Tojáskrém, ahogy anyukám csinálta
HOZZÁVALÓK:
4 db tojás, 3 ek mustár, 2 evőkanál vaj, 1 csokor snidling, só, bors, egyéb fűszerek ízlés szerint
ELKÉSZÍTÉS:
A tojásokat 10-12 perc alatt keményre főzzük, négybe vágjuk, majd a sárgájukat villával összetörjük, elkeverjük a mustárral, a vajjal és a sóval.
A fehérjét belereszeljük – vagy nagyon apróra vágva beletesszük – a masszába, megszórjuk az apróra vágott snidlinggel, és jól elkeverjük.
Mindenki kedvére szórhat bele mindenféle zöldfűszert, egy kis borsot, némi pirospaprikát. A keveréket pár percig pihentetjük, majd vastagon megkenjük vele a kenyerünket.
Húsvéti túrós kuglóf
HOZZÁVALÓK:
25 dkg túró, 25 dkg Rama vajas íz margarin, 1 csipet só, 16 dkg kristálycukor, 2 db tojás, 12 g sütőpor, 25 dkg liszt, porcukor
ELKÉSZÍTÉS:
A túrót egy tálba öntjük, hozzáadjuk a megolvasztott margarint, a sót, a cukrot, a tojást és a sütőporral elkevert lisztet és alaposan összekeverjük. Egy kuglóf formát margarinnal kikenünk, beleöntjük a masszát. A kuglófot 170 fokra előmelegített sütőben 50 perc alatt készre sütjük. Ha megsült kifordítjuk a formából és porcukorral meghintjük.
Almás tormamártás a sonkához
HOZZÁVALÓK:
1 db tormagyökér, 1 fej hagyma (vagy salottahagyma), 1 db alma (savanykás), 2 dkg vaj, 2 dkg liszt, 1 dl húslevesalaplé, 2 dl fehérbor, 2 dl habtejszín, só, bors
ELKÉSZÍTÉS:
A tormagyökeret lekapargatjuk, és lereszelünk belőle annyit, hogy 2 púpozott evőkanálnyi mennyiséget kapjunk. A megtisztított hagymát apróra kockázzuk, a meghámozott almát a magház eltávolítása után vékonyan felszeleteljük, majd kockákra vagy szálasra vágjuk.
A vajat lábosban megolvasztjuk. Rádobjuk a hagymát az almával együtt, és üvegesre pároljuk. Megszórjuk a liszttel, folyamatos keverés mellett felöntjük az alaplével, a borral és a tejszínnel, majd sűrűbbre főzzük. Végül megsózzuk, megborsozzuk, és beleforgatjuk a reszelt tormát.
További fantasztikus húsvéti recepteket találsz a Mindmegette.hu oldalon.