2019.06.08. 06:00
Siófokon rajtol a Tour de Hongrie
A Magyar Kerékpáros Körverseny június 11-én indul, a nemzetközi mezőnyben 19 csapat 133 versenyzője száll majd nyeregbe.

Hat nap alatt tizenegy megyét és több mint száz települést érintve teljesítik a versenyzők a 890 kilométeres távot. A tavalyihoz hasonlóan az idei rendezvényre is ellátogat a sportág két legendás alakja, Alberto Contador és Ivan Basso.

Érdekesség, hogy 2018-ban is Siófokon rajtolt el a versenyt, ami idén is így lesz. A Balaton-parti városban kijelölt 4 kilométeres, teljesen sík pályán egyéni indítással teljesítik a távot a versenyzők. A prológ célja a nemzetközi verseny mezőnyének elosztása, illetve a megkülönböztető mezek kiosztása: a prológ győztese húzhatja fel a sárga trikót

A tavalyi eseményről itt olvashattok.

Prológ Siófokon, a 2018-as Tour de Hongrie-n (Fotó: Krausz Andrea)

A csütörtöki sajtótájékoztatón mutatták be a 2019-es Tour de Hongrie megkülönböztető mezeit is, a sárgát viselheti majd az összetett legjobbja, zöldben lesz a gyorsasági pontverseny, pirosban a hegyi pontverseny legjobbja, fehérben pedig a legjobb hazai versenyző feszíthet.

– Szinte hihetetlen, de jövő héten elindul a negyvenedik Tour de Hongrie, már szinte természetesen vesszük, hogy minden évben sor kerül rá, pedig csak négy éve sikerült újraindítani a Magyar Körversenyt – mondta Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos.

– Ha valaki négy éve azt mondja, hogy ilyen magas szintre jut el mára ez a verseny, nem hittük volna, egyre erősebb a mezőny, egyre komolyabb szponzorok állnak mögé, a városvezetők pedig szinte megsértődnek, ha nem tőlük indul vagy nem náluk ér célba a mezőny. Nem mindig könnyű ezt megélni. A városok is rájöttek, hogy a Tour de Hongrie egy nagy lehetőség, kevés olyan sportág van, amely ilyen jól meg tudja mutatni egy-egy térség vagy település turisztikai értékeit, mint az országúti kerékpársport. A lehetőségek tárháza a következő évben tovább fog bővülni, hiszen a Tour de Hongrie egyik komoly eredményeként jövőre Magyarországra érkezik a Giro d’Italia is, 2020 májusában innen indul a világ egyik legnagyobb körversenye – emelte ki Révész Máriusz.

Tour de Hongrie 2018-ban (Fotó: MTI/Varga György)

Németh Anna, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgató-helyettese elmondta, a magyar kormány kiemelt fontosságú sport- és turisztikai eseménnyé nyilvánította a Tour de Hongrie-t.

– Ez az esemény ugyanis lehetővé teszi, hogy legalább százötven ország tévénézői, több tízmillió ember számára bemutathassuk Magyarország tájait, régióit, épített és természeti szépségeit. A sportturizmusra érkezők az átlagnál többet költenek, a vendégéjszakák számát tekintve is többet töltenek nálunk. A Tour de Hongrie során először fog feltűnni a magyar turizmus új márkája, a Wow Hungary, amely a legértékesebb mezen, a sárga trikón, és a magyar klubcsapat, a Pannon Cycling Team mezén is szerepel majd – mondta Németh Anna.

Eisenkrammer Károly, a Tour de Hongrie szervezőbizottságának elnöke néhány számot idézett az esemény kapcsán: 84 személyatutó, 3 rendőrautó. 44 motorkerékpár, 19 busz, 60 teherautó, 4 kamion, 4 lakókocsi és 3 mentőautó, 2 helikopter és 1 repülőgép , vagyis összesen 216 jármű kíséri végig a 890 kilométeres versenyt. Az esemény biztonságáról 968 rendőr, 1085 polgárőr és 316 egyéb segítő gondoskodik.

A Tour de Hongrie az UCI Europe Tour sorozatának elsőkategóriás eseménye: 2018 óta szerepel a nemzetközi versenynaptárban 2.1-es kategóriával. A magyar kerékpársport történetében korábban még sosem rendeztek ilyen magas kategóriájú viadalt hazánkban.

A résztvevő csapatok:

Cofidis (FRA)
Androni-Giocattoli Sidermec (ITA)
Israel Cycling Academy (ISR)
Neri Sottoli-Selle Italia-KTM (ITA)
Kometa Cycling Team (ESP)
EvoPro Racing (IRL)
Bike Aid (GER)
Team Coop (NOR)
Dukla Banská Bystrica (SVK)
Team BridgeLane (AUS)
Differdange-GeBa (LUX)
Sparta Praha (CZE)
CCC Development Team (POL)
Adria Mobil (SLO)
Elkov-Author (CZE)
Szerb válogatott (SRB)
Team Novák (ROU)
Pannon Cycling Team (HUN)
Magyar válogatott (HUN)

A program:

Június 11. (kedd): Prológ, egyéni időfutam, Siófok (4 km)
Június 12. (szerda): 1. szakasz, Velence–Esztergom (194 km)
Június 13. (csütörtök): 2. szakasz, Balassagyarmat–Miskolc (201 km)
Június 14. (péntek): 3a. szakasz, Kazincbarcika–Tiszafüred (115 km)
Június 14. (péntek): 3b. szakasz, Tiszafüred–Hajdúszoboszló (69 km)
Június 15. (szombat): 4. szakasz, Karcag–Gyöngyös-Kékestető (138 km)
Június 16. (vasárnap): 5. szakasz, Kecskemét–Székesfehérvár (169 km)

Megosztom

Hozzászólások

Ezek is érdekelhetnek

Ajánlataink

A LikeBalaton kiadója a Mediaworks Hungary Zrt. © Minden jog fenntartva