Andrea Krausz | 2024.05.04. 08:00
Édes és vegyszermentes a Zamárdiban termesztett eper
Beindult az eperszezon a Balatonnál. Zamárdiban, a Kútvölgyi Birtokon szabadföldön és vegyszermentesen termesztik a gyümölcsöt, melynek érése az időjárás miatt két héttel korábban kezdődött.

Jónak ígérkezik az idei epertermés a Balatonnál. Az első szedésből származó gyümölcs nagyon ízletes, a növény pedig az elmúlt napok esőzése ellenére is egészséges. Egyed Zoltán, a családi gazdaságként működő Kútvölgyi Birtok képviselője szerint Zamárdi mikroklímája kedvező az eper számára.

Egészséges és zamatos a zamárdi eper
Fotó: Kútvölgyi Birtok – hivatalos

Kedvez a balatoni klíma az epernek

– Magas a napos órák száma, ráadásul Zamárdi különleges időjárási kitettsége kedvez az epernek. Itt jóval kevesebb a csapadék.

A velünk szemben fekvő Tihanyi-félsziget egy kicsit el szokta „kanyarítani” a nagyobb esőket. Sokszor előfordul, hogy Kőröshegyen vagy Balatonendréden esik, nálunk pedig nem. Bár a többi növénytermesztéssel foglalkozó kolléga ennek nem örül, az eper szempontjából ez jó

– mesélte Egyed Zoltán a likeBalaton.hu-nak.

Vegyszermentesen gazdálkodnak Zamárdiban

Mint mondta, az időjárás nagyban befolyásolja a hozamot. Tavaly – mikroklíma ide, vagy oda – a sok csapadék elvitte a termés nagy részét.

Most is az lenne a legjobb, ha az elkövetkezendő két hétben az eső nem indítaná be a botritiszt (szürkerothadást), mivel – elhatározásuknak és életszemléletüknek megfelelően – egyáltalán nem használnak semmiféle vegyszert.

Így persze a védekezés is nehezebb, hiszen a hagyományos termelők ilyenkor permetezéssel oldják meg a gombásodás okozta problémát.

Két héttel korábban érik az eper a Balatonnál

– Nálunk műtrágyázás sincs. Mivel teheneket tartunk, ezért trágyázott földbe ültettük a 8 ezer tő epret. Olasz fajtákat vásároltunk, az érési sorban 8 fajta van beállítva, melyek ötnaponta követik egymást a növekedésben – tette hozzá a zamárdi termelő, aki elárulta, hogy a furcsa tavaszi meleg megmutatkozott a növények fejlődésében is.

Két héttel előrébb jár a természet, vagyis ennyivel korábban érik az eper, ráadásul a különféle fajták egyszerre kezdtek el teremni.

A szabadföldön termett zamárdi epret a gazdaság Pajtaboltjában kínálják eladásra, ahol a 15 fős Jersey és Brown Swiss szarvasmarha-állományból származó, tej, joghurt, kefir és sajt is megtalálható. Az epret pedig mindig frissen szedik, így a fogyasztók rövid ellátási láncon keresztül juthatnak helyi, ízanyagban gazdag gyümölcshöz.

Nyitókép: Illusztráció/Pixabay

 

 

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva