét, az a kávé. A festőnő festék helyett kávét használ és teszi mindezt hatalmas tehetséggel és kreativitással.
– Kávéval olyan festeni, mint vízfestékkel, sok különböző terméket használhatsz annak érdekében, hogy a megfelelő árnyalatot kapd – mondta Maria, aki hasonlóan bánik a kávéval is, mint bármely más festékkel, a különböző kávéfajtákat márkákat próbálgatja annak érdekében, hogy azt az árnyalatot kapja, amit szeretne. Elképesztő, hogy csupán a kávéval mennyi – mennyi árnyalatot lehet létrehozni, így még élethűbbé varázsolva a képet. A kávéval való festés akár egy új művészeti ágat is teremthet, melynek segítségével a képek gazdagabb, melegebb árnyalatot kapnak, hasonlóan a szépia effekthez.